4 recepty na lahodné italské polévky | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

4 recepty na lahodné italské polévky

Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.

Zuppa di pesce

Rybí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

  • 500 g mořských ryb
  • 100 g sépií
  • 100 g krevet
  • 150 g mušlí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazek petrželky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g loupaných rajčat
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 500 ml rybího vývaru
  • sůl a pepř
  • bílý chléb

Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.


Minestrone di verdure

Minestrone

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší cuketa
  • 2 větší mrkve
  • 100 g hlávkové kapusty
  • 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku)
  • 4 masitá rajčata
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g polévkových těstovin
  • 360 g bílých fazolí v konzervě
  • sůl a pepř
  • bazalka
  • oregano
  • parmazán nebo pecorino na dochucení

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.


Zuppa di lenticchie

Čočková polévka

4 porce - příprava: 60 minut

  • 3 stroužky česneku
  • 6 sardelek naložených v oleji
  • 1 svazek čerstvé šalvěje
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g hnědé čočky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g loupaných rajčat
  • sůl a pepř
  • bílý chléb
  • parmazán na dochucení

Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.


Pappa al pomodoro

Rajčatová polévka

4 porce - příprava: 60 minut

  • olivový olej
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazek bazalky
  • 500 g loupaných rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl a pepř
  • bílé pečivo
  • 500 ml zeleninového vývaru

V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud