Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.
Zuppa di pesce
Rybí polévka
4 porce - příprava: 40 minut
- 500 g mořských ryb
- 100 g sépií
- 100 g krevet
- 150 g mušlí
- 3 stroužky česneku
- 1 svazek petrželky
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g loupaných rajčat
- 200 ml bílého suchého vína
- 500 ml rybího vývaru
- sůl a pepř
- bílý chléb
Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.
Minestrone di verdure
Minestrone
4 porce - příprava: 45 minut
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 1 menší cuketa
- 2 větší mrkve
- 100 g hlávkové kapusty
- 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku)
- 4 masitá rajčata
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g polévkových těstovin
- 360 g bílých fazolí v konzervě
- sůl a pepř
- bazalka
- oregano
- parmazán nebo pecorino na dochucení
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.
Zuppa di lenticchie
Čočková polévka
4 porce - příprava: 60 minut
- 3 stroužky česneku
- 6 sardelek naložených v oleji
- 1 svazek čerstvé šalvěje
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g hnědé čočky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g loupaných rajčat
- sůl a pepř
- bílý chléb
- parmazán na dochucení
Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.
Pappa al pomodoro
Rajčatová polévka
4 porce - příprava: 60 minut
- olivový olej
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1 svazek bazalky
- 500 g loupaných rajčat
- 1 rajčatový protlak
- sůl a pepř
- bílé pečivo
- 500 ml zeleninového vývaru
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.