Když vám po svátcích zbude doma trochu tvrdší beránek nebo mazanec a hromada čokoládových figurek z koledy, můžete je proměnit v dokonalou dobrotu.
Žemlovka s tvarohem z jidášů
4–5 porcí - příprava: 60 minut
- 300 g jidášů (asi 5–6 kousků)
- 500 ml polotučného mléka
- 3 žloutky
- 3–4 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce másla + na vymazání formy a na pokapání
- moučkový cukr k podávání
NÁPLŇ:
- 500 g měkkého tvarohu
- 40 g měkkého másla
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 vejce
- kůra z ½ citronu
- 50 g mandlí
- 50 g zlatých rozinek
Jidáše nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Formu vymažte kouskem másla a troubu zapněte na 170 °C. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutky, cukr a rozehřáté máslo a ve směsi namáčejte nakrájené jidáše. Vyložte jimi dno a boky zapékací misky, doprostřed navrstvěte tvaroh a překlopte ho opět namočenými plátky jidášů. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 45 minut dozlatova. Žemlovku podávejte sypanou moučkovým cukrem.
Náš TIP: Do náplně můžete nastrouhat jablko nebo hrušku a lžičku skořice.
Francouzské toasty z mazance
2 porce - příprava: 15 minut
- 2 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 tenčí plátky mazance
- asi 75 g másla na smažení
Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se zakysanou smetanou, medem a vanilkovým extraktem. Plátky mazance obalte ve směsi a osmažte je z obou stran na másle. Je to rychlé, hrozně nezdravé a vážně dobré!
Náš TIP: Plátek mazance namažte vrstvou lískooříškové pomazánky a poklaďte několika kolečky banánu. Přiklopte druhým plátkem, společně je obalte a osmažte.
Snadné Míša řezy z čokoládových figurek
forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 75 g čokoládových postaviček
- 6 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 150 g čokoládových postaviček na ozdobu
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Suroviny vyndejte z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, čokoládové figurky do těsta rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh a do něj zašlehejte cukr, žloutky, olej, mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 17 až 20 minut péct do vyhřáté trouby. Mezitím vyšlehejte tvaroh s měkkým máslem a moučkovým cukrem. Vychladlý korpus potřete tvarohovým krémem a ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Tvarohový cheesecake z beránka
forma o Ø 24 cm - příprava: 80 minut
- asi polovina (300 g) tvrdého beránka
- 125 g másla
- 250 g hořké čokolády
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 g smetanového bílého jogurtu
- 4 malá vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
Tvrdého beránka nalámejte a rozdrťte v mixéru nebo použijte mlýnek na strouhanku. Boky i dno formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte, smíchejte ho s nadrceným beránkem a směs napěchujte na dno dortové formy. Dejte chladit do ledničky. Troubu zapněte na 160 °C. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní tvaroh, jogurt, vejce a cukr. Směs naneste na spodní vrstvu a dejte asi na 60 minut péct. Hotový cheesecake má i prostředek pevný. Před podáváním ho nechte vychladnout.
Náš TIP: Místo části čokolády použijte čoko postavičky. Uberte ale cukr. Bývají vyrobené z mléčné čokolády a ta je sladší než v receptu popisovaná hořká.
Čokoládové kuličky s oříšky z beránka
20–25 kousků - příprava: 15 minut
- 200 g tvrdého beránka
- 200 g hořké čokolády
- 40 g másla
- 4 cl tuzemáku
- mleté oříšky, kokos nebo rozinky podle chuti
- mléko na zředění
Beránka rozdrťte a trochu si dejte stranou. Čokoládu rozpustte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kousek másla, tuzemák a podle chuti strouhaný kokos, mleté oříšky, nasekané rozinky, brusinky či kandované ovoce. Nechte vychladnout. Pokud by byla hmota příliš tuhá, vmíchejte ještě trochu tuzemáku nebo mléka. Z vychladlé hmoty tvarujte kuličky a ukládejte je do papírových košíčků. Posypte drobky z beránka.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.