Domácí noky nejsou nic složitého  iStock

Domácí noky nejsou nic složitého  iStock

Stejně tak taštičky zvládnete do hodiny iStock
Bramborové těsto není drahé  iStock
Bramborové těsto je ideální, pokud potřebujete spotřebovat staré brambory iStock
Taštičky můžete naplnit ledasčím, i třeba orestovanou zeleninou  iStock
9
Fotogalerie

Rychlovky z bramborového těsta: Noky, štrúdl i taštičky vykouzlíte do půl hodiny

Chutné pokrmy z bramborového těsta můžete podávat jako rychlý oběd či večeři nebo jako přílohu k masu. I když budete dělat domácí noky, zjistíte, že to není žádná věda.

Zapečené noky

Doba přípravy: do 30 minut, doba pečení: 6 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce): 

500 g bramborových noků
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
400g konzervu loupaných rajčat
hrst bazalkových lístků
100 g mozzarelly
sůl, pepř

POSTUP:

V pánvi zahřejte olivový olej a doměkka na něm orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, opékejte minutu, přidejte rajčata a noky, zamíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, aby se noky prohřály a změkly a omáčka zhoustla. Občas zamíchejte. Osolte, opepřete, vmíchejte bazalku a směs přendejte do zapékací mísy. Posypte mozzarellou a asi 6 minut zapékejte pod grilem, aby sýr začal bublat a zezlátl.

Náš tip: Do směsi můžete přidat kousky slaniny nebo noky zapéct s mletým masem.

Pokračování 2 / 4

Štrúdl s houbovou náplní

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 30 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce): 

600 g ve slupce vařených brambor
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g čerstvých hub
1 velkou kapii
1 menší pórek (nemusí být)
2 lžíce másla
mletý pepř, sůl
mouku na vál
žloutek na potření
lněné semínko na posypání

POSTUP:
Na másle orestujte pórek a kapii nakrájenou na kolečka, pak přidejte očištěné nakrájené houby, okořeňte a poduste doměkka. Směs zalijte 3 rozklepnutými vejci, nechte je za stálého míchání ztuhnout a odstavte. Vychladlé oloupané brambory nastrouhejte najemno, osolte, přidejte 1 vejce, mouku a zpracujte těsto. Pak vyválejte plát, potřete náplní, štrúdl zarolujte a potřený žloutkem a posypaný lněným semínkem pečte 30 minut na 180 °C.

Pokračování 3 / 4

Taštičky plněné špenátem

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 6 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):

300 g brambor
150 g hrubé mouky
podle potřeby krupici
1 vejce
sůl

Na náplň:
600 g listového špenátu
1 lžíci másla
sůl
1 stroužek česneku

POSTUP:
Brambory ve slupce uvařte doměkka, mezitím na másle lehce orestujte česnek a přidejte špenát a sůl. Lehce poduste. Uvařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku, krupici, vejce, sůl a vytvořte vláčné těsto, vyválejte 2 mm silný plát, z něhož vykrajujte kolečka o průměru asi 5–6 cm, které plňte špenátem. Překlopte napůl a kraje uzavřete pomocí vidličky. Taštičky vařte v osolené vodě po vyplavání na hladinu ještě asi 2 minuty.

Pokračování 4 / 4

Krokety se šunkou a sýrem 

Doba přípravy: 15 minut, doba vaření: 20 minut, doba smažení: 10 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 kg brambor
1 vejce
80 g tvrdého sýra
100 g šunky
2 lžíce mléka
20 g másla
pažitku nebo jarní cibulku
olej

Na obalení:
1 vajíčko
trochu mléka
strouhanku

POSTUP:
Šunku, sýr a cibulku nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, pak je prolisujte do mísy, přidejte máslo, sůl, 2 lžíce mléka a promíchejte. Nechte vychladnout, přidejte vajíčko a nakrájenou šunku, sýr a cibulku. Promíchejte a z hmoty tvarujte válečky, které obalte v rozšlehaném vajíčku s trochou mléka a následně ve strouhance. Smažte v oleji dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud