Zapečené noky
Doba přípravy: do 30 minut, doba pečení: 6 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g bramborových noků
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
400g konzervu loupaných rajčat
hrst bazalkových lístků
100 g mozzarelly
sůl, pepř
POSTUP:
V pánvi zahřejte olivový olej a doměkka na něm orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, opékejte minutu, přidejte rajčata a noky, zamíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, aby se noky prohřály a změkly a omáčka zhoustla. Občas zamíchejte. Osolte, opepřete, vmíchejte bazalku a směs přendejte do zapékací mísy. Posypte mozzarellou a asi 6 minut zapékejte pod grilem, aby sýr začal bublat a zezlátl.
Náš tip: Do směsi můžete přidat kousky slaniny nebo noky zapéct s mletým masem.
Kristina Hamplová
20. října 2021
Pokračování 2 / 4
Štrúdl s houbovou náplní
Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 30 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
600 g ve slupce vařených brambor
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g čerstvých hub
1 velkou kapii
1 menší pórek (nemusí být)
2 lžíce másla
mletý pepř, sůl
mouku na vál
žloutek na potření
lněné semínko na posypání
POSTUP:
Na másle orestujte pórek a kapii nakrájenou na kolečka, pak přidejte očištěné nakrájené houby, okořeňte a poduste doměkka. Směs zalijte 3 rozklepnutými vejci, nechte je za stálého míchání ztuhnout a odstavte. Vychladlé oloupané brambory nastrouhejte najemno, osolte, přidejte 1 vejce, mouku a zpracujte těsto. Pak vyválejte plát, potřete náplní, štrúdl zarolujte a potřený žloutkem a posypaný lněným semínkem pečte 30 minut na 180 °C.
F.O.O.D.
20. listopadu 2017
Pokračování 3 / 4
Taštičky plněné špenátem
Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 6 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
300 g brambor
150 g hrubé mouky
podle potřeby krupici
1 vejce
sůl
Na náplň:
600 g listového špenátu
1 lžíci másla
sůl
1 stroužek česneku
POSTUP:
Brambory ve slupce uvařte doměkka, mezitím na másle lehce orestujte česnek a přidejte špenát a sůl. Lehce poduste. Uvařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku, krupici, vejce, sůl a vytvořte vláčné těsto, vyválejte 2 mm silný plát, z něhož vykrajujte kolečka o průměru asi 5–6 cm, které plňte špenátem. Překlopte napůl a kraje uzavřete pomocí vidličky. Taštičky vařte v osolené vodě po vyplavání na hladinu ještě asi 2 minuty.
Pokračování 4 / 4
Krokety se šunkou a sýrem
Doba přípravy: 15 minut, doba vaření: 20 minut, doba smažení: 10 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg brambor
1 vejce
80 g tvrdého sýra
100 g šunky
2 lžíce mléka
20 g másla
pažitku nebo jarní cibulku
olej
Na obalení:
1 vajíčko
trochu mléka
strouhanku
POSTUP:
Šunku, sýr a cibulku nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, pak je prolisujte do mísy, přidejte máslo, sůl, 2 lžíce mléka a promíchejte. Nechte vychladnout, přidejte vajíčko a nakrájenou šunku, sýr a cibulku. Promíchejte a z hmoty tvarujte válečky, které obalte v rozšlehaném vajíčku s trochou mléka a následně ve strouhance. Smažte v oleji dozlatova.