Slezský bigoš Zdroj: David Turecký

Slezský bigoš Zdroj: David Turecký

Domácí perník Zdroj: David Turecký
Bramborák s uzeným a česnekovou omáčkou Zdroj: David Turecký
Dvojctihodné koláčky Zdroj: David Turecký
Štrachanda Zdroj: David Turecký
8
Fotogalerie

Ty nejlepší recepty z Čech a Moravy

Také vás při toulkách po vlasti baví koštovat to nejlepší, co který kraj nabízí? Vydejte se s námi po Čechách a Moravě za chutnými tradicemi.

Severní Morava – Slezsko

Slezský bigoš

4–6 porcí - příprava: 90 minut

  • 500 g hlávkového zelí
  • 3 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 500 g vepřového masa
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 100 ml červeného suchého vína
  • pepř a sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce kmínu
  • 500 g uzeného bůčku
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 100 g sušených švestek
  • 1 pikantní klobása (ne papriková)

Z hlávkového zelí odstraňte košťál a nakrájejte ho na tenké plátky. Povařte v osolené vodě asi 10 minut. Potom sceďte a nechte okapat.

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a přidejte na kostky nakrájené vepřové maso. Orestujte ho, odstavte z plotny a zaprašte paprikou. Zalijte vínem. Je-li potřeba, podlijte troškou vody. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, kmín a duste pod pokličkou do poloměkka, asi 45 minut.

Poté přidejte nakrájený bůček, kysané zelí a majoránku a poduste ještě asi 15 minut. Nakonec vmíchejte vařené hlávkové zelí, sušené švestky a klobásu na kolečka. Krátce povařte a podávejte s chlebem. Můžete dochutit cukrem a zakysanou smetanou.


Vysočina

Domácí perník

1 menší pekáč - příprava: 60 minut

  • 3 vejce
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 200 g medu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2–3 lžičky čerstvě rozdrcené směsi anýzu, badyánu, skořice a hřebíčku
  • 80 g hrubě mletých ořechových jader
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • marmeláda na potření

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy dejte žloutky, máslo i cukr a vše utřete do světlé pěny. Do ní vlijte med, promíchejte a nakonec do těsta zapracujte směs mouky, prášku do pečiva, koření a ořechů.

Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, vmíchejte ho do těsta a to přelijte do vymazaného a vysypaného vyššího plechu nebo pekáčku. Perník pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Po vychladnutí potřete marmeládou.


Východ – Český ráj

Bramborák s uzeným a česnekovou omáčkou

6 porcí - příprava: 50 minut + vaření masa

  • 350 g uzeného masa
  • 750 g brambor
  • 150 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžičky rozemnuté majoránky
  • 150 g hladké mouky
  • sádlo nebo olej na smažení

OMÁČKA:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru, nejlépe z kostí
  • 5–7 stroužků česneku

Uzené maso vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a po 5 minutách slijte (vývar vylijte) a znovu dejte maso vařit. Vařte doměkka.

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku stát, až pustí vodu, a pak ji slijte. Přidejte mléko, vejce, rozetřený česnek, sůl, pepř, majoránku a nakrájené maso, promíchejte a přidejte mouku. Na tuku opečte bramboráky dozlatova.

Z másla a mouky udělejte jíšku a podlijte vývarem. Přidejte plátky česneku, sůl, pepř a vařte 15 minut. Bramboráky podávejte přelité omáčkou.


Jižní Morava

Dvojctihodné koláčky

20–25 koláčků - příprava: 50 minut + kynutí

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky + na vál
  • 25 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g rozinek

POVIDLOVÁ NÁPLŇ:

  • 350 g švestkových povidel
  • tuzemák podle chuti
  • 50 g nasekaných mandlí
  • žloutek s 2 lžícemi mléka na potření

Mouku prosejte do mísy, rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Zakryjte a dejte do tepla kynout.

Po 15 minutách přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Těsto vymíchejte, poprašte moukou, zakryjte a dejte kynout – těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Mezitím si připravte náplně: ingredience na tvarohovou náplň smíchejte. Povidla rozmíchejte s tuzemákem.

Z těsta ukrajujte kousky, naplňte je tvarohovou náplní, zakulaťte a skládejte dál od sebe na plech s pečicím papírem. Nechte 10 minut kynout, pak udělejte prstem v každém bochánku důlek a naplňte povidlovou náplní, posypte mandlemi, okraje potřete žloutkem s mlékem a pečte při 180 °C dozlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Západní Čechy

Štrachanda

4 porce - příprava: 75 minut

  • 50 g sušených hub
  • 3 vejce
  • 6 lžic smetany 12%
  • 120 g krupice
  • 150 g škvarků
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžíce sádla
  • sůl
  • kmín
  • majoránka
  • mletý sušený zázvor
  • 5–6 stroužků česneku
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
  • 600 g vařených brambor typu B

Houby namočte na půl hodiny do směsi vajec, smetany a krupice. Škvarky nakrájejte na kousky a spolu s pokrájenou cibulí je osmažte na sádle. Přidejte sůl a všechno koření a nechte ještě chvíli orestovat.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Brambory nakrájejte na plátky a polovinou z nich vyložte dno, na ně navrstvěte škvarkovou směs, přikryjte zbytkem brambor, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a 10 minut zapékejte. Pak do pekáčku nalijte houbovou směs a zvolna dopečte.


Střední Morava – Haná

Smažené tvarůžky s lepenicí

4 porce - příprava: 45 minut

  • 8 olomouckých tvarůžků
  • 8 plátků uherského salámu
  • hladká mouka na obalení
  • 1 vejce
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

LEPENICE:

  • 400 g brambor
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 400 g kysaného zelí
  • 4 lžíce polotučného mléka
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce petrželky

Dejte vařit oloupané a nakrájené brambory do osolené vody. Mezi dvě kolečka tvarůžků vložte plátek salámu, spíchněte párátkem a obalte v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.

Tvarůžky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku ze všech stran dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na sádle, přidejte okapané a překrájené zelí a poduste.

Uvařené brambory slijte, rozšťouchejte s horkým mlékem a vmíchejte podušené zelí. Nakonec vzniklou lepenici dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji společně se smaženými tvarůžky a posypanou nasekanou petrželkou.


Jižní Čechy

Kapří hranolky

4 porce - příprava: 20 minut + marinování

  • 600 g filetů z kapra (nejlépe s kůží)
  • 3 vejce
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 lžička nadrceného libečku
  • sůl a mletý pepř
  • 200 g hladké mouky
  • 1–2 lžičky mleté papriky
  • olej na smažení

Rybí filety nakrájejte na proužky. Z vajec, utřeného česneku a libečku udělejte těstíčko, osolte je a opepřete a naložte do něj rybí kousky.

Po půl hodině je vyjměte, nechte okapat a obalte v mouce smíchané s paprikou. Hned po obalení je smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte je s uvařenými bramborami s kouskem másla. Sypejte petrželkou.


Severní Čechy

Kynuté myslivecké lívance

4–6 porcí - příprava: 35 minut + kynutí

  • 50 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 650 ml plnotučného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • olej a máslo na smažení
  • marmeláda z lesního ovoce
  • ušlehaná smetana 33%

Do větší užší nádoby rozdrobte droždí, přidejte cukr, část vlažného mléka a 2 lžíce mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Pak přidejte žloutky, olej, vanilkový cukr, sůl a kůru, promíchejte a přidejte zbytek mouky. Vzniklé řídké těsto důkladně vymíchejte a nechte na teplém místě pod čistou utěrkou asi hodinu kynout.

Rozpalte lívanečník (pokud nemáte, postačí i pánev), na směs másla a oleje nalijte těsto a opečte lívance z obou stran. Hotové lívance podávejte s marmeládou ozdobené kopečkem šlehačky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Doporučujeme

Články odjinud