Chtěla byste letos oslnit novým a neklasickým cukrovím? Máme pro vás tipy na 5 skvělých receptů, které stojí za to vyzkoušet.
Není proč obávat se netradičního cukroví. Vyzkoušejte některý z našich receptů a jistě nám dáte za pravdu.
Dvoubarevná roláda
Množství: 4 rolády
Příprava: 15 minut
120g balení dětských piškotů
120 g vlašských ořechů, najemno pomletých
250 g másla, změklého
50 g rozinek
rum na namočení
1 vanilkový cukr
Piškoty najemno rozdrťte nebo rozmixujte v robotu a smíchejte s ostatními surovinami. Vzniklou hmotu rozdělte na poloviny. Do jedné zapracujte 6 lžic kakaa, aby byla opravdu velmi tmavá. Každou polovinu hmoty ještě rozdělte na 4 díly. Na vál položte plát alobalu, doprostřed dejte čtvrtinu tmavého těsta, na ni další plát alobalu a na něj světlé těsto. Zakryjte alobalem a válečkem vyválejte na co nejtenčí plát.
Sejměte vrchní alobal, pak prostřední s vyválenou světlou hmotou. Otočte jej tak, aby ležel na tmavém základu. Nyní odstraňte svrchní fólii a dvoubarevnou hmotu stočte do co nejpevnějšího válečku. Stejně zpracujte zbylé světlé i tmavé těsto. Uchovejte v chladu zabalené do alobalu. Těsně před podáváním pokrájejte roládu na asi půlcentimetrové plátky.
Medová rybička
Množství: 8 řezů
Příprava: 50 minut
500 g hladké mouky
200 g másla nebo hery, rozpuštěné
200 g moučkového cukru
2 lžíce medu (lze posunout poměr: méně cukru – více medu)
2 vejce
2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve dvou lžičkách mléka
mléko na potření vychladlých plátů (přibližně 200 ml)
na ořechovou směs
200 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
60 g másla
40 g cukru
2 lžíce medu
na krém
300 ml mléka
2–3 lžíce hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
100 g cukru
200 g másla
šťáva z 1 citronu
Z prosáté mouky a ostatních surovin vypracujte těsto a rozdělte je na čtyři díly. Jeden díl rozválejte na asi 7 mm vysoký plát. Potřete jej ořechovou hmotou a pečte 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Ořechová hmota: Na hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte ořechy a chvíli smažte. Přidejte cukr a med, a až vše začne růžovět, odstavte. Pak upečte i zbylé díly těsta rozválené na stejnou tloušťku jako první díl. Po zchladnutí potřete mlékem, aby zůstalo vláčné. Dospělí mohou přidat i trochu rumu.
Krém: Z mléka, mouky, solamylu a cukru uvařte hustou kaši. Po zchladnutí přidejte máslo a vyšlehejte v hladký krém. Nakonec opatrně vmíchejte šťávu z citronu. Upečené pláty bez ořechů vrstvěte s krémem tak, aby ořechová vrstva byla jako poslední. Z papíru si připravte šablonku ryby. Dlouhým ostrým nožem pak vykrojte konečný tvar dezertu. Dávejte přitom pozor, aby byl nůž v pravém úhlu k podložce.
Pistáciové kuličky
Množství: 25 kousků
Příprava: 25 minut
Na čokoládovou náplň
100 g krupicového cukru
2 velké žloutky, lehce prošlehané
85 g hořkomléčné čokolády, rozpuštěné a vychladlé
na piškoty
115 g nesolených loupaných pistácií, umletých najemno + celé na ozdobu
1 bílek
trocha vanilkového extraktu
špetka soli
na polevu
170 g hořkomléčné čokolády, nasekané
1 lžíce másla
Čokoládová náplň: V hrnci se silnostěnným dnem zalijte polovinu cukru 50 ml vody a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Do ohnivzdorné misky vlijte žloutky a nad párou ručně asi 2 minuty prošlehejte metličkou, až budou na dotek teplé. Pak šlehejte elektrickou metlou na střední rychlost, přilejte cukrový sirup a šlehejte při vysokých otáčkách asi 3 minuty, až bude směs nadýchaná. Snižte rychlost a vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs dejte na 45 minut do ledničky.
Piškoty: Mleté pistácie smíchejte se zbylým cukrem, vetřete bílek, vanilku a sůl. Hmotou naplňte cukrářský sáček. Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto vytlačujte ze sáčku jako piškoty na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 10 minut, až zpevní a u okrajů začne zlátnout. Nechte na mřížce vychladnout. Vždy dva piškoty spolu slepujte čokoládovou náplní a pak dejte na hodinu do mrazáku.
Poleva: Rozpusťte čokoládu, promíchejte dohladka a mimo plamen pak vmíchejte tuk. Za občasného promíchání nechte trochu zchladnout, asi na pokojovou teplotu. Slepené piškoty napíchnuté na párátku omočte v polevě, obalte pistáciemi a nechte kuličky ztuhnout v chladu.
Marta Pušová
2. prosince 2022
Křehké sušenky se zeleným čajem
Množství: 2-3 plechy
Příprava: 20 minut
280 g hladké mouky + na poprášení
2 lžíce prášku ze zeleného čaje (lístky umlít)
1/2 lžičky soli
250 g másla
100 g moučkového cukru
Mouku, čaj a sůl prosejte do mísy. Máslo ušlehejte do pěny, přidejte cukr a šlehejte ještě asi 2 minuty, až bude směs nadýchaná. Vsypte moučnou směs a při nízkých otáčkách spojte v těsto. Na plátu pečicího papíru vyválejte asi 3 mm silnou placku a dejte ji vychladit. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta vykrájejte tvořítkem tvary (např. listy). Pečte při 160 °C asi 15 až 20 minut, aby zpevnily, ale zůstaly světlé.
Kristina Hamplová
10. prosince 2021
Perníkové bábovičky
Množství: 6 kousků
Příprava: 35 minut
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky, špetka soli
150 g moučkového cukru
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
1 kypřicí prášek do pečiva
2 vejce
200 ml mléka
100 ml oleje
na ozdobení
hotový čokoládový krém s lískovými oříšky a ozdobné kuličky
Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (máte-li silikonovou verzi, mazat ani sypat nemusíte). V míse z obou typů prosáté mouky s kypřicím práškem a dalších uvedených přísad vypracujte těsto. Vlijte je do připravených formiček. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Vychladlé bábovičky (či chcete-li muffinky) ozdobte krémem a kuličkami.
redakce
11. prosince 2021