Mohou být skvělým pohoštěním pro nečekanou návštěvu nebo třeba velmi jedlým dárkem. Nakládané sýry zvládne i kuchař začátečník a při troše fantazie je výsledek nejen chutný, ale také pohledný.
Řekni to hermelínem
1 sklenice - příprava: 15 minut
- 4 hermelíny
- oblíbené koření toho, pro koho nakládáte
- česnek a cibule pro zdraví
- chilli paprička jako afrodiziakum
- slunečnicový olej
Hermelíny podélně rozkrojte. Vykrajovátkem z jedné poloviny vykrojte srdíčko. Obě půlky pak posypte kořením. Přidejte pár plátků česneku a cibule. Poloviny přilepte k sobě. Vkládejte do sklenice, prokládejte plátky česneku a cibule, ke stěně sklenice vkládejte vykrojená srdíčka posypaná kořením. Nakonec přidejte chilli papričku a vše zalijte olejem.
Cibulák
1 sklenice - příprava: 15 minut + odležení
- 4 hermelíny
- 4 lžíce sušené pečené cibulky
- 4 velké šalotky
- 3 sušené chilli papričky
- koření podle chuti
- slunečnicový olej
Hermelíny podélně rozřízněte a jednu polovinu posypte vrstvou sušené pečené cibulky. Na druhou část pokládejte na kolečka nakrájenou šalotku. Přiklopte půlky hermelínu k soběa vložte do připravené nádoby. Posypte chilli papričkami i oblíbeným kořením a poté zalijte olejem a nechte v chladnu odležet.
Tip do knihovničky
Recepty z tohoto článku najdete v sympatické kuchařce VELKÁ SÝROVÁ NAKLÁDAČKA Kateřiny Suché a Ivy Bartošové , kterou vydala Mladá fronta. K dostání v knihkupectvích a na www.mf.cz .
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.