Tahle zelenina patří k letnímu grilování i podzimní kuchyni. Není chuťově příliš výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Užijte si babí léto dosyta!
Cuketová pomazánka s pistáciemi
4 porce - příprava: 35 minut
- 4 menší cukety
- 100 g vyloupaných pistácií
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- oregano a petrželka
Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi.
Cuketová polévka s bylinkovými muffiny
4 porce - příprava: 75 minut
NA 8 MUFFINŮ:
- 300 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl
- 150 ml podmáslí
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 cukety
- 2 lžíce bylinek
- citronová kůra
NA POLÉVKU:
- 2–3 stroužky česneku
- olivový olej
- 4 malé cukety
- pepř a sůl
- 700 ml zeleninového vývaru
- bazalka
- 50 ml smetany na vaření
Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut. Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte.
Cuketový koláč
forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut
- 1 balení křehkého těsta
- 3 cukety
- sůl a pepř
- 2 velká vejce
- podle chuti pažitka a oregano
- 1–2 stroužky česneku
- 200 g ricotty
- 150 g čerstvého kozího sýra
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou.
Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet.
Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr. Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí.
Cuketa je vlastně druh tykve, který byl vyšlechtěn v Itálii. Vyzkoušejte také cuketové květy, nejlepší jsou plněné.
Lilek neboli baklažán je elegantní příbuzný brambory, je náročný na teplo a na talíři je skvělý pečený, smažený i marinovaný.
Kuřecí paličky po baskicku
4 porce - příprava: 90 minut
- 8 kuřecích paliček bez kůže
- 1 lilek
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1 červená cibule
- 1 červená a 2 zelené chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- 250 ml kuřecího vývaru
- 150 g uzené vepřové šunky
- 3 bobkové listy
- cibulková nať a 2 rajčata k podávání
Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou.
V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka.
Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka.
Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže.
Mořský okoun s grilovaným lilkem
2 porce - příprava: 45 minut
- 2 mořští okouni
- sůl a pepř
- svazek koriandru
- olivový olej
- 1 lilek
- 1 citron
- hrst fazolkových lusků
- thajská bazalka
Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové.
Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.