Pokud nemáte formičky na bábovičky, vystačíte si s formami na muffiny

Pokud nemáte formičky na bábovičky, vystačíte si s formami na muffiny

Bábovičky můžete servírovat s ovocem
Nebo je doplňte zmrzlinou 
Čokoládové brownies jsou americkou klasikou
Čokoládový dezert s višněmi - višně nahraďte i jiným ovocem
6
Fotogalerie

Čokoládové brownies, bábovičky i lízátka: Oslaďte si víkend lahodnými dezerty

Oslaďte si život a upečte s námi dobroty jako z luxusní cukrárny – křehké, nadýchané a navíc snadné na přípravu. Jen se po nich zapráší!

Vrstvený krémový dezert

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

100 g čokoládových sušenek
100 g čokoládových müsli
60 g másla
250 g mascarpone
250 g měkkého tučného tvarohu
220 ml smetany ke šlehání
100 g kvalitní tmavé čokolády
višňový kompot

POSTUP:

Tvaroh rozmixujte s mascarpone a do krému vmíchejte ušlehanou smetanu. Máslo rozehřejte na mírném plameni, odstavte a nechte zchladnout. Čokoládové sušenky a müsli rozdrobte válečkem nebo rozmixujte v robotu najemno, smíchejte s 50 g najemno nastrouhané čokolády a smíchejte s částečně vychladlým máslem.

Připravte si 4 širší skleničky a na dno každé z nich vložte část sušenkové hmoty. Na tu rozložte část okapaných višní z kompotu a na ně pak trochu tvarohovo-smetanového krému. Postup ještě jednou opakujte tak, aby poslední vrchní vrstvu tvořil krém. Nakonec ozdobte zbylou nastrouhanou čokoládou a višní. Nechte v lednici vychladit minimálně 4 hodiny.

Pokračování 2 / 4

Čokoládová lízátka

POTŘEBUJETE (na 12 kousků):

350 g kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa
100 ml smetany ke šlehání
150 g másla
2 lžíce kakaa
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce piniových nebo lískových oříšků

POSTUP:

Čokoládu rozlámejte na kousky a společně s máslem, smetanou ke šlehání, prosátým moučkovým cukrem a kakaovým práškem ji za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni (na mírném ohni). Odstavte, do směsi přimíchejte piniové nebo nasekané lískové oříšky a za občasného míchání nechte zchladnout. Pak hmotu nalijte do formiček, a když lízátka trochu ztuhnou, do každého zapíchněte dřevěnou špachtličku (například  dřívko z nanuka). Vložte do lednice (případně do mrazáku) a nechte důkladně ztuhnout. Do lízátek můžete podle chuti a fantazie přidat datle, karamel, arašídové máslo nebo sušené brusinky.

Pokračování 3 / 4

Bábovičky s ořechy

POTŘEBUJETE (na 4 ks):

2 hrnky polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíci kakaa
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
80 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
100 g kvalitní tmavé čokolády
máslo nebo tuk na vymazání formiček
hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formiček

POSTUP:

Polohrubou mouku prosejte do mísy, smíchejte ji s práškem do pečiva, kakaem a krupicovým i vanilkovým cukrem. Čokoládu nastrouhejte najemno. Do mísy k mouce přidejte rozklepnutá vejce, mléko a olej a vše společně promíchejte. Nakonec do těsta zapracujte nastrouhanou čokoládu a mleté ořechy. Formy na bábovičky vymažte máslem nebo tukem, vysypejte je hrubou moukou nebo strouhankou a připravené těsto do nich rozdělte. Bábovky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Pokračování 4 / 4

Božské brownies

POTŘEBUJETE (na 1 plech):

380 g kvalitní tmavé čokolády
250 g krupicového cukru (lepší je hnědý třtinový)
3 vejce
260 g másla
1 lžičku prášku do pečiva
90 g hladké mouky

POSTUP:

Čokoládu nalámejte do kastrolu a společně s máslem ji rozpusťte ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte do světlé pěny, pak k nim přidejte cukr a šlehejte dál, dokud nebude směs lesklá a hustá. Pak ji vmíchejte do rozpuštěné a částečně zchladlé čokolády a opatrně přimíchejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravené těsto nalijte do pekáčku nebo na plech vyložený papírem na pečení a pečte zhruba 1/2 hodiny v troubě předehřáté na 150 °C.

Že jsou brownies hotové, poznáte tak, že mají povrch pevný a lesklý. Na špejli by vám měly zůstat drobné vlhké drobečky, uvnitř musí být moučník lehce vlhký a hutný. Upečené brownies nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním můžete řezy poprášit prosátým kakaem.

Doporučujeme

Články odjinud