Nejlepší zeleninové saláty tohoto léta

Nejlepší zeleninové saláty tohoto léta

Hledáte inspiraci na originální salát, který vás v létě osvěží i zasytí? Tady máte čtyři nápady, které vám nepřidají na váze.

Hovězí steak s kukuřičným salátem a tortillou

1 porce - příprava: 20 minut

  • 100 g hovězí svíčkové
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 g olivového oleje + 5 g na zálivku
  • 50 g čekankových listů
  • 50 g salátu frisée
  • 20 g červené cibule
  • 50 g sterilované kukuřice
  • 100 g salátové okurky
  • limetková šťáva
  • 1 plátek tortilly

Troubu zapněte na 220 °C. Osolený a opepřený steak potřete olivovým olejema na grilu či grilovací pánvi z obou stran zprudka opečte. Pak ho dejte asi na 5 minut dojít do trouby, vyjměte a nechte odpočinout.

Čekanku smíchejte s frisée, jemně nakrájenou červenou cibulí, kukuřicí a pokrájenou okurkou. Podle chuti přidejte i kapku oleje a limetkovou šťávu. Salát podávejte se steakem pokrájeným na jemné plátky a opečenou tortillou.

Grilovaná zelenina ve filo těstě s jogurtovým dipem

1 porce - příprava: 20 minut

  • 40 g filo těsta
  • 3 g olivového oleje na těsto
  • 150 g cukety
  • 100 g červené papriky
  • 100 g žluté papriky
  • 150 g lilku
  • 5 g olivového oleje
  • 2,5 g balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • provensálské koření

JOGURTOVÝ DIP:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 15 g bylinek podle chuti

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte olejem. Filo těsto rozkrájejte na čtverce 8 x 8 cm a po čtyřech je klaďte přes sebe do tvaru hvězdy. Ty pak urovnejte do formiček. Pečte asi 7 minut, aby špičky těsta byly upečené dozlatova.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a provensálské koření. Zeleninu promíchejte se vzniklou marinádou a ogrilujte doměkka. Pak ji naskládejte do košíčků z filo těsta a podávejte s jogurtovým dipem (ten vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí).

Krevetový špíz s asijským okurkovým salátem

1 porce - příprava: 30 minut

  • 8 vyloupaných krevet
  • strouhaný zázvor
  • 5 g olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • limetková šťáva
  • sůl a pepř
  • 70 g salátové okurky
  • 50 g římského salátu
  • 5 g sezamového oleje
  • 2,5 g rýžového octa
  • 2 g rybí omáčky
  • kousek chilli papričky
  • koriandr
  • 4 g třtinového cukru
  • 65 g rýžových nudlí

Krevety smíchejte se zázvorem, olejem, česnekem a limetkovou šťávou,dochuťte a nechte marinovat. Okurku nakrájejte na tenké plátky, salát natrhejte. Smíchejte ho se zálivkou ze sezamového oleje, octa, rybí omáčky, chilli papričky, koriandru a cukru. Podávejte se salátem a rýžovými nudlemi.

NÁŠ TIP: Uvařené rýžové nudle můžete vmíchat přímo do salátu, jídlo se pak bude lépe servírovat. S poměry surovin v zálivce experimentujte podle chuti!

Salát z grilovaných nektarinek a broskví s ricottou

1 porce - příprava: 15 minut

  • 145 g nektarinek
  • 145 g broskví
  • 5 g olivového oleje
  • 7 g medu
  • 5 g balzamika
  • citronová šťáva a kůra
  • 100 g ricotty
  • čerstvá bazalka a máta

Ovoce nakrájejte na osminky a naložte je asi na 30 minut do marinády z oleje, medu, balzamika a citronové šťávy i kůry. Pak je opečte ze všech stran na rozpáleném grilu. Podávejte v pohárech promíchané s ricottou a ozdobené nasekanou bazalkou a mátou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

POŘIĎTE SI I VY! Tyto a další recepty najdete v nové knize z edice časopisu Dieta Velký dietní plán III. www.kniha.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud