4 přílohy k nedělnímu obědu | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

4 přílohy k nedělnímu obědu

Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.

Brambory s petrželkovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 1/2 svazku petrželky
  • 20 g másla
  • hrst ředkvičkových klíčků
  • sůl a pepř

Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.

V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.

Brambory s opečeným květákem a vajíčkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 200 g květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • stonek tymiánu
  • sůl

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.

V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.

Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.

Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.

Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 150 g ředkviček
  • 1/2 červené cibule
  • 1 hrst klíčků
  • 2 lžíce petrželky

Zálivka:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • lžička medu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.

Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.

Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 100 g karotky
  • 100 g lusků cukrového hrášku
  • 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Dresink:

  • 100 g jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.

Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.

Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.

Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud