Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.
Brambory s petrželkovým máslem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g nových brambor
- 1/2 svazku petrželky
- 20 g másla
- hrst ředkvičkových klíčků
- sůl a pepř
Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.
V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.
Brambory s opečeným květákem a vajíčkem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g nových brambor
- 200 g květáku
- 1 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 150 g zakysané smetany
- stonek tymiánu
- sůl
Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.
V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.
Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.
Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.
Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.
Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g nových brambor
- 150 g ředkviček
- 1/2 červené cibule
- 1 hrst klíčků
- 2 lžíce petrželky
Zálivka:
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- lžička medu
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžičky soli
- 1 lžíce oleje
Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.
Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.
Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.
Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g nových brambor
- 100 g karotky
- 100 g lusků cukrového hrášku
- 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
- hladkolistá petrželka na ozdobení
Dresink:
- 100 g jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- sůl a pepř
Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.
Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.
Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.
Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.