Hledáte inspiraci na originální salát, který vás v létě osvěží i zasytí? Tady máte čtyři nápady, které vám nepřidají na váze.
Hovězí steak s kukuřičným salátem a tortillou
1 porce - příprava: 20 minut
- 100 g hovězí svíčkové
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 g olivového oleje + 5 g na zálivku
- 50 g čekankových listů
- 50 g salátu frisée
- 20 g červené cibule
- 50 g sterilované kukuřice
- 100 g salátové okurky
- limetková šťáva
- 1 plátek tortilly
Troubu zapněte na 220 °C. Osolený a opepřený steak potřete olivovým olejema na grilu či grilovací pánvi z obou stran zprudka opečte. Pak ho dejte asi na 5 minut dojít do trouby, vyjměte a nechte odpočinout.
Čekanku smíchejte s frisée, jemně nakrájenou červenou cibulí, kukuřicí a pokrájenou okurkou. Podle chuti přidejte i kapku oleje a limetkovou šťávu. Salát podávejte se steakem pokrájeným na jemné plátky a opečenou tortillou.
Grilovaná zelenina ve filo těstě s jogurtovým dipem
1 porce - příprava: 20 minut
- 40 g filo těsta
- 3 g olivového oleje na těsto
- 150 g cukety
- 100 g červené papriky
- 100 g žluté papriky
- 150 g lilku
- 5 g olivového oleje
- 2,5 g balzamikového octa
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- provensálské koření
JOGURTOVÝ DIP:
- 150 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 15 g bylinek podle chuti
Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte olejem. Filo těsto rozkrájejte na čtverce 8 x 8 cm a po čtyřech je klaďte přes sebe do tvaru hvězdy. Ty pak urovnejte do formiček. Pečte asi 7 minut, aby špičky těsta byly upečené dozlatova.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a provensálské koření. Zeleninu promíchejte se vzniklou marinádou a ogrilujte doměkka. Pak ji naskládejte do košíčků z filo těsta a podávejte s jogurtovým dipem (ten vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí).
Krevetový špíz s asijským okurkovým salátem
1 porce - příprava: 30 minut
- 8 vyloupaných krevet
- strouhaný zázvor
- 5 g olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- limetková šťáva
- sůl a pepř
- 70 g salátové okurky
- 50 g římského salátu
- 5 g sezamového oleje
- 2,5 g rýžového octa
- 2 g rybí omáčky
- kousek chilli papričky
- koriandr
- 4 g třtinového cukru
- 65 g rýžových nudlí
Krevety smíchejte se zázvorem, olejem, česnekem a limetkovou šťávou,dochuťte a nechte marinovat. Okurku nakrájejte na tenké plátky, salát natrhejte. Smíchejte ho se zálivkou ze sezamového oleje, octa, rybí omáčky, chilli papričky, koriandru a cukru. Podávejte se salátem a rýžovými nudlemi.
NÁŠ TIP: Uvařené rýžové nudle můžete vmíchat přímo do salátu, jídlo se pak bude lépe servírovat. S poměry surovin v zálivce experimentujte podle chuti!
Salát z grilovaných nektarinek a broskví s ricottou
1 porce - příprava: 15 minut
- 145 g nektarinek
- 145 g broskví
- 5 g olivového oleje
- 7 g medu
- 5 g balzamika
- citronová šťáva a kůra
- 100 g ricotty
- čerstvá bazalka a máta
Ovoce nakrájejte na osminky a naložte je asi na 30 minut do marinády z oleje, medu, balzamika a citronové šťávy i kůry. Pak je opečte ze všech stran na rozpáleném grilu. Podávejte v pohárech promíchané s ricottou a ozdobené nasekanou bazalkou a mátou.
POŘIĎTE SI I VY! Tyto a další recepty najdete v nové knize z edice časopisu Dieta – Velký dietní plán III. www.kniha.cz
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.