Těstoviny milují dospělí i děti a v každé roční době jsou navíc rychlou variantou večeře či oběda. Dejte vale klasickým špagetám a zkuste dlouhé "nudle" tagliatelle na čtyři způsoby.
Tagliatelle s liškami
4 porce - příprava: 20 minut
- 500 g tagliatelle
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 300 g lišek
- 4 lístky šalvěje
- 1 lžička kůry z citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 100 ml smetany
Tagliatelle uvařte na způsob al dente. Rozehřejte olej na pánvi, orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přisypte lišky a lístky šalvěje a krátce poduste, asi tak 5 minut. Poté dochuťte kůrou a šťávou z citronu, solí, pepřem a zalijte smetanou. Prohřejte a promíchejte s těstovinami.
Tagliatelle se zeleninou =
4 porce - příprava: 40 minut
- 1 menší lilek
- 1 baby cuketa
- 1 paprika (žlutá nebo červená)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 cherry rajčátek
- sůl a pepř
- 500 g tagliatelle
- 40 g černých oliv
- čerstvá bazalka
Lilek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a rozpůlená rajčátka. Osolte, opepřete a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte. Mezitím uvařte těstoviny na způsob al dente. Přendejte na talíře, ozdobte olivami a čerstvou bazalkou.
Těstoviny s mákem a blumami
4 porce - příprava: 20 minut
- 500 g tagliatelle
- 300 g blum
- 40 g másla
- 1 celá skořice
- 80 g mletého máku
- 40 g moučkového cukru
Těstoviny uvařte na způsob al dente. Blumy nakrájejte na menší kousky a krátce, asi 5 minut, je poduste na rozehřátém másle společně s celou skořicí. Odstavte, vyndejte skořici a přendejte na těstoviny. Zasypte mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete ozdobit lístky meduňky.
NÁŠ TIP: Můžete zkusit i variantu s jiným ovocem (meruňky, maliny nebo rybíz) a skořicovým cukrem.
Těstovinové ragú s krůtím masem
4 porce - příprava: 45 minut
- 350 g krůtího masa
- 50 g pancetty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 2–3 stroužky česneku
- 4 větvičky rozmarýnu
- 3 větší rajčata (nebo 8 cherry rajčátek)
- 100 ml suchého bílého vína
- sůl a pepř
- 500 g tagliatelle
- čerstvá petrželka na ozdobu
Krůtí maso a pancettu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Poté přidejte najemno nasekanou šalotku a česnek, větvičky rozmarýnu a krátce osmažte. Vsypte na kostičky nakrájená nebo rozpůlená rajčata, zalijte vínem, osolte, opepřete a nechte 30 minut na mírném ohni povařit. Mezitím si uvařte těstoviny na způsob al dente. Hotové slijte a na talíři přelijte ragú a ozdobte nasekanou petrželkou.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.