Zavzpomínejte na dovolenou! Pyrenejský poloostrov je nejen oblíbeným prázdninovým cílem, ale také kouskem světa, kde se skvěle vaří. Ať už se jedná o přímořskou kuchyni bohatou na ryby a korýše, nebo rustikální venkovská jídla, rozhodně si pošmáknete.
Paella
4 porce - příprava: 70 minut
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 4 rajčata
- 2 zelené papriky
- 4 stroužky česneku
- 2 filety z mořské ryby
- 3 krevety a 3 langustini
- olivový olej
- sůl
- 400 g kulatozrnné rýže
- 1/2 lžičky šafránu
- 1 l rybího vývaru
Cibuli, mrkev, rajčata, papriku a česnek nakrájejte najemno a rybu na větší kousky. Krevety a langustini důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kousky ryby pokapejte olivovým olejem. Na paellové pánvi na olivovém oleji asi 5 minut restujte krevety a langustini. Osolte je a dejte stranou.
Ve stejné pánvi opečte nasekanou cibuli, přidejte česnek, rajčata, mrkev a papriky. Ještě asi 3 minuty restujte. Pak do ní nasypte rýži, vmíchejte šafrán, osolte a zalijte polovinou vývaru. Povařte, přidejte kousky ryby a ještě asi 10 minut nechte probublávat.
V případě potřeby přilijte vývar. Pak na rýži položte krevety a langustini a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí z trouby na několik minut zakryjte utěrkou a podávejte.
Náš TIP: Do paelly můžete přidat také kuřecí nebo vepřové maso, pikantní klobásku, jakékoli vaše oblíbené mořské plody nebo nasekané chilli papričky.
Zapečené sardinky
6 porcí - příprava: 80 minut
- 4 brambory
- 1 cibule
- 2 zelené papriky
- 700 g rajčat
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky šafránu
- 2 lžíce olivového oleje
- 24 sardinek (bez páteře, hlavy a ocasu)
- 2 lžíce nasekané petržele
Brambory nakrájejte na kolečka, pokrájejte také cibuli a papriky. Rajčata oloupejte (postup najdete ZDE) a nakrájejte na tenké plátky. Česnek utřete se solí, pepřem a šafránem. Větší zapékací misku vymažte olejem. Sardinky uvnitř osolte.
Do misky vrstvěte postupně část nakrájených rajčat, sardinek, paprik, cibule a brambor. Posypte petrželí a utřeným česnekem. Poklaďte dalšími vrstvami a zakončete bramborami. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a zakryjte alobalem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 1 hodinu. Přebytečnou tekutinu odeberte naběračkou a podávejte posypané petrželovou natí.
Králík na česneku s olivami
4 porce - příprava: 2,5 hodiny
- 1 králík
- 1 cibule
- řapíkatý celer
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- 3 bobkové listy
- sůl a pepř
- 500 ml bílého vína
- 2 hrsti černých oliv
- 2 rajčata
Králíka naporcujte. Cibuli nasekejte najemno, řapíkatý celer nakrájejte na kousky. Ve velkém kastrolu rozehřejte olivový olej a ze všech stran na něm opečte maso. Vyjměte ho a dejte stranou.
Na zbylém tuku orestujte cibuli. Když změkne, přidejte česnek, řapíkatý celer, rozmarýn a bobkový list.Osolte, opepřete a promíchejte. Pak do kastrolu vložte maso, zalijte vínem, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 160 °C přibližně na 1,5 hodiny.
Nakonec sejměte poklici a ještě 15 minut dopékejte. Asi 5 minut před vyjmutím z trouby přidejte černé olivy a nakrájená rajčata.
Masové kuličky albondigas
6 porcí - příprava: 60 minut
- 750 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 4 vejce
- 1 svazek petržele
- 1 menší cibule
- sůl a pepř
- strouhanka
- hladká mouka
- olej na smažení
SALSA Z PEČENÝCH RAJČAT:
- 200 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1 chilli paprička
- 1 limetka
- 1 lžička třtinového cukru
PEPŘOVÝ DIP:
- 100 ml bílého jogurtu
- 100 ml zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citronová šťáva
- 1 lžička mleté pálivé papriky
Nejdříve si připravte salsu a dip: rajčata, česnek a šalotky nakrájejte a dejte na plech. Osolte a pokapejte olejem. Pečte při 160 °C asi hodinu. Přendejte do vyšší nádoby, přidejte chilli papričku, kůru i šťávu z limetky a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte cukrem.
Do misky dejte jogurt, smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Poprašte pálivou paprikou. Dejte vychladit. V misce rozšlehejte 1 vejce, přidejte mleté maso, nasekanou petržel (trochu si nechte na ozdobu) a cibuli, sůl, pepř a trochu strouhanky. Promíchejte a tvořte malé kuličky. Ty obalte v mouce a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte s domácí salsou a dipem.
Arroz al horno
4 porce - příprava: 70 minut
- 400 g vepřového masa
- olivový olej
- sůl a pepř
- 5 rajčat
- 250 g rýže
- 3 brambory
- 1 palice česneku
- špetka šafránu
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 g slaniny
Maso nakrájejte na kousky, opečte na oleji ze všech stran, osolte a opepřete. Dejte stranou. Čtyři rajčata oloupejte podle návodu, který najdete ZDE. Orestujte je na troše oleje s rýží a přendejte do velké zapékací mísy (nebo rozdělte do čtyř menších).
Palici česneku seshora seřízněte a vložte ji doprostřed rýže. Brambory a rajče nakrájejte na plátky,rozložte dokola a zalijte horkým vývarem, do kterého jste přidali špetku šafránu. Pečte v troubě při 190 °C asi 30 až 40 minut.
Když se tekutina ztratí a rýže je měkká, je hotovo. Po vyjmutí z trouby zakryjte alobalem nebo pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet.
Náš TIP: Místo masa můžete použít pikantní klobásky. Ve vegetariánské verzi zalijte zeleninovým vývarem a obložte mrkví, cuketou apod.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.