Neobejde se bez fazolí, kukuřice, tortill a hodně pálivých papriček! Pravá mexická kuchyně totiž rozhodně není pro jemné jazýčky. A určitě zkuste papričky chipotle, které jsou vlastně uzené jalapeños.
Chilli con carne na pivě
4–6 porcí - příprava: 2 hodiny
- 500 g hovězího hrudí
- 2 lžíce oleje
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- 100 g rajčatového protlaku
- 500 ml světlého piva
- 1 nasekaná chilli paprička
- 400 g černých fazolí ve slaném nálevu
- 200 g mražené cukrové kukuřice
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
Maso nakrájejte a na oleji opečte ze všech stran. Cibuli a česnek nasekejte a s masem a výpekem vložte do pekáče. Osolte, opepřete, přidejte římský kmín a duste v troubě při 175 °C asi 30 minut. Pak vmíchejte rajský protlak, podlijte pivem a duste ještě 30 minut. Odklopte a pečte do změknutí masa. Nakonec přidejte slité fazole a kukuřici, zvyšte teplotu na 190 °C a zapečte. Podávejte s tortillami posypané nasekaným koriandrem.
Avokádová polévka se salsou
6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení
- 5 zralých avokád
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek nasekané cibule
- 1 lžíce drceného česneku
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- limetková šťáva podle chuti
- sůl
- tabasko
- avokádový olej
SALSA:
- 1 hrnek loupaných rajčat
- 1/2 hrnku jemně nasekané cibule
- 1 lžíce nasekaných papriček jalapeños
- 1–2 lžíce limetkové šťávy
- hrst nasekaného koriandru
- sůl
Avokádo vypeckujte a dužninu nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, vývar, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a zastříkněte tabaskem. Povařte asi 5 minut, rozmixujte a trochu zřeďte vodou. Dejte do ledničky vychladit. Všechny ingredience na salsu smíchejte v míse. Zakryjte fólií a také nechte vychladit. Polévku podávejte se salsou, nachos a avokádovým olejem.
Mango s kokosovou zmrzlinou
4–6 porcí - příprava: 20 minut
- 2 limetky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 manga
- máslo na vymazání
- kokosová zmrzlina
Kůru a šťávu z limetek svařte s cukrem a trochou vody na sirup. Manga oloupejte, vyjměte pecku a nakrájejte je na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte plátky manga a zalijte sirupem. Krátce zapečte v troubě a podávejte s kopečkem kokosové zmrzliny.
Salát Ceviche
4–6 porcí - příprava: 20 minut + chlazení
- 400 g rybího filé (nebo půl na půl s krevetami)
- 5–6 limetek
- 3 rajčata
- 1 zelená paprika
- 1 střední cibule
- 4 lžíce nasekané petržele
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 nasekané papričky jalapeños
- 2 lžíce bílého octa
Rybu nakrájejte na menší kousky, krevety očistěte. Z limetek vymačkejte šťávu, nalijte ji do misky a nechte v ní maso i krevety marinovat přes noc v chladničce. Občas promíchejte. Rajčata a papriku nakrájejte na malé kostičky, cibuli na plátky. Bylinky nasekejte najemno. Šťávu slijte a k marinovanému masu přimíchejte všechny ostatní ingredience. Znovu vychlaďte. Servírujte ve skle, ideálně na ledu.
Náš TIP: Můžete přidat také na plátky nakrájené avokádo a nasekané černé olivy. Pálivých papriček dejte víc nebo méně podle chuti.
Polévka z koriandru
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 svazek čerstvého koriandru + na ozdobu
- 400–500 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 200 ml zakysané smetany + k podávání
- chilli vločky
- 4 lžíce avokádového oleje
Lístky koriandru dejte do vyšší úzké nádoby spolu s trochou vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, do ní vmíchejte vychladlý vývar a důkladně prošlehejte. Česnek prolisujte, přidejte ho do polévky, přilijte koriandrovou směs, dochuťte solí, pepřem a kmínem a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Ke konci vmíchejte zakysanou smetanu, a pokud je polévka moc hustá, ještě trochu vývaru nebo vody. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany, lístky koriandru, chilli vločkami a nakonec pokapejte avokádovým olejem.
Guacamole tacos s vepřovým masem
6–8 porcí - příprava: 30 minut
- 8 kukuřičných tortill
- olej ve spreji
- 2 hrnky pečeného vepřového masa
- 1 cibule
- 1 paprička jalapeño
- čerstvý koriandr
GUACAMOLE:
- 4 zralá avokáda
- 1 menší cibule
- 1 paprička jalapeño
- 1/2 lžičky soli
- šťáva ze 2 limetek
Připravte si košíčky: tortilly zahřejte v troubě nebo mikrovlnce, aby změkly. Pak je z obou stran zastříkněte olejem. Muffi nový plech otočte dnem vzhůru a vždy mezi čtyři mističky naskládejte tortilly tak, aby vytvořily košíčky. Dejte péct do trouby na 190 °C dozlatova.Na jeden plech se vejdou čtyři tortilly, takže postup ještě jednou zopakujte.
Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu dejte do misky. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou papričku, sůl a šťávu z limetek. Rozmačkejte vidličkou, až vznikne jednolitá hmota. Do košíčků vrstvěte pečené maso nakrájené na kousky a guacamole, posypte nakrájenou cibulí a papričkou a ozdobte nasekaným koriandrem.
Aztécký slaný koláč
6–8 porcí - příprava: 40 minut
- 12 tortill
- olej na smažení
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g loupaných rajčat
- sůl a pepř
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 papričky chipotle
- 500 g vařeného kuřecího masa
- 500 g černých fazolí ve slaném nálevu
- kuřecí vývar
- 1 hrnek strouhaného tučného sýra
Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte gril. Tortilly osmažte dokřupava. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny a spolu s česnekem dejte na pár minut pod gril. Do vyšší nádoby nalijte loupaná rajčata i se šťávou, přidejte grilovanou cibuli a česnek a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem, římským kmínem a nasekanou papričkou. Povařte asi 8 minut na mírném plameni, můžete zředit vývarem.
Vařené maso nakrájejte. Fazole slijte. Do vymazané zapékací misky vrstvěte střídavě několik tortill, maso, fazole, rajčatovou omáčku a sýr. Navrch dejte tři tortilly, přelijte omáčkou, zasypte bohatě sýrem a zapečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. Před podáváním nechte chvíli stát a pak nakrájejte na řezy.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.