Tagliatelle 4x jinak | Zdroj: Marek Bartoš

Zdroj: Marek Bartoš

Tagliatelle 4x jinak

Těstoviny milují dospělí i děti a v každé roční době jsou navíc rychlou variantou večeře či oběda. Dejte vale klasickým špagetám a zkuste dlouhé "nudle" tagliatelle na čtyři způsoby.

Tagliatelle s liškami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g tagliatelle
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g lišek
  • 4 lístky šalvěje
  • 1 lžička kůry z citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany

Tagliatelle uvařte na způsob al dente. Rozehřejte olej na pánvi, orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přisypte lišky a lístky šalvěje a krátce poduste, asi tak 5 minut. Poté dochuťte kůrou a šťávou z citronu, solí, pepřem a zalijte smetanou. Prohřejte a promíchejte s těstovinami.

Tagliatelle se zeleninou =

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 menší lilek
  • 1 baby cuketa
  • 1 paprika (žlutá nebo červená)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 cherry rajčátek
  • sůl a pepř
  • 500 g tagliatelle
  • 40 g černých oliv
  • čerstvá bazalka

Lilek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a rozpůlená rajčátka. Osolte, opepřete a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte. Mezitím uvařte těstoviny na způsob al dente. Přendejte na talíře, ozdobte olivami a čerstvou bazalkou.

Těstoviny s mákem a blumami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g tagliatelle
  • 300 g blum
  • 40 g másla
  • 1 celá skořice
  • 80 g mletého máku
  • 40 g moučkového cukru

Těstoviny uvařte na způsob al dente. Blumy nakrájejte na menší kousky a krátce, asi 5 minut, je poduste na rozehřátém másle společně s celou skořicí. Odstavte, vyndejte skořici a přendejte na těstoviny. Zasypte mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete ozdobit lístky meduňky.

NÁŠ TIP: Můžete zkusit i variantu s jiným ovocem (meruňky, maliny nebo rybíz) a skořicovým cukrem.

Těstovinové ragú s krůtím masem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 350 g krůtího masa
  • 50 g pancetty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2–3 stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 3 větší rajčata (nebo 8 cherry rajčátek)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • sůl a pepř
  • 500 g tagliatelle
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Krůtí maso a pancettu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Poté přidejte najemno nasekanou šalotku a česnek, větvičky rozmarýnu a krátce osmažte. Vsypte na kostičky nakrájená nebo rozpůlená rajčata, zalijte vínem, osolte, opepřete a nechte 30 minut na mírném ohni povařit. Mezitím si uvařte těstoviny na způsob al dente. Hotové slijte a na talíři přelijte ragú a ozdobte nasekanou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Doporučujeme

Články odjinud