Čokoláda je plná antioxidantů, které mají pro naše tělo pozitivní vliv

Čokoláda je plná antioxidantů, které mají pro naše tělo pozitivní vliv

V čokoládě najdeme velké množství minerálů a rozpustné vlákniny. Najdeme v ní pro náš organismus potřebné železo, hořčík, zmiňovanou vlákninu, měď, mangan i draslík, selen či fosfor
Teď už chápeme, proč se na Valentýna dává čokoláda
Další pozitivní látkou, kterou hořká čokoláda obsahuje, jsou flavanoly
Čokoláda se vyrábí z kakových bobů
11
Fotogalerie

Milovníci čokolády! V zimě ji jezte každý den, dodá vám vitamin D

Taky si neumíte představit život bez čokolády? Tak tahle informace vám musí znít jako rajská hudba. Ano, němečtí vědci zjistili, že čokoláda a výrobky obsahující kakao jsou novým, dříve neznámým zdrojem vitaminu D. A jak známo, toho máme v zimě opravdu velmi málo. Přitom je pro naše zdraví nezbytný.

Neplodnost i padání vlasů

Nízká hladina vitamínu D může způsobit v organismu velký zmatek, přitom jeho nedostatek si často ani neuvědomujeme. Máte-li ho málo, můžete být více unavení, letargičtí, častěji nachlazení, mohou vás bolet kosti a svaly nebo vám mohou padat vlasy. Podle průzkumů může nedostatek vitaminu D dokonce i za neplodnost.

Pokračování 2 / 4

Kde najdete vitamin D

Vitamin D získáváme především ze slunce, a to až z 90 procent, i proto se mu říká „sluneční vitamin“. Respektive funguje to tak, že naše tělo si vyrobí samo až 90 procent potřebného vitaminu D samo, potřebuje k tomu ale sluneční záření. Ovšem zejména v zimě je ultrafialových paprsků málo. Problém mohou mít také lidé s nízkou pigmentací či senioři.

Proto je nezbytné hledat zdroje vitaminu D i jinde. Najdeme ho ve formě provitaminu D v mastných rybách, jako jsou losos, sardinky, makrela, v červeném mase či játrech nebo vejcích. Ovšem němečtí vědci teď zjistili, že mnohem víc ho nalezneme v potravinách, které obsahují hodně kakaa, tedy například v hořké čokoládě. Jejich závěry byly publikované v časopise Food Chemistry.

Pokračování 3 / 4

Hořká čokoláda je lepší než bílá

Odborníci z Max Rubner-Institutu v Karlsruhe zjistili, že nejvíce vitaminu D je v kakaovém prášku a kakaovém másle. Podle závěrů studie obsahuje hořká čokoláda ve sto gramech zhruba 1,9 až 5,48 gramů vitaminu D. Bílá čokoláda měla na 100 gramů nižší obsah tohoto vitaminu – od 0,19 do 1,91 gramů. 

Pokračování 4 / 4

Pobyt venku čokoláda nenahradí

Výživoví specialisté ale varují, že tyto závěry by neměly znamenat, že přestanete chodit ven a začnete konzumovat pouze čokoládové tyčinky a hořkou čokoládu. „To by bylo extrémně nezdravé kvůli vysokému obsahu cukru a tuku,“ řekla profesorka Gabriele Stanglová z Univerzity Martina Luthera v Halle. Navíc v potravě přijímáme vitamin D ve formě provitaminu, to znamená, že pak ještě potřebujeme jít na denní světlo ven, aby ultrafialové záření provitamin D přeměnilo ve vitamin D. 

 

Doporučujeme

Články odjinud