Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i cutrusy, chutná je i s masem.
Jehněčí kotleta s rebarborou
Příprava: 55 minut
Na 4 porce:
- 800 g jehněčí pečeně
- 8 stonků mladé rebarbory
- hrst šalvějových lístků
- 6 lžic krupicového cukru
Marináda:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- šťáva z limetky
- sůl a pepř
Připravte si marinádu z olivového oleje, medu a limetkové šťávy a potřete s ní jehněčí maso.
Na rozpálené pánvi maso zprudka, asi 1 až 2 minuty, opečte, přemístěte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté zakryjte alobalem a nechte stranou odpočinout.
Oloupanou mladou rebarboru zasypte cukrem, podlijte zhruba 300 ml vody, přidejte šalvěj a asi 10 minut duste zakryté. Podávejte s pečeným masem.
Náš tip: Zajímavou chuť dodá jídlu vyzrálý kozí sýr, přidaný na talíř k masu a rebarboře.
Rebarborový salát s chřestem
Příprava: 30 minut
Na 4 porce:
- 2 svazky bílého chřestu
- 8 řapíků rebarbory
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- šťáva z půlky limetky
- salátové lístky k podávání
- sůl a pepř
V osolené vroucí vodě krátce povařte nakrájený chřest. Sceďte a zchlaďte ve studené vodě.
Oloupanou a nakrájenou rebarboru povařte krátce v 500 až 600 ml vody s cukrem. Slijte, osušte a promíchejte s javorovým sirupem a limetkovou šťávou.
Ochucenou rebarboru smíchejte s chřestem a dochuťte.
Náš tip: Podávejte s opečeným toastem a zeleným salátem.
Grilovaný pstruh s rebarborou
Příprava: 60 minut
Na 4 porce:
- 3–4 řapíky rebarbory
- 3–4 lžíce třtinového cukru
- 4 filety čerstvého pstruha, bez kůže
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 limetky
- 4 plátky parmské šunky
- 1 bulva fenyklu i s natí
- 1 bílá ředkev
- sůl a pepř
Oloupanou rebarboru nakrájejte na tenké plátky, zasypte cukrem a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.
Očištěné a osušené rybí filety zakapejte olejem a limetkovou šťávou, překryjte plátky parmské šunky a srolujte. Propíchněte párátkem nebo špejlí. Rebarboru zalijte zbylou limetkovou šťávou, přiveďte v menším hrnci k varu. Přidejte nakrájený fenykl a krátce spolu povařte. Nechte vychladnout.
Rybí závitky ogrilujte na trošce oleje. Vychlazenou rebarboru s fenyklem rozdělte na jednotlivé porce, přidejte nastrouhanou bílou ředkev, grilované závitky a ozdobte fenyklovou natí.
Náš tip: Místo ryby můžete použít i kuřecí maso.
Rebarborový koláč
Příprava: 80 minut
Na 8 řezů:
- 100 g másla, změklého
- 85 g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka mletého kardamomu
- špetka soli
Náplň:
- 400 g smetanového sýru
- 200 g zakysané smetany
- 125 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g rebarbory
- 1 lžíce třtinového cukru
Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu.
Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem.
Pečte, až náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Náš tip: Vyzkoušejte upéct tento koláč také s jiným sezonním ovocem.
Rebarborové cheesecaky
Příprava: 15 minut
Na 4 porce:
- 250 g plnotučného tvarohu nebo ricotty
- špetka soli
- 220 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- dřeň z 1 vanilkové tobolky
- 140 g celozrnných sušenek
- rebarborový kompot
Tvaroh smíchejte se špetkou soli, vmíchejte smetanu, cukr a vanilku. Do skleniček nasypte rozdrobené sušenky, přidejte rebarborový kompot a nakonec zalijte jogurtovou směsí.
Náš tip: Rebarboru můžete smíchat půl na půl s jahodami – dodáte tak dezertu další chuťový rozměr!
Jednoduchý rebarborový kompot
Příprava: 20 minut + 60 minut odležení
Na 6 skleniček:
- 1 kg rebarbory
- 400 g krupicového cukru
Oloupanou a pokrájenou rebarboru posypte cukrem. Promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet.
Poté ji zahřejte v hrnci, aby pustila více šťávy. Přemístěte ji i se šťávou do zavařovacích skleniček a sterilujte asi 30 minut při 85 °C.
Rebarborový džem
Příprava: 60 minut
Na 8 skleniček:
- 1 kg rebarbory
- 600 g krupicového cukru
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.
Více o rebarboře
Co jste možná nevěděli...
- Rebarbora pochází z Číny. Do Evropy se dostala až v 15. století.
- Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
- Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
- V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
- Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
- Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.
Jak na rebarboru
- Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
- Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
- Rebarboru vždy oloupejte.
- Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.