Milované brambory | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Milované brambory

Česko je země bramborám zaslíbená. Máme je rádi, protože z nich můžeme připravit doslova všechno, co nás napadne.

Zapečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 10–12 větších brambor typu A
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g anglické slaniny (nebo pancetty)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián

Očištěné a omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je do pečicí formy. Proložte je plátky šalotky, česneku a posypejte tymiánem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakonec přidejte nasucho orestované kousky slaniny. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 40 minut.


Domácí chipsy s jogurtovým dipem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 kg brambor typu A
  • olej na smažení
  • mořská sůl
  • nať řapíkatého celeru na ozdobu

JOGURTOVÝ DIP:

  • 200 g smetanového bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka a petrželka
  • sůl a pepř

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osušte je. V hlubším hrnci zahřejte olej a zprudka brambory osmažte. Vyndejte a nechte okapat olej. Osolte. Podávejte s dipem připraveným z bílého jogurtu, olivového oleje, najemno utřeného česneku, bylinek, soli a pepře. Nakonec ozdobte nasekanými lístky řapíkatého celeru.


Plněné brambory

4 porce - příprava: 40 minut

  • 12 velkých brambor typu A
  • 300 g anglické slaniny
  • 150 g čedaru
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • sůl a pepř

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka a nechte vychladnout. Podélně rozpulte a dužninu zčásti vydlabejte. V míse ji smíchejte s nasucho orestovanou slaninou, nastrouhaným čedarem a nasekanou cibulkou. Přidejte máslo a mléko, dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte brambory a zapečte je při 180 °C dozlatova.


Panini z brambor a čerstvého sýra

4 porce - příprava: 40 minut

  • 10–12 větších brambor typu A
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g čerstvého sýra
  • sůl a pepř
  • rozmarýn

Brambory očistěte a uvařte je i se slupkou ve vodě doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté je slijte, nechte zlehka vychladnout, rozkrojte je podélně, dovnitř vložte plátky čerstvého sýra, snítky rozmarýnu, osolte, opepřete a přiklopte vrchní částí. Vložte do příklopného grilu, zakapejte olivovým olejem (můžete ještě dochutit solí a pepřem) a zapečte je dozlatova, asi 3 až 5 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud