Koláče nemusí být jen sladké. Zkuste to jednou pro změnu na slano | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Koláče nemusí být jen sladké. Zkuste to jednou pro změnu na slano

Rychlou a originální večeři připravíte za pomoci rozpálené trouby a několika rafinovaných surovin. Kromě listového využijete také kynuté, křehké nebo filo těsto.

Křehké koláčky s hráškem

Listové těsto

6 koláčků - příprava: 35 minut

  • 1 balení listového těsta
  • 200 g sýra feta
  • 400 g barevných cherry rajčátek
  • 250 g mraženého hrášku
  • extra panenský olivový olej
  • 50 g výhonků řeřichy

Z listového těsta vykrojte šest stejně velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Sýr nakrájejte na plátky a poklaďte jím těsto.

Rajčátka nakrájejte na kolečka. Polovinu rozdělte na čtverce se sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut.

Povolený mražený hrášek vložte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak ho sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.

Upečené koláčky vyndejte z trouby. Rozdělte na ně zbylá kolečka rajčat a posypte hráškem. Povrch pokapejte olivovým olejem. Nakonec ozdobte výhonky řeřichy.


Banica s bylinkovým tvarohem

Filo těsto

6–8 porcí - příprava: 45 minut

  • 12 plátů těsta
  • 100 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 100 g nasekané velkolisté petržele
  • 50 g pažitky
  • sůl a pepř

Rozprostřete vedle sebe tři pláty těsta. Potřete je rozpuštěným máslem a okraje překryjte asi 1 cm přes sebe, aby vznikl jeden dlouhý plát. Na ten položte další 3 pláty těsta a opět je pomažte máslem. To opakujte, až budete mít všechny pláty naskládané na sobě.

Měkký tvaroh dejte do sítka a nechte ho chvíli vykapat. Pak ho přendejte do hlubší mísy, přidejte vejce a nasekané bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Směs rozetřete na připravený plát těsta. Pak ho opatrně srolujte, aby vznikl dlouhý váleček.

Kulatou zavírací formu vyložte pečicím papírem. Váleček stočte do formy do tvaru šneka. Pečte na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Po upečení přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte ještě 5 minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nakrájejte na porce.


Košíčky s ricottou, žampiony a tymiánem

Křehké těsto

6 kousků - příprava: 50 minut

TĚSTO:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce

NÁPLŇ:

  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:

  • máslo na vymazání
  • 250 g žampionů
  • snítka tymiánu

Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vychlazené, na kostky nakrájené máslo, jedno vejce, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto. To zabalte a dejte odpočinout na 30 minut do ledničky.

V míse smíchejte ricottu a vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Formičky vymažte máslem. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka větší než formičky.

Do každé formy vložte kousek těsta a propíchejte dno. Naplňte náplní a navrch naskládejte plátky žampionů. Posypte tymiánem a pečte na 190 °C asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Žampiony můžete pro změnu nahradit kousky sušené šunky nebo plátky cherry rajčátek.


Koláč s cuketou a kozím sýrem

Kynuté těsto

6 porcí - příprava: 50 minut + odležení těsta

TĚSTO:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

NÁPLŇ:

  • 1 cuketa
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany 30%
  • 2 vejce
  • 100 g kozího sýra
  • výhonky hrášku a řeřichy

Na vále smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Pomalu vlévejte vlažnou vodu a zapracovávejte tak, aby vzniklo hladké vláčné těsto (budete jí potřebovat celkem asi 150 ml). Nakonec přidejte olej. Těsto 5 minut propracovávejte. Pak ho zabalte do fólie a nechte v teple 30 minut.

Cuketu omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte a dejte do cedníku vykapat. Smetanu smíchejte v míse s vejcem a pepřem. Těsto rozválejte, vyložte jím formu a nechte 5 minut odpočinout.

Na těsto nalijte malou část tekuté směsi. Pak rozprostřete nastrouhanou vymačkanou cuketu a zalijte zbytkem náplně. Z kozího sýra nakrájejte kolečka a naskládejte je doprostřed koláče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Nakrájejte a ozdobte výhonky hrášku a řeřichy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud