Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Co s jahodami?  iStock

Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Co s jahodami?  iStock

Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Nebo želé?  iStock
Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Malinové řezy voní létem iStock
Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Ovoce a tvaroh je vždycky zárukou úspěchu iStock
Řezy jako moučník. Jaké máte nejraději? Tvaroh má i spoustu bílkovin iStock
8
Fotogalerie

Krémové řezy jako sen: Zkuste bezinkové, karamelové nebo limetkové

Něco sladkého na neděli? Rozpalte troubu a připravte si neodolatelné krémové zákusky jako z cukrárny!

Bezinkové řezy 

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 30 minut

POTŘEBUJETE (na 1 plech): 
5 vajec
200 g moučkového cukru
5 lžic horké vody
200 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
špetku soli

NA NÁPLŇ:
400 ml bezinkového sirupu
200 ml vody
2 balíčky prášku Zlatý klas
250 g másla

NA DOHOTOVENÍ:
hrst nasekaných ořechů
2 lžíce bezinkového sirupu

POSTUP:
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte do směsi vodu. Obě hmoty spojte a pak vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Těsto naneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut. Bezinkový sirup smíchejte s vodou a Zlatým klasem a uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout. Pak do něj zašlehejte máslo. Krém naneste na vychladlý korpus. Navrch dejte nasekané ořechy a pak koláč pokapejte bezinkovým sirupem.

Sametová roláda

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 15 minut 

POTŘEBUJETE (na 1 roládu):
NA TĚSTO:

5 vajec
2 lžíce krystalového cukru
3 lžíce kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
olej na potření

NA NÁPLŇ:
500 ml mléka
2 lžíce polohrubé mouky
1 vejce
250 g másla
2 lžíce moučkového cukru
hrst nasekaných ořechů
2 lžíce kakaa

POSTUP:
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky pak ušlehejte s cukrem do husté a světlé pěny. Vmíchejte kakao a jedlou sodu. Bílky ušlehejte do tuha a vmíchejte je do směsi. Na plech dejte pečicí papír a potřete ho olejem. Rozetřete těsto a pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak těsto na roládu překlopte na utěrku, papír stáhněte a těsto zatočte do rolády a nechte vychladnout. Mezitím z mléka a mouky za stálého míchání uvařte hustou kaši. Do ještě horké směsi zašlehejte vejce. Pak nechte směs vychladnout.

Po vychladnutí zašlehejte do směsi máslo s cukrem. Nakonec do krému vmíchejte kakao. Korpus rozviňte a potřete krémem. Doprostřed naneste vrstvu nasekaných ořechů. Zatočte do rolády, a pokud vám krém zbude, můžete jej použít na zdobení rolády. Nakonec ozdobte ořechy a ovocem podle chuti. Roládu nechte vychladnout a pak nakrájejte.

Limetkové řezy

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 25 minut 

POTŘEBUJETE (na 1 plech): 
NA TĚSTO: 

250 g hladké mouky
4 vejce
150 g moučkového cukru
80 ml oleje
hrst nahrubo nasekaných ořechů
2 lžičky prášku do pečiva

NA KRÉM:
250 g tvarohu
250 ml smetany
200 g moučkového cukru
šťávu a kůru z 1 limety
hrst mražených nebo čerstvých malin

POSTUP:
V míse ušlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny. Pak do směsi zašlehejte olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a nasekané ořechy. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut. Mezitím připravte krém. Tvaroh prošlehejte s cukrem. Smetanu ušlehejte do tuha. Pak hmoty spojte a přidávejte limetovou šťávu. Šlehejte, krém začne přidáním šťávy tuhnout. Nakonec vmíchejte nastrouhanou kůru z limety a maliny. Hotový krém rozetřete na vychladlý korpus. Koláč nechte pár hodin v chladu a pak ho nakrájejte na řezy. Bude chutnat skvěle i s polevou z tmavé čokolády.

Karamelový zákusek

Doba přípravy: 1 hodina, doba pečení: 50 minut 

POTŘEBUJETE (na 1 chlebíčkovou formu):
NA TĚSTO:

200 g hladké mouky
100 g mletých nesolených arašídů
180 g třtinového cukru
3 vejce
100 ml oleje
100 ml smetany
1 prášek do pečiva
1 lžičku mleté skořice

NA KRÉM:
250 g másla
1 karamelové salko
2 lžíce arašídového másla
1/2 hrnku krystalového cukru
1 lžíci vody
1 hrnek popcornu bez příchutě

POSTUP:
V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí, mleté arašídy a střídavě do těsta při míchání lijte olej a smetanu. Hotové těsto nalijte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Chlebíček pečte 45 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí ho podélně seřízněte tak, aby vznikly 3 pláty.

Změklé máslo ušlehejte s karamelovým salkem a arašídovým máslem do nadýchaného krému. Krémem potřete první plát těsta, přiklopte druhým plátem, opět potřete a přidejte poslední plát, na který navrstvěte zbylý krém. Ten pak ozdobte vrstvou popcornu. V pánvi nechte rozpustit cukr a opatrně přidejte vodu. Když se spojí s cukrem, hotovým karamelem pokapejte popcorn.

Karamelové řezy

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 25 minut 

POTŘEBUJETE (na 1 plech):
5 vajec
250 g polohrubé mouky
180 g třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy

NA KRÉM:
1 konzervu karamelového salka
250 g másla

rybízový džem
čokoládovou polevu na zdobení
sekané ořechy na zdobení

POSTUP: 
Žloutky ušlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Karamelové salko ušlehejte s máslem do nadýchaného krému. Vychladlé těsto potřete džemem, pak krémem a nakonec potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy. Nechte vychladnout a pak nakrájejte ostrým nožem úhledné řezy.

Recept na malinové řezy najdete ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud