Čokoládové placičky jsou jednoduché, přitom lahodné Zdroj: Profimedia.cz

Čokoládové placičky jsou jednoduché, přitom lahodné Zdroj: Profimedia.cz

Citronová kolečka a piniové kuličky Zdroj: Profimedia.cz
Domácí sušenky a pomerančové kostky Zdroj: Profimedia.cz
Makronky Zdroj: Profimedia.cz
Makronky  Foto: iStock
9
Fotogalerie

Nejlepší vánoční recepty na originální cukroví. Zkusíte třeba pomerančové pusinky?

Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

Pomerančové pusinky

2530 kousků  příprava: 50 minut + chlazení

  • 175 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu

NA NÁPLŇ:

  • 60 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě. Cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Na videu najdete recept na klasiku. Linecké cukroví: 

Pokračování 2 / 9

Čokoládové placičky

4050 kousků  příprava: 50 minut

  • 350 g mouky
  • 70 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g změklého másla
  • 225 g krupicového cukru
  • 125 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky
  • 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky
  • 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Pokračování 3 / 9

Marcipánové hrudky

3040 kousků  příprava: 55 minut

  • 170 g jemně nastrouhaného marcipánu
  • 10 g smetany 33%
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 60 g tmavé čokolády na vaření
  • 50 g změklého másla
  • 60 g hladké mouky
  • 50 g mletých oříšků
  • 5 bílků

NA POLEVU:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Z marcipánu, smetany, vejce a soli umíchejte hladkou hmotu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo vyšlehejte do pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zapracujte do marcipánové hmoty. Přidejte mouku a oříšky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a velmi zlehka ho po částech vmíchejte do těsta.

Z něj tvarujte hrudky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte dorůžova asi 8–10 minut. Z bílku a prosátého cukru utřete hustou polevu, přendejte ji do igelitového sáčku, kterému ustřihněte růžek tak, aby vznikl jen malý otvor. Vychladlé hrudky ozdobte polevou, nechte ji zaschnout a hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Pokračování 4 / 9

Piniové kuličky

40 kousků  příprava: 40 minut

  • 100 g mletých piniových oříšků
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g marcipánu
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Na ozdobu 100 g piniových oříšků

Mleté oříšky, moučkový cukr, marcipán a vanilkovou esenci zpracujte v elektrickém hnětači. Do těsta vmíchejte vejce, mouku a sůl s práškem do pečiva. Důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vlhkýma rukama tvarujte kuličky, které obalte piniovými oříšky.

Hotové kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 12 minut. Hotové kuličky uchovejte v chladu a suchu.

Pokračování 5 / 9

Citronové kroužky

2530 kousků  příprava: 60 minut + chlazení

  • 125 g hladké mouky
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 90 g změklého másla
  • 1 žloutek

NA POLEVU:

  • 60 g moučkového cukru
  • 3–4 lžičky citronové šťávy

Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem a citronovou kůrou, přidejte žloutek a kousky másla, všechno promačkejte vidličkou a potom rukama zpracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v ledničce. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte z nich válečky a z těch odkrajujte stejně velké kousky, které v prstech ještě rozválejte na tenčí válečky a spojte do kroužků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova přibližně 5 až 8 minut.

Po upečení je nechte vychladnout. Připravte si polevu: Do menší misky prosejte cukr, přilijte k němu citronovou šťávu a 2 lžičky horké vody a třete, dokud nebude poleva hladká. Potom jí potírejte kroužky a před uskladněním je nechte důkladně zaschnout. Cukroví uchovávejte v chladu a suchu.

Pokračování 6 / 9

Voňavé sušenky

příprava: 30 minut + odležení

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 170 g změklého másla
  • 1 vejce

Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, změklým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte je v ledničce hodinu odpočinout. Těsto dejte do strojku na cukroví a vytlačujte proužky. Vytlačené sušenky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 5 minut.

Pokračování 7 / 9

Pomerančové kostky

3540 kousků  příprava: 70 minut + odležení

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 100 g Hery
  • tuk a hrubá mouka na vymazání

NA NÁPLŇ:

  • 1 sklenička pomerančové marmelády
  • 1 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

NA POLEVU:

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

NA OZDOBU:

  • pomerančové želé v cukru

Smíchejte mouku s mandlemi, skořicí, kůrou a oběma cukry. Přidejte máslo i tuk a vypracujte hladké těsto. Rozetřete je na vymazaný a vysypaný plech do vrstvy silné asi 1,5 cm a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Upečený plát nechte vychladnout, překrojte ho na poloviny, které k sobě slepte pomerančovou marmeládou rozmíchanou s likérem (tuzemákem).

Pláty zabalte do fólie, zatěžkejte a nechte 2 dny odležet. Z cukru, alkoholu a 2 lžiček horké vody utřete vařečkou polevu, potřete jí odleželý korpus a nechte důkladně zaschnout. Potom ostrým nožem krájejte na řezy a každý ozdobte kouskem želé.

Pokračování 8 / 9

Čokoládové makronky

3040 kousků  příprava: 40 minut

  • 200 g tmavé čokolády na vaření
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru

Čokoládu jemně nastrouhejte a smíchejte ji s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a směs čokolády a mandlí a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých plochých hromádek. Plech vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Pokračování 9 / 9

Oříškové makronky

3040 kousků  příprava: 40 minut

  • 150 g lískových ořechů
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 30–40 kulatých oplatek nebo sušenek

Lísková jádra jemně nasekejte a smíchejte je s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a smíchané ořechy a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na oplatky (sušenky) do tvaru malých plochých hromádek. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 140 °C asi 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Doporučujeme

Články odjinud