Zajímavě se navečeřet můžete i pár dní před výplatou. Základem jsou jídla, která nestojí moc, ale ve kterých uplatníte smysl pro jednoduchost i harmonii chutí.
Pondělí: Špagety aglio olio
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g špaget
- sůl a pepř
- 50 ml olivového oleje
- 10 stroužků česneku
- 2 chilli papričky
- hrst čerstvé petrželky
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na pánvi zahřejte část oleje, orestujte na něm nadrobno nakrájený česnek a chilli papričky. Můžete podlít troškou vody z těstovin. Na pánev přidejte uvařené špagety, nasekanou petrželku, dochuťte solí,pepřem, zakapejte olejem a promíchejte.
Úterý: Smažený květák s bramborami a domácí tatarkou
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 celý květák
- sůl a pepř
- kmín
- hladká mouka na obalení
- 2 vejce
- 50 ml plnotučného mléka
- 100 g kukuřičných lupínků
- olej na smažení
- 500 g brambor typu A, B
- 225 ml majonézy
- 3 kyselé okurky
- 3 šalotky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Květák rozeberte na růžičky a uvařte je v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijte a květák obalte nejdříve v mouce, pak v osoleném a opepřeném rozšlehaném vejci s troškou mléka a nakonec v nadrcených kukuřičných lupíncích. Osmažte na oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte s uvařenými bramborami a domácí tatarkou. Tu připravíte tak, že majonézu smícháte s nadrobno nakrájenými okurkami, šalotkou a hořčicí. Můžete opepřit.
Středa: Francouzské brambory s uzeným, okurkou a sýrem
4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor
- 500 g předvařených brambor ve slupce
- olej na vymazání
- sůl a pepř
- 1 cibule
- 300 g uzeného vepřového masa
- 200 g mraženého hrášku
- 100 g kyselých okurek
- 4 vejce
- 100 g eidamu
- 50 ml plnotučného mléka
- tymián
Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací formu vymažte olejem a vyskládejte do ní jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete. Na pánvi na oleji orestujte na nakrájenou cibuli, uzené maso a hrášek.Polovinu nasypte na brambory, přidejte část nakrájených kyselých okurek. Vyrovnejte další vrstvu brambor, zasypejte zbytkem z pánve a okurkami. Zakončete bramborami a zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a pepřem. Posypejte tymiánem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 15 minut.
Čtvrtek: Brokolicový krém s opraženým toastovým chlebem
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 celá brokolice
- 100 g mraženého hrášku
- majoránka a tymián
- 1 l drůbežího vývaru
- sůl a pepř
- 100 ml smetany na vaření
- 4 plátky toastového chleba
- 40 g anglické slaniny
Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte na růžičky rozebranou brokolici a restujte 5 minut. Pak spolu s hráškem, majoránkou a tymiánem podlijte vývarem. Vařte 7 minut. Rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Podávejte s nasucho opraženými kousky toastového chleba a slaniny.
Pátek: Karbanátky z kapustiček se slaninou
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g růžičkových kapustiček
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 200 g anglické slaniny
- 4 plátky toastového chleba
- 50 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- majoránka a tymián
- sůl a pepř
- strouhanka na zahuštění
- olej na smažení
Kapustičky krátce povařte doměkka, asi 5 minut. Mezitím na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte na malé kostičky, ty namočte do mléka. Uvařené kapustičky nadrobno nakrájejte, v míse smíchejte s cibulkou, slaninou a v mléce namočeným toastovým chlebem. Přidejte vejce, dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Mokrými dlaněmi vytvarujte placičky a ty smažte na oleji z obou stran dozlatova.
NÁŠ TIP: Placičky připravíte i v troubě na pečicím papíře při teplotě 180 °C.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.