Ovocné muffiny, nebo raději koláč s ořechy? Máme pro vás obojí! Pokud vás honí chuť na sladké jako nás, vyzkoušejte lehké a šťavnaté dobroty z nejrůznějšího ovoce, které vám zpříjemní začátek školního roku.
Broskvová buchta s kokosem
POTŘEBUJETE (na 1 dortovou formu):
160 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
100 g strouhaného kokosu
2 vejce
70 g másla
100 ml mléka
150 ml podmáslí
90 g krupicového nebo hnědého třtinového cukru
špetku soli
4 větší broskve
tuk na vymazání formy
hrubou mouku nebo strouhaný kokos na vysypání formy
POSTUP:
Máslo pozvolna rozehřejte na mírném ohni a odstavte. Broskve omyjte, osušte, rozkrojte na osminky a zbavte pecek. Vejce rozklepněte do mísy, smíchejte s cukrem a špetkou soli a vyšlehejte do pěny. Pak postupně přilévejte mléko, podmáslí, rozpuštěné máslo a přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a strouhaný kokos. Zlehka vymíchejte.
Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhaným kokosem. Polovinu těsta vlijte do formy a hustě ji poklaďte osminkami broskví. Na broskve pak nalijte druhou polovinu těsta. Buchtu pečte v dobře předehřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.
Nemáte hrušky, ale spoustu cuket? Tady najdete na videu recept na hrnečkovou cuketovou buchtu:
Kefírové lívance s borůvkami
POTŘEBUJETE (na asi 25 lívanců):
1,5 hrnku polohrubé mouky
350 ml podmáslí nebo kefíru
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
1 až 2 lžičky třtinového cukru
špetku soli
čerstvé borůvky nebo borůvkový džem
agávový nebo javorový sirup
olej na smažení
POSTUP:
Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Kefír nebo podmáslí rozkvedlejte se žloutky a třtinovým cukrem, pak postupně po lžících přisypávejte prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Nakonec zlehka vmíchejte sníh. Těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout, pak smažte lívance na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládejte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
Podávejte lívance přelité sirupem a s čerstvými borůvkami nebo rozvarem. Připravíte ho tak, že borůvky nasypete do kastrolku, přidáte podle chuti trochu cukru a hmotu necháte krátce a za stálého míchání přejít varem.
Kristina Hamplová
13. března 2020
Koláč s hruškami a lískovými oříšky
POTŘEBUJETE (na 1 kulatou koláčovou formu):
220 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
150 ml podmáslí
4 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
2 lžíce studené vody
2 lžíce oleje
2 větší masité hrušky
hrst nasekaných lískových oříšků
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
POSTUP:
Hrušky omyjte pod studenou vodou, osušte je, zbavte stopek a „bubáků“ a rozkrojte na poloviny. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vymíchejte s prosátým moučkovým cukrem, pak přidejte vodu, olej a podmáslí. Za stálého míchání přisypávejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletou skořicí. Nakonec do těsta velmi zlehka přimíchejte bílkový sníh.
Kulatou koláčovou formu vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou, těsto nalijte do formy a navrch rozložte poloviny hrušek. Posypejte sekanými lískovými oříšky a vložte do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte asi 40 minut.
F.O.O.D.
1. listopadu 2013
Muffiny s bílou čokoládou a malinami
POTŘEBUJETE (na 12 kousků):
280 g polohrubé mouky
230 ml podmáslí
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
130 g másla
60 g bílé čokolády
3 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
špetku soli
150 g malin
1 balíček vanilkového cukru
POSTUP:
Vejce rozšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Máslo rozehřejte na mírném plameni a nechte částečně zchladnout. Pak ho přilijte společně s podmáslím k rozšlehanému vejci, vmíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhanou bílou čokoládou. Vymíchejte dohladka a nakonec velmi opatrně přimíchejte čerstvé maliny.
Těsto rozdělte pomocí lžíce do košíčků na muffiny (použít můžete také teflonovou formu) a pečte v dobře vyhřáté troubě při 180 °C 15 až 20 minut.
Nadýchaná bábovka
POTŘEBUJETE (na 1 bábovku):
350 g polohrubé mouky
2 vejce
300 g cukru krupice
5 lžic oleje
500 ml kefíru
1 lžičku mleté skořice
2 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
POSTUP:
Vejce rozklepněte a vyšlehejte ho spolu s krupicovým cukrem do pěny, aby se tvořily bubliny. Pak postupně přidávejte olej, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva nebo jedlou sodou a mletou skořicí a nakonec vmíchejte kefír. Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypejte hrubou moukou a připravené těsto do ní vlijte.
Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 45 minut. Zda je bábovka upečená, poznáte tak, že do jejího středu zapíchnete špejli. Pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.
Hrnkové řezy se švestkami
POTŘEBUJETE (na 1 plech):
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
1 hrnek mléka
5 lžic oleje
200 ml kefíru
2 vejce
špetku soli
čerstvé švestky
tuk na vymazání plechu
hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání plechu
POSTUP:
Švestky omyjte pod studenou tekoucí vodou a osušte, pak je rozkrájejte na poloviny a odstraňte pecky. Polohrubou mouku prosejte do mísy a promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte prosátý moučkový cukr, rozklepnutá vejce, mléko, kefír a olej a vymíchejte hladké těsto na koláč.
Obdélníkový plech na pečení vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto vlijte na plech a poklaďte ho půlkami švestek. Pečte asi 35 minut při 180 °C v dobře rozpálené troubě. Řezy můžete ještě vylepšit drobenkou, kterou připravíte z 1 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice a 4 lžic másla.