Špagety aglio olio Zdroj: Ondřej Košík

Špagety aglio olio Zdroj: Ondřej Košík

Smažený květák s bramborami a domácí tatarkou Zdroj: Ondřej Košík
Francouzské brambory s uzeným, okurkou a sýrem Zdroj: Ondřej Košík
Brokolicový krém s opraženým toastovým chlebem Zdroj: Ondřej Košík
Karbanátky z kapustiček se slaninou Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Levné jednoduché večeře od pondělí do pátku

Zajímavě se navečeřet můžete i pár dní před výplatou. Základem jsou jídla, která nestojí moc, ale ve kterých uplatníte smysl pro jednoduchost i harmonii chutí.

Pondělí: Špagety aglio olio

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g špaget
  • sůl a pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 10 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • hrst čerstvé petrželky

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na pánvi zahřejte část oleje, orestujte na něm nadrobno nakrájený česnek a chilli papričky. Můžete podlít troškou vody z těstovin. Na pánev přidejte uvařené špagety, nasekanou petrželku, dochuťte solí,pepřem, zakapejte olejem a promíchejte.


Úterý: Smažený květák s bramborami a domácí tatarkou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 celý květák
  • sůl a pepř
  • kmín
  • hladká mouka na obalení
  • 2 vejce
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 100 g kukuřičných lupínků
  • olej na smažení
  • 500 g brambor typu A, B
  • 225 ml majonézy
  • 3 kyselé okurky
  • 3 šalotky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Květák rozeberte na růžičky a uvařte je v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijte a květák obalte nejdříve v mouce, pak v osoleném a opepřeném rozšlehaném vejci s troškou mléka a nakonec v nadrcených kukuřičných lupíncích. Osmažte na oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte s uvařenými bramborami a domácí tatarkou. Tu připravíte tak, že majonézu smícháte s nadrobno nakrájenými okurkami, šalotkou a hořčicí. Můžete opepřit.


Středa: Francouzské brambory s uzeným, okurkou a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor

  • 500 g předvařených brambor ve slupce
  • olej na vymazání
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného vepřového masa
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100 g kyselých okurek
  • 4 vejce
  • 100 g eidamu
  • 50 ml plnotučného mléka
  • tymián

Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací formu vymažte olejem a vyskládejte do ní jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete. Na pánvi na oleji orestujte na nakrájenou cibuli, uzené maso a hrášek.Polovinu nasypte na brambory, přidejte část nakrájených kyselých okurek. Vyrovnejte další vrstvu brambor, zasypejte zbytkem z pánve a okurkami. Zakončete bramborami a zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a pepřem. Posypejte tymiánem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 15 minut.


Čtvrtek: Brokolicový krém s opraženým toastovým chlebem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 celá brokolice
  • 100 g mraženého hrášku
  • majoránka a tymián
  • 1 l drůbežího vývaru
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 4 plátky toastového chleba
  • 40 g anglické slaniny

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte na růžičky rozebranou brokolici a restujte 5 minut. Pak spolu s hráškem, majoránkou a tymiánem podlijte vývarem. Vařte 7 minut. Rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Podávejte s nasucho opraženými kousky toastového chleba a slaniny.


Pátek: Karbanátky z kapustiček se slaninou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g růžičkových kapustiček
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 plátky toastového chleba
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • majoránka a tymián
  • sůl a pepř
  • strouhanka na zahuštění
  • olej na smažení

Kapustičky krátce povařte doměkka, asi 5 minut. Mezitím na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte na malé kostičky, ty namočte do mléka. Uvařené kapustičky nadrobno nakrájejte, v míse smíchejte s cibulkou, slaninou a v mléce namočeným toastovým chlebem. Přidejte vejce, dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Mokrými dlaněmi vytvarujte placičky a ty smažte na oleji z obou stran dozlatova.

NÁŠ TIP: Placičky připravíte i v troubě na pečicím papíře při teplotě 180 °C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud