Hráškovou polévku milují i děti

Hráškovou polévku milují i děti

Můžete ji dochutit krutony nebo lžičkou smetany
Špenátovou polévku můžete připravit z protlaku nebo čerstvého špenátu, který spaříte
Rajská polévka nepatří jen k létu
Čočková polévka je bohatá na bílkoviny
10
Fotogalerie

4 rychlé krémové polévky do deseti minut: Zkuste hráškovou i z červené čočky

Opět nevíte, co připravit k večeři? Navíc nemáte čas, přesto však chcete něco teplého a zdravého? Máme pro vás 4 vyzkoušené a rychlé recepty. Doba přípravy je maximálně 10 minut!

Polévka je grunt

„Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat“ – tvrdí známý gastroenterolog Pavel Kohout a má pravdu, zvláště v chladnějších obdobích roku nám teplá polévka přijde k duhu! Polévky patří mezi méně kalorické pokrmy, přesto však obvykle obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), zeleninové polévky i vitamíny, minerály a vlákninu.

Zvláště lehčí polévky pak tvoří příjemnou předehru k hlavnímu jídlu, neboť dráždí žaludeční sliznici k zvýšené sekreci žaludečních šťáv a připraví tak žaludek na hlavní chod. Polévky mají své místo i v pitném režimu, vrchovatý talíř polévky obsahuje totiž až čtvrt litru vody. Říkáte si to, je všechno fajn, ale kde vzít na vaření čas? Následující recepty připravíte neuvěřitelně snadno a rychle, jejich přípravu zvládne i dítě I. stupně základní školy.

Hrášková polévka s mozzarellou

Suroviny:
1 velká plechovka hrášku v mírně slaném nálevu (425 ml)
¾ litru vody
stroužek česneku
zeleninový bujón (cca 1 a půl kostky) – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
1 mozzarella
trochu drcené majoránky

Postup: Obsah plechovky rozmixujeme s nakrájenou mozzarellou a stroužkem česneku na jemný krém. (Než zapneme mixér, oddělíme si do malé misky 4 lžíce hrachu.) Mezitím uvedeme do varu ¾ l vody a rozpustíme zeleninový bujón. Vodu odstavíme, rozmícháme v ní rozmixovanou směs, přidáme hrášek, dle potřeby přihřejeme a nakonec přidáme majoránku.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze doplnit o opečené krutóny z pečiva, případně proužky křupavé slaniny.

Rajská polévka z čerstvých rajčat

Suroviny:
8 větších masitých rajčat
menší cibule
hnědý cukr 
¾ litru vody
2 kostky zeleninového bujónu – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
špetka bazalky
kousek másla

Postup: Pokrájená rajčata (klidně i se slupkou, není-li čas na spaření a oloupání) vložíme spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a trochou vody do mixéru a mixujeme do hladka. Vzniklé rajčatové pyré naředíme zbytkem vody, přidáme bujón a přivedeme k varu. Po rozpuštění bujónu polévku dochutíme cukrem (aby byly chutě vyvážené), přidáme máslo, případně trochu soli.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu nebo hrubě strouhanou nivou. Jako příloha skvěle chutná zapečená bageta s nivou či méně tučnou mozzarellou.

Špenátová polévka se smetanou

Suroviny:
1 balení špenátového protlaku 
2 dcl sladké smetany
2 stroužky česneku
¾ litru vody
2 kostky zeleninového bujónu – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel

Postup: Špenátový protlak rozmrazíme (nemusíme úplně). V troše vody rozmixujeme s česnekem. Dolijeme zbytek vody, přidáme bujón a pár minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a polévku odstavíme.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí bílá bageta, popřípadě opečené toasty s bylinkovým máslem.

Krémová polévka z červené čočky

Suroviny:
Plný hrnek ráno namočené čočky (červená loupaná!)
2 menší masitá rajčata pro barvu a chuť (pokud nemáme rajčata, přidáme 4 lžíce protlaku)
¾ litru vody
velká cibule
zeleninový bujón (cca 1 a půl kostky) – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
kousek másla
petrželka

Postup: Cibuli nasekáme nahrubo a zpěníme na kousku másla, mezitím dáme vařit propláchnutou čočku v 1/2 l vody, přidáme bujón, cibulku, nakrájená rajčata a vaříme do měkka. Stačí 5–7 minut. Hustou kaši rozmixujeme do hladka, dolijeme zbytek vody (dle potřeby lze přidat). Dle potřeby ještě přihřejeme a servírujeme s nasekanou petrželkou, kdo upřednostňuje mírně nakyslou chuť, lze přidat pár kapek octa či citronové šťávy. A pozor, polévka z loupané červené čočky nenadýmá!

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze ozdobit proužky křupavé slaniny nebo lehce opečenou schwarzwaldskou šunkou.

Doporučujeme

Články odjinud