Pondělí:
Kuřecí prsa s lusky a listovými puky
4 porce – příprava: 25 minut
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- olivový olej
- 200 g fazolových lusků
- 4 jarní cibulky
- 20 g kaparů
- 40 g parmazánu
- bageta k podávání
Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte fazolové lusky, odstraňte kraje a příčně je nakrájejte. Cibulku pokrájejte na kolečka. Přidejte ji na pánev k masu společně s kapary a asi 5 minut restujte. Přendejte na talíře a na pánvi jen zlehka ohřejte rozkrojené listové puky. Maso zasypte nastrouhaným parmazánem a podávejte například s bagetou.
Podívejte se níže na video recept, jak si připravit nadívaná kuřecí prsa.
Markéta Žídková
3. ledna 2023
Pokračování 2 / 5
Úterý:
Zapečené těstoviny s klobásou
4 porce – příprava: 30 minut
- 400 g těstovin penne
- sůl a pepř
- olivový olej
- 2 pikantní klobásy
- 250 g cherry rajčátek
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- tymián a petrželka
- 100 g parmazánu
Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus. Sceďte, přendejte do vymazaného pekáčku, zakapejte olivovým olejem, vmíchejte na kolečka nakrájené klobásy, rajčátka, šalotky a česnek. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.
Pokračování 3 / 5
Středa:
Bramborová frittata se zeleninou
4 porce – příprava: 30 minut
- 500 g brambor typu B předvařených ve slupce
- olivový olej
- 2 papriky
- 1 cibule
- 1/2 květáku
- 200 g hrášku
- sůl a pepř
- 6 vajec
- libeček
Předvařené brambory i se slupkou nakrájejte na kolečka. Zapékací formu vymažte olejem, vyložte částí brambor, zasypte na kolečka nakrájenou paprikou a cibulí. Přidejte na růžičky rozebraný květák a hrášek, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem. Opakujte, zakončete bramborami a vše zalijte rozšlehanými vejci. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Nakonec ozdobte čerstvým libečkem.
NÁŠ TIP: Místo části vajec můžete použít tučnou smetanu, frittata bude vláčnější a lahodnější. Libeček zkuste nahradit jinými bylinkami.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek:
Lehký salát se „smažákem“
4 porce – příprava: 30 minut
- 4 silné plátky eidamu
- 60 g hladké mouky
- 2 vejce
- 60 g kukuřičných lupínků
- olej na smažení
- 100 g polníčku
- 400 g cherry rajčátek (mix)
- 40 g klíčků (mix)
- 4 listové puky
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl a pepř
Nejdřív obalte sýr v mouce, v rozšlehaném vejci, opět v mouce, poté ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažte na oleji dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte zeleninu, natrhejte a nakrájejte na menší kousky, rozdělte na talíře, obložte smaženým sýrem a klíčky. Zakapejte dresinkem, který jste připravili z olivového oleje a hrubozrnné hořčice a dochutili solí a pepřem.
Pan Cuketka
23. listopadu 2020
Pokračování 5 / 5
Pátek:
Zelená polévka s brokolicí
4 porce – příprava: 30 minut
- 4 brambory typu B
- 1 řapíkatý celer
- 1 pórek
- 200 g žampionů
- 1 menší brokolice
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- kmín a majoránka
- čerstvý tymián a libeček
Brambory, řapíkatý celer, pórek i houby očistěte a nakrájejte, brokolici rozeberte na růžičky. Připravte si světlou jíšku z másla a mouky, zalijte ji studeným zeleninovým nebo kuřecím vývarem a rozmíchejte. Vsypte zeleninu a žampiony. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Vařte doměkka, asi 15 minut. Polévku naservírujte do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem a libečkem. Podávejte s pečivem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.