Kuřecí prsa s lusky a listovými puky Zdroj: Ondřej Košík

Kuřecí prsa s lusky a listovými puky Zdroj: Ondřej Košík

Zapečené těstoviny s klobásou Zdroj: Ondřej Košík
Bramborová frittata se zeleninou Zdroj: Ondřej Košík
Lehký salát se „smažákem“ Zdroj: Ondřej Košík
Zelená polévka s brokolicí Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé večeře od pondělí do pátku: Bramborová frittata i brokolicová polévka

Nabídněte rodině k večeři báječné „zelené“ rychlovky, které doplní denní příjem zeleniny, ale zároveň uspokojí i milovníky masité stravy.

Pondělí:

Kuřecí prsa s lusky a listovými puky

4 porce  příprava: 25 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 200 g fazolových lusků
  • 4 jarní cibulky
  • 20 g kaparů
  • 40 g parmazánu
  • bageta k podávání

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte fazolové lusky, odstraňte kraje a příčně je nakrájejte. Cibulku pokrájejte na kolečka. Přidejte ji na pánev k masu společně s kapary a asi 5 minut restujte. Přendejte na talíře a na pánvi jen zlehka ohřejte rozkrojené listové puky. Maso zasypte nastrouhaným parmazánem a podávejte například s bagetou.

Podívejte se níže na video recept, jak si připravit nadívaná kuřecí prsa.

Pokračování 2 / 5

Úterý:

Zapečené těstoviny s klobásou

4 porce  příprava: 30 minut

  • 400 g těstovin penne
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 2 pikantní klobásy
  • 250 g cherry rajčátek
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • tymián a petrželka
  • 100 g parmazánu

Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus. Sceďte, přendejte do vymazaného pekáčku, zakapejte olivovým olejem, vmíchejte na kolečka nakrájené klobásy, rajčátka, šalotky a česnek. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.

Pokračování 3 / 5

Středa:

Bramborová frittata se zeleninou

4 porce  příprava: 30 minut

  • 500 g brambor typu B předvařených ve slupce
  • olivový olej
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 1/2 květáku
  • 200 g hrášku
  • sůl a pepř
  • 6 vajec
  • libeček

Předvařené brambory i se slupkou nakrájejte na kolečka. Zapékací formu vymažte olejem, vyložte částí brambor, zasypte na kolečka nakrájenou paprikou a cibulí. Přidejte na růžičky rozebraný květák a hrášek, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem. Opakujte, zakončete bramborami a vše zalijte rozšlehanými vejci. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Nakonec ozdobte čerstvým libečkem.

NÁŠ TIP: Místo části vajec můžete použít tučnou smetanu, frittata bude vláčnější a lahodnější. Libeček zkuste nahradit jinými bylinkami.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek:

Lehký salát se „smažákem“

4 porce  příprava: 30 minut

  • 4 silné plátky eidamu
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 60 g kukuřičných lupínků
  • olej na smažení
  • 100 g polníčku
  • 400 g cherry rajčátek (mix)
  • 40 g klíčků (mix)
  • 4 listové puky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř

Nejdřív obalte sýr v mouce, v rozšlehaném vejci, opět v mouce, poté ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažte na oleji dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte zeleninu, natrhejte a nakrájejte na menší kousky, rozdělte na talíře, obložte smaženým sýrem a klíčky. Zakapejte dresinkem, který jste připravili z olivového oleje a hrubozrnné hořčice a dochutili solí a pepřem.

Pokračování 5 / 5

Pátek:

Zelená polévka s brokolicí

4 porce  příprava: 30 minut

  • 4 brambory typu B
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 pórek
  • 200 g žampionů
  • 1 menší brokolice
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • kmín a majoránka
  • čerstvý tymián a libeček

Brambory, řapíkatý celer, pórek i houby očistěte a nakrájejte, brokolici rozeberte na růžičky. Připravte si světlou jíšku z másla a mouky, zalijte ji studeným zeleninovým nebo kuřecím vývarem a rozmíchejte. Vsypte zeleninu a žampiony. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Vařte doměkka, asi 15 minut. Polévku naservírujte do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem a libečkem. Podávejte s pečivem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud