Lahodná chuť alkoholu dokáže jinak docela obyčejným receptům dát ten správný šmrnc.
Čokoládový řez s voňavým krémem
1 plech 20x30 cm - příprava: 50 minut
- 5 vajec
- 250 g krystalového cukru
- 250 g másla nebo hery + na vymazání formy
- 50 g kakaa
- 250 g hrubé mouky + na vysypání plechu
- 150 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce tuzemáku
- 60 ml smetany ke šlehání
- čokoládové hoblinky
Žloutky utřete s cukrem, máslem nebo herou a kakaem do pěny. Po lžících přidávejte prosetou mouku a nakonec vmíchejte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Mascarpone vyšlehejte s tuzemákem a cukrem a pak zapracujte ušlehanou smetanu. Krém natřete na koláč a dozdobte čokoládovými hoblinkami.
Kuře na červeném víně
4 porce - příprava: 60 minut
- 4 kuřecí stehna
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 5 brambor
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
Kuřecí stehna osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku vyloženého hoblinami másla. Potřete je prolisovaným česnekem a podlijte červeným vínem. Pečte asi 45 minut při 180 °C. Brambory nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě do poloměkka a potom orestujte na pánvi na lžíci oleje. Asi 10 minut před dopečením obložte kuřecí stehna plátky cibule. Pečte dozlatova a podávejte s opečenými bramborami přelité vinným výpekem.
Parenica ve vinném těstíčku
2 porce - příprava: 20 minut
- 2 sýry parenica
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 42 g droždí
- 1 lžička mleté papriky
- 100 ml vína
- sůl
- olej na smažení
Sýr nakrájejte na plátky silné asi 7 mm. Mouku smíchejte s vejcem, rozdrobeným droždím, mletou paprikou, vínem a trochou soli, až vznikne jemné těstíčko. Plátky sýra namáčejte v těstíčku a smažte v rozpáleném oleji. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Mletou papriku můžete vynechat nebo ji nahradit jiným kořením.
Mléčná rýže s vaječným likérem
5 porcí - příprava: 30 minut + chlazení
- 1 plechovka salka
- 3 hrnky plnotučného mléka
- 1/2 hrnku rýže
- 6 lžic vaječného likéru
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo podle chuti)
- borůvkový kompot
- lístky máty na ozdobu
Rýži uvařte v salku s mlékem. Po uvaření přidejte likér a vanilkový extrakt. Rozdělte do skleniček, nechte vychladit a dozdobte borůvkovým kompotem a mátou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.