Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!
Losos grilovaný na thajský způsob
8 porcí - příprava: 30 minut
- 1,5 kg filetu z lososa
- 80 ml omáčky teriyaki
- 30 ml sladké chilli omáčky
- 1 limetka, nakrájená na plátky
DRESINK:
- 2 lžíce nakládaného zázvoru
- 90 ml rýžového octa
- 2 lžíce krupicového cukru
- 90 ml sójové omáčky
- 1 lžíce hořčičného prášku
- po 2 lžících sezamového oleje a sezamových semínek
- 170 ml slunečnicového ci řepkového oleje
- hrst čerstvého koriandru
- kousek nastrouhaného zázvoru
NUDLOVÝ SALÁT:
- 400 g asijských nudlí
- ¼ hlávky najemno nastrouhaného červeného zelí
- 6 nakrájených jarních cibulek
Všechny uvedené suroviny na dresink dobře promíchejte a dejte vychladit. Uvařené nudle promíchejte se zelím a polovinou jarní cibulky. Rybu položte kůží dolů na lehce olejem potřený grilovací alobal. Přelijte teriyaki a sladkou chilli omáčkou, poklaďte plátky limetky a grilujte. Podávejte s nudlovým salátem, posypanou zbylou jarní cibulkou a přelitou dresinkem.
Zmrzlina s mangovým přelivem
8 porcí - příprava: 30 minut
- 750 ml kvalitní vanilkové zmrzliny
MANGOVÝ PŘELIV:
- ¼ hrnku přírodního hnědého cukru
- citronová nebo limetková kůra
- 1 zralé mango, oloupané a pokrájené na kostičky
- 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
- čerstvá máta na ozdobu
Cukr promíchejte v kastrůlku se 3 lžícemi vody a nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a teprve pak přidejte ovoce a citrusovou kůru. Zmrzlinu podávejte s vychladlým přelivem a ozdobenou lístky máty.
Pikantní kuřecí paličky
4 porce - příprava: 1 hodina + marinování
MARINÁDA:
- 100 ml olivového oleje
- po ½ lžičce mletého koriandru, kardamomu a kurkumy
- 1 lžíce mleté papriky (může být i pálivá)
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 nasekaná chilli paprička
- sůl a pepř
NA DOKONČENÍ:
- lístky koriandru
- čerstvé nebo opečené plátky bagetky
Ostrým nožem udělejte dva hlubší zářezy do každé kuřecí paličky, aby marináda mohla proniknout co nejvíc do masa. Všechny suroviny na marinádu důkladně prošlehejte v misce, naložte do ní kuřecí maso a nechte odpočívat v chladu nejméně hodinu až dvě (nebo přes noc). Maso pak velmi pomalu opékejte na středně rozpáleném grilu, až je dobře propečené a na povrchu zezlátne. Bude to trvat nejméně 35 minut.
Náš TIP: Kuřecí paličky podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem a různými dipy či omáčkami.
Grilované housky
15–20 kusů - příprava: 15 minut + kynutí
4 hrnky hladké mouky 2 lžíce krupicového cukru ½ lžičky soli 10 g instantního droždí 15 ml slunečnicového oleje
V míse promíchejte všechny suché suroviny. Přilijte olej a asi 325 ml vlažné vody a vypracujte těsto. Důkladně jej propracovávejte vařečkou nebo v kuchyňském robotu, až je vláčné a elastické a nelepí se na vařečku ani na stěny mísy. Lehce jej poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi 15 minut kynout, až přibližně zdvojnásobí objem.
Z vykynutého těsta vytvoře 15 až 20 bochánků. Lehce je poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak je opékejte z obou stran přímo na grilovací mřížce. Podávejte ke grilovanému masu či lahodně opečené zelenině.
Domácí hamburger
6 kusů - příprava: 50 minut
- 500 g mletého masa
- strouhanka ze 2 krajíců tmavého chleba
- hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
- 30 ml celozrnné hořčice
- 1 najemno nasekaná cibule
- 2 prošlehaná vejce
- sůl a pepř
- 6 plátků anglické slaniny
- salátové lístky, plátky rajčat a kroužky cibule k podávání
Mleté maso promíchejte v míse s chlebovou strouhankou, petrželkou, hořčicí a cibulí. Přidejte lehce prošlehaná vejce, osolte a okořeňte. Vše dobře propracujte a z masové hmoty pak tvořte placičky. Každou z nich ještě zabalte do plátku anglické slaniny.
Hamburgery opékejte na grilu 3 až 5 minutz každé strany, až jsou propečené a lákavě zezlátnou. Podávejte je v rozpečené a překrojené sezamové housce, pokryté salátovými lístky, rajčaty a cibulí.
Náš TIP: Ve finále povolte uzdu fantazii a zkuste podávat hamburgery také s cibulovou marmeládou, bazalkovým pestem nebo majonézou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.