Sladká kořenová zelenina sice nepatřila v dětství mezi naše nejoblíbenější potraviny, ale co nás děsilo ve školní jídelně, může teď být překvapivě zlatým hřebem jarní tabule. Pozvěte ranou mrkev do kuchyně a užijte si její tvárnost.
Karotková polévka s řapíkatým celerem
4 porce - příprava: 40 minut
- 500 g karotky
- 2 lžíce másla
- 1 velká brambora typu C
- 1 stvol řapíkatého celeru
- 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
- sůl a pepř
- worcesterská omáčka
- drcené chilli na dochucení
Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut).
Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.
Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě
4 porce - příprava: 40 minut
- 12 kuřecích paliček
- sůl a pepř
- olivový olej
- několik lžic medu
- 250 ml karotkové šťávy
Kuřecí maso opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.
Vařené hovězí s dušenou máslovou karotkou
4 porce - příprava: 2 hodiny
- 1,5 kg loupané plece nebo květové špičky
- několik malých cibulek
- 1–2 lžíce octa
- 3 lžíce přírodního cukru
- ½ mrkve
- vařené nové brambory k podávání
- bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení
NA KAROTKU:
- 1 kg karotky
- 3 lžíce másla
- ½ lžičky cukru
- sekaná petrželka
Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.
Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut).
Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramboramiposypanými nasekanou petrželkou.
Náš TIP: Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.
Karotkové lívanečky s ořechy
4 porce - příprava: 20 minut
- 1,5 hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice a vanilky
- špetka perníkového koření
- ½ hrnku krupicového cukru
- ½ hrnku podmáslí
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 velká vejce, prošlehaná
- 500 g jemně nastrouhané karotky
- 3 lžíce změklého másla
- 2 lžíce medu
Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.
Více o karotce
Jedná se vlastně o mladou mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátů, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumů působí jako prevence rakoviny.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.