6 chyb, které pravděpodobně děláte, když si holíte nohy

6 chyb, které pravděpodobně děláte, když si holíte nohy

Asi si už nohy holíte dlouhé roky, možná desetiletí, že? To ale ještě neznamená, že to děláte správně. Pokud se dodnes potýkáte s pořezáním, podrážděnou pokožkou či zarůstajícími chloupky, možná je čas dozvědět se, jak na to.

Holíte nohy moc brzy

Je jasné, že ráno často pospícháte, a tak si nohy holíte pár vteřin poté, co vlezete do sprchy. Zkuste si ale najít víc času a dopřejte si sprchu nebo koupel po dobu patnácti minut, protože tak se chloupky změkčí a folikuly se otevřou. Dejte si ale pozor, abyste to nepřehnala, protože pokud budete ve vodě moc dlouho, začne se kůže krabatět a vrásnit, takže dosáhnout hladkého oholení bude složitější.

Pokračování 2 / 6

Nepoužíváte nic na změkčení

Nebo co hůř, používáte mýdlo. Bez ohledu na to, jak spěcháte, nemůžete si nohy holit „nasucho“ bez použití pěny nebo gelu. Zbytečně si podráždíte kůži a může dojít i k pořezání. V kritické situaci, když nemáte po ruce pěnu, můžete použít kondicionér na vlasy, který odvede skoro stejně dobrou práci. Strojek po nohou lehce sklouzne, a zmenší se tak riziko pořezání.

Pokračování 3 / 6

Používáte jednorázový strojek

Jednou za čas se nic nestane, když použijete jednorázový holicí strojek, když například trávíte noc v hotelu a nemáte jinou možnost. Pro pravidelné holení ale raději trochu zainvestujte a pořiďte si strojek s více čepelemi a pohyblivou hlavou, které vám poskytnou to nejjemnější oholení a zvládnou i obtížné oblasti, jako jsou kolena a kotníky.

Pokračování 4 / 6

Nevyměňujete žiletku dostatečně často

Pokud si tedy nějaký dražší holicí strojek pořídíte, nespoléhejte na to, že vám bude sloužit nadosmrti. Většina těchto strojků má vyměnitelnou hlavici a násady si můžete dokoupit. Dbejte proto na to, abyste je měnila pravidelně. Tupé žiletky jsou neúčinné, způsobují podráždění kůže a hromadí se na nich bakterie, které mohou způsobit infekci.

Pokračování 5 / 6

Holíte se špatným směrem

Jestliže máte opravdu citlivou pokožku, neměla byste nohy holit jiným směrem než po směru růstu chloupků, tedy směrem odshora dolů. Holením proti směru růstu chloupků možná dosáhnete hladšího výsledku, je zde ale také mnohem větší riziko podráždění a zranění. Pokud vaše kůže až tak moc citlivá není, přesto se nejdříve holte po směru. Jakmile budou chloupky krátké a vaše pokožka změkčená a vláčná, můžete zkusit druhé kolo proti směru růstu chloupků.

Pokračování 6 / 6

Vynecháváte krémy

I když dodržíte všechny rady, jak se správně oholit, bude pokožka po zásahu citlivá. Dopřejte jí proto dostatečnou péči, aby se zklidnila a nezačaly vám například zarůstat chloupky. Pořiďte si tělové mléko s hojivými účinky a nohy po holení řádně namažte.

Doporučujeme

Články odjinud