Rýma, kašel a bolesti v krku: Vyzkoušejte recepty našich babiček | Foto: iStock

Foto: iStock

Rýma, kašel a bolesti v krku: Vyzkoušejte recepty našich babiček

13 jednoduchých domácích metod našich předků, bylinářů i babiček na nejčastější problémy spojené s nachlazením. Nepotřebujete nic moc speciálního ani drahého.

Nezávažné nachlazení a virózy, které provází rýma, kašel a škrábání v krku, lze vcelku úspěšně léčit i v domácích podmínkách bez moderních syntetických léčiv. Ta si ostatně můžeme schovat pro nemoci „těžšího“ kalibru.

Takřka každá rodina má své oblíbené „babské recepty“ a každý národ své osvědčené tradiční léky. Na Dálném východě byl v těchto souvislostech velmi oblíbený například zázvor a lotosový kořen, naši předkové zase nedali dopustit na česnek, cibuli a pestrou paletu českých bylin. Jaké léky na rýmu, kašel a škrábání v krku naši předkové rádi využívali?

Jak na rýmu?

1. Otok nosní sliznice (ucpaný nos) přechodně zmírní horká koupel nohou. Naopak při studené koupeli končetin se sliznice překrví – během rýmy, ale i v rámci prevence tedy mějte nohy v teple!

2. Vyrobte si majoránkovou mast a vtírejte ji do nosních vchodů.
Recept: 2 lžíce červeného vína svařte s dvěma kávovými lžičkami promnuté majoránky. Nakonec přidejte 2 lžíce sádla, vše sceďte a uchovávejte v lednici.

3. V rámci prevence i léčby rýmy lze aplikovat tzv. nosní sprchu (džala nétí), ta patří mezi prastaré jogínské praktiky. V našich podmínkách nejde v podstatě o nic jiného než pravidelně aplikovaný (ideálně ráno po probuzení) průplach nosu mírně slanou vodou. Sliznice se očistí, mírně desinfikuje a při pravidelném proplachování i postupně otuží. K proplachování lze použít i osolený nálev z přesličky. Nosní sprchu dnes koupíte i v lékárně.

4. Při rýmě a nachlazení se nejen u nás, ale třeba i ve staré Číně vařívala silná slepičí polévka s velkým množstvím zeleniny. Léčivý byl nejen samotný vývar, ale i inhalace par během dlouhého vaření.

Jak na kašel?

1. Jednoduchý cibulový sirup na kašel připravíme tak, že do sklenice vrstvíme kolečka cibule a cukru (medu), sklenici přikryjeme a necháme hodinu „pracovat“. Cibule pustí šťávu, cukr se rozpustí. Lžíci sirupu užíváme 3x denně. Poslední dávku užijeme minimálně 2 hodiny před spaním. Sirup by měl být každý den čerstvý a mějte ho přikrytý, protože je výrazně cítit. Místo cibule můžeme dle bylináře Jiřího Janči použít i černou ředkev.

2. Skvělým tradičním asijským prostředkem na úporný kašel je čaj z lotosového kořene (zakoupíme sušený). U nás k tomuto účelu obvykle užíváme čaj z podbělu a divizny. Oblíbený jitrocel a mateřídouška zase pomáhají kašel zvlhčit a snadněji odkašlávat.

3. Dalším exotickým prostředkem proti dráždivému kašli jsou datle. Připravit si lze léčivé datlové mléko: 100 g datlí se povaří v půl litru mléka (klidně sójového či mandlového). Mléko se popíjí teplé.

4. Skvělý je i jednoduchý yzopový sirup. Yzop je tradiční, dnes pozapomenutá bylinka, lze ji koupit v lékárně. Recept: 100 g sušeného yzopu spaříme 500 ml vroucí vody a necháme zchladnout. Nálev přecedíme a smícháme s kilogramem medu (můžeme použít i menší množství, sirup bude méně hustý). Užíváme po dvou lžičkách 3x až 4x denně.

5. Méně známým lékem našich babiček býval mrkvový sirup: Půl litru syrové šťávy z mrkve se svařilo se 4 vrchovatými lžícemi medu. Sirup se užíval 5x denně po jedné lžičce.

Jak na bolesti v krku

1. Jednoduchý obklad dle bylináře Pavla Váni připravíme tak, že pláténko pomažeme sádlem, posypeme muškátovým oříškem a ovineme jím na noc krk.

2. Z českých bylin patří mezi nejlepší ke kloktání šalvěj, tymián a řapík. A nemusíme jimi jen kloktat! Z šalvěje i tymiánu můžeme připravit i chutný čaj.

3. Nejsou-li doma byliny, postačí jako jednoduché a účinné kloktadlo vlažná slaná voda, ideálně s citronovou šťávou.

4. Osvědčený je i takřka dvěma stoletími prověřený Priessnitzův zábal. První vrstvu tvoří vyždímané studené plátno, další vrstvu neprodyšná fólie a poslední vrstvu teplý šátek. „Priessnitz“ v některých krajích vylepšovali máčením spodní studené vrstvy v bylinách či slivovici.

Uvedené návody se týkají léčby nekomplikovaných příznaků nachlazení, v případě komplikací, například vysokých horeček, úporných bolestí hlavy a krku, samozřejmě kontaktujete lékaře.

Doporučujeme

Články odjinud