10 důvodů, proč nejíst bílý cukr

10 důvodů, proč nejíst bílý cukr

Spotřeba sladkého prášku neuvěřitelně stoupá. Každý z nás dnes průměrně zkomzumuje prý až 73 až 91 kilogramů za rok, což je 13x víc, než snědli naši předkové. Víte, proč je dobré mít se před ním n apozoru?

1. Přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru

Bílý cukr (sacharóza) patří mezi jednoduché cukry (monosacharidy), které se skládají pouze z jedné cukerné jednotky (molekuly). Tím se okamžitě vstřebávají, protože je není nutné nijak trávit. Bílý cukr, ale také třeba fruktóza, je zdrojem okamžité energie a velmi rychle zvyšuje hladinu krevního cukru.

Jeho úroveň si však náš organismus velmi dobře hlídá, a tak zareaguje po snědení sladké potraviny tak, že vyplaví inzulin (hormon slinivky břišní), který hladinu opět prudce sníží.

Tomuto stavu říkáme hypoglykemie a je pro nás velmi nevýhodný, protože pociťujeme hlad i chuť na sladké (i když jsme sladké už snědli), navíc jsme podráždění, unavení a nedokážeme se soustředit. Sladký dortík jednou za čas nikomu neublíží, ale časté, výrazné a dlouhodobě se opakující výkyvy hladiny krevního cukru mohou vést ke vzniku cukrovky (diabetu 2. typu).

2. Směruje k nadváze

Všem je jasné, že kalorická hodnota cukru je vysoká a výživová naopak nízká, respektive nulová. Přebytky cukru, které nespálíme pohybem, jsou ukládány ve formě glykogenu nejprve ve svalech a v játrech, ale při překročení jejich kapacity se cukry přemění na tuky. Ty se pak rády ukládají nejen na našich méně aktivních částech těla, jako je zadek nebo břicho, ale bohužel i v orgánech, jejichž funkce se pak značně oslabuje.

3. Vyčerpává zásoby vitaminů a minerálů

Bílý cukr neobsahuje kromě energie žádné životodárné látky. Pro jeho zpracování jsou ale vitaminy a minerály potřebné, organismus je tak nucen sáhnout do svých vlastních zdrojů a využije hlavně vápník a hořčík. Tělo se pak snaží obnovit tuto nerovnováhu a získává tak vápník ze svých skladových zásob, což jsou nejčastěji zuby a kosti, čímž se podporuje větší kazivost zubů a oslabení kostí. Podle studií potřebuje člověk k metabolizaci jedné molekuly cukru přibližně 56 molekul hořčíku.

To může být jeden z důvodů, proč dnes tolik lidí trpí na jeho nedostatek, potažmo na vysoký tlak a má problémy se svalovými křečemi.

4.Nahrává překyselení organismu

pH krve je za normálních okolností mírně zásadité v rozmezí 7,35 až 7,45. Přísun silně kyselinotvorného rafinovaného cukru způsobí reakci, při níž se krev stává kyselejší. Když tělu znesnadníme udržení lehké zásaditosti pH krve, neprospívá to ani našemu zdraví. Tělo tak musí obětovat část sama sebe, jen aby se udrželo v rozmezí hodnot mírně zásaditého pH. Nadbytek kyselých látek musí nějak neutralizovat, takže opět pomocí vápníku z tkání. A hlavně, kyselé vnitřní prostředí organismu je velmi příznivé pro vznik zánětů.

5. Podporuje kvasinkové infekce

Kvasinkové infekce, jakožto gynekologické potíže, zná v dnešní době velké množství žen.

Kvasinky nebo také kandidy patří k mikroorganismům, které se v našem těle normálně vyskytují. Problém nastává ve chvíli, kdy se rozmnoží. Spouštěčů může být hned několik – hormonální změny, léčba antibiotiky, hygiena, stres, ale svoji roli hraje také nesprávná životospráva. Je totiž známo, že se kvasinky živí cukrem, takže strava bohatá na sladkosti tyto mikroorganismy v těle podporuje. Proto je potřeba vzít v úvahu, že když vám odborník doporučí protikvasinkovou dietu, budete muset z jídelníčku kromě jiného vyřadit i veškeré cukrovinky.

6. Oslabuje imunitní systém

Cukr blokuje činnost bílých krvinek a ty pak nedokážou pohlcovat bakterie nebo viry. Výsledky studie publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition mimo jiné prokázaly, že množství cukru obsažené ve dvou sklenicích slazené limonády oslabuje imunitní reakce až o 50 % po dobu až 5 hodin po vypití.

7. Zhoršuje agresivitu a hyperaktivitu

Některé výzkumy poukazují na to, že agresivní a neklidné chování přímo souvisí s konzumací cukru. Hlavním důvodem je rychlé střídání vysoké a nízké hladiny krevního cukru. Tyto prudké, nefyziologicky rychlé reakce jsou podobné „výbuchu“ a vnějším projevem je právě agresivita a zvýšení adrenalinu. Nízká hladina cukru v krvi spolu s nárůstem adrenalinu pak zhoršuje agresivní chování, přispívá k hyperaktivitě a způsobuje poruchy pozornosti. Nejvíc je to patrné u dětí, proto chcete-li, aby se vaše dítko ve škole soustředilo nebo doma nezlobilo, raději mu sladkosti nedávejte!

8. Zhoršuje paměť

Nadměrná konzumace cukru spotřebovává zásoby vitaminů skupiny B, jež jsou důležité pro správné fungování mozku. Studie časopisu Neurology zjistila, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi mají často problémy s pamětí. Výzkumu se zúčastnili dobrovolníci s průměrným věkem 63 let netrpící diabetem.

Výsledek byl jasný – ti, kteří si dopřávali sladké dobroty, v paměťových testech oproti ostatním úplně propadli. Vědci tak zjistili, že udržováním nízké hladiny cukru v těle našemu mozku pomáháme. Dokonce bylo prokázáno, že cukrovka je naopak rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby.

9. Napomáhá stárnutí kůže

Cukr narušuje kolagen, který dodává pružnost pokožce. Velkou roli v tomto procesu může hrát i zvýšená produkce hormonu inzulinu.

Čím vyšší hladina krevního cukru je, tím starší člověk vypadá. Každý 1 milimol cukru na litr krve navíc přidává dokonce až pět měsíců našim obličejovým liniím. Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve, lehce zvýšená hladina je 5,6 až 7 mmol/litr krve, hodnota přes 7 mmol/ litr krve je signálem pro nemoc známou jako cukrovka.

10. Je návykový

Jeho konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách. Podle odborníků z kalifornské univerzity v San Francisku ovlivňuje konzumace cukru stejné oblasti v mozku, jako je tomu u alkoholu a cigaret, a to včetně vzniku závislosti na těchto jednotlivých látkách. *

PŘÍRODNÍ SLADIDLA

Stévie

Přirozené nekalorické sladidlo, které neovlivňuje uvolňování inzulinu, a přitom je 300x sladší než cukr. Stévii můžete koupit jako rostlinku a používat její listy, nebo je i k dostání ve formě tabletek, prášku či koncentrátu. Objevily se už i nápoje doslazované stévií. Čtěte ale pozorně etikety, protože většinou je jí ve výrobcích jen malé množství a zbytek obstarají umělá sladidla.

Obilné slady

Vyrábějí se výhradně z obilí, nejčastěji z rýže, kukuřice, ječmene či pšenice. Mají nízký glykemický index a jsou vhodné i pro diabetiky. Na rozdíl od bílého cukru jsou v nich ponechány některé minerály.

Sirup z agáve

Má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako bílý cukr. Obsahuje zbytkové množství inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud