Člověk tak nějak přirozeně tíhne k tomu, že si v létě dá raději křupavý salátek, a jak přijde sychravé počasí, zatouží po něčem, co by ho zahřálo. Což může být dýňová polévka, ale i vepřo knedlo zelo. Chce to tedy vybírat potraviny s rozmyslem, aby se člověk nezačal ládovat kalorickými bombami.
Pokud nechcete tloustnout, asi si i na podzim naložíte do misky typicky letní potraviny, které nejsou moc kalorické – čerstvou zeleninu, salát a podobně. Ale ty vás moc nezahřejí a vy budete nespokojená, bude vám zima, nebudete mít energii.
Mnohem vhodnější je uzpůsobit jídelníček podzimní sezoně. Jak říká nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová, v zimě bychom se měly vyhnout studeným salátům a zeleninu raději tepelně upravit. Ideální je dušení, pečení nebo příprava polévky.
Zůstat u letního jídelníčku by mohlo mít za následek, že si tělo začne teplo a energii hledat jinde. Třeba v nezdravých a sladkých jídlech. „Do jídelníčku tedy zařaďte potraviny teplejší a výživnější, například houby, oříšky, semínka, vejce, koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli a podobně,“ doplňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Kateřina Hollerová. Chcete-li totiž při hubnutí ještě sportovat, je nutné mít dost energie pro hubnutí a tvoření svalů.
Jaké tedy potraviny vám na podzim dodají energii, zahřejí vás, ale nejsou kalorické? Podívejte se do galerie v úvodu článku, kde vám vše vysvětlíme.
Mrkněte na video, jak na plněné papriky na orientální způsob: