10 mýtů o menopauze, kterým byste už konečně měla přestat věřit | Foto: Istock

Foto: Istock

10 mýtů o menopauze, kterým byste už konečně měla přestat věřit

Téma menopauzy bylo dlouhou dobu tabu, takže není divu, že se kolem něj vytvořila spoustu mýtů, které přetrvaly i do moderní doby plné informací. Víte třeba, že není nutné po menopauze přibrat na váze nebo že můžete během ní otěhotnět?

Menopauza byla tabu

Menopauza nebyla dlouhou dobu předmětem vědeckých výzkumů, což se naštěstí mění a vědci získávají přesnější představu, co se s ženským tělem během tohoto náročného období děje. Během „období temna“ ale ženy neměly žádné odborné informace, které by jim pomohly se s vedlejšími účinky hormonálních změn vypořádat. Není tedy divu, že rozhovory o menopauze začaly být plné mýtů, které se předávaly z jedné generace žen na druhou. Ženy, které uvěří mýtům, pak mohou mít pocit, že je s nimi něco špatně, když jejich menopauza probíhá jinak. Kvůli dřívějšímu nedostatku komplexních studií a výzkumu menopauzy se některé mýty natolik rozšířily, že jim věří i někteří zdravotníci. Takže co je a co není pravda?

Jak prožívala menopauzu Dagmar Pecková? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 11

1. Trvá jen rok či dva

Standardní útěcha, která se mezi ženami šíří – menopauza trvá jen rok či dva a pak je klid. Nechceme být nositelem špatných zpráv, ale není to tak úplně pravda. Podle výzkumu společnosti Health and Her může perimenopauza, fáze před menopauzou, trvat v průměru 5 let (nejčastěji probíhá u žen mezi 46 a 51 lety) a menopauza (což je stav, kdy od poslední menstruace uplynulo 12 po sobě jdoucích měsíců) může trvat v průměru další čtyři roky. U některých žen však může přechod do období po menopauze trvat i 10 let. Příznaky se mohou objevovat a zase mizet, může jít o návaly horka, bolesti kloubů či migrény. Ženy kolem menopauzy tak může čekat poměrně dlouhé a nepříjemné období.

Pokračování 3 / 11

2. V menopauze nemůžete otěhotnět

Mnoho žen má pocit, že jednou z věcí, na které během menopauzy nemusí myslet, je ochrana před těhotenstvím. Jenomže i když menstruují jen občas, těhotenství je stále možné. Jak zjistit, kdy můžete bezpečně přestat používat antikoncepci bez možnosti početí? Nejlepší je konzultace s gynekologem. Pokud je vám ale méně než 50 let, měla byste s vysazením počkat až dva roky po poslední menstruaci. I po 50 je lepší jeden rok počkat.

Pokračování 4 / 11

3. Jediný příznak menopauzy jsou návaly horka

Podle lékařů existuje více než 30 rozpoznaných příznaků perimenopauzy a menopauzy, přičemž návaly horka nejsou nejčastějším symptomem. Příznaky mohou zahrnovat bolesti kloubů, špatnou náladu, změny moči, změny vlasů a kůže, nízkou chuť na sex… Ženy v průměru vnímají kombinaci devíti symptomů. Pokud se cítíte emocionálně mimo nebo máte nějaké závažné fyzické příznaky, které ovlivňují váš denní život, nebojte se požádat o pomoc svého lékaře.

Pokračování 5 / 11

4. Jste v menopauze, jen když nemáte menstruaci

Pokud máte stále menstruaci, ale už máte příznaky, můžete být v perimenopauze – fázi před menopauzou. Během ní jsou běžné změny cyklu, jako je jeho nepravidelnost či změna intenzity. Pokud však užíváte hormonální antikoncepci, může být obtížné změny pozorovat. Proto je důležité věnovat pozornost i dalším příznakům, jako je melancholická nálada, mozková mlha, změny na kůži, návaly horka či noční pocení.

Pokračování 6 / 11

5. Menopauza se týká jen žen po 50

Obecně bývá menopauza považována za problém, který se týká jen žen po padesátce. Výzkum ale ukazuje, že průměrný věk, kdy se ženy setkají s perimenopauzou, je 46 let. Zatímco průměrný věk menopauzy je nad 50, některé ženy jí prošly již po třicítce – zhruba 1 ze 100 žen prodělá menopauzu před 40. narozeninami. Mnoho žen se vyhýbá konzultaci s lékařem a odsouvá svůj problém s hormony do pozadí, protože si myslí, že na menopauzu jsou příliš mladé. Pokud vás ale trápí výše uvedené příznaky, je návštěva lékaře tím správným řešením.

Pokračování 7 / 11

6. Přibývání na váze je nevyhnutelné

Jedním z nejnáročnějších příznaků menopauzy je přibývání na váze. Nižší hladina estrogenu může za ukládání tuku v těle, zejména kolem pasu. Tělo se snaží doplnit hladiny hormonů, aby udrželo ve formě kosti, srdce, urogenitální systém a mozek. Uložený tuk tedy nemusí být vyloženě špatný, ve skutečnosti pomáhá udržovat tělo v lepší kondici. Nic se ale nemá přehánět, takže zdravá strava a vyvážený životní styl jsou zásadní. Přírůstek na váze totiž nemusí být ani trvalý, a dokonce ani nevyhnutelný. Pomůže omezení cukrů a navýšené množství bílkovin společně s pravidelnou pohybovou aktivitou.

Pokračování 8 / 11

7. Menopauza není tak špatná, nebuď přecitlivělá

Mnoho lidí podceňuje vážné fyzické a psychické změny, kterými ženské tělo v důsledku poklesu hormonů prochází. Menopauza ale může být skutečně zatěžující, až 10 procent žen má problémy se zaměstnáním kvůli závažnosti svých příznaků. V této věkové skupině je u žen také nejvyšší míra sebevražd a rozvodů. Nestyďte se požádat o pomoc.

Pokračování 9 / 11

8. Hormonální substituční terapie je jediným lékem

Hormonální substituční terapie může být pro mnoho žen neuvěřitelně efektivní léčbou symptomů menopauzy, ale ženy s anamnézou rakoviny prsu nebo jinými zdravotními problémy ji musí důkladně zvážit. Není též jediným lékem, ženám mohou ulevit přírodní doplňky stravy. Pomáhají zejména ty s obsahem fytoestrogenů, což jsou sloučeniny rostlinného původu napodobující estrogen. Doplňky zmírňují některé příznaky, jako je únava, mozková mlha, problémy s náladou nebo návaly horka. Pomáhá i změna životního stylu, cvičení, kognitivně behaviorální terapie či trénink pánevního dna či meditace.

Pokračování 10 / 11

9. Menopauza zabije váš sexuální život

Jistě, objeví se příznaky, které sex ztěžují, jako je vaginální suchost či pokles chuti na sex. Mnoho žen ale aktivní sexuální život udržuje při menopauze i po ní. Pomáhá cvičení pánevního dna či terapie. Také schopnost mluvit s partnerem o tom, jak se cítíte, zlepšuje intimitu a prohlubuje vztah mezi partnery. Pokud nemáte chuť na sex, je to také v pořádku. Dopřejte si čas a prostor, abyste se vypořádala se svými emocemi a fyzickými příznaky. Je jen důležité si uvědomit, že menopauza neznamená konec intimity.

Pokračování 11 / 11

10. Nikdy to neskončí

Jedním z největších mýtů je, že menopauza je pro každou ženu hrozný zážitek. To není pravda! Přestože menopauza může být pro mnoho žen složitým, komplikovaným, emocionálně obtížným a fyzicky vyčerpávajícím zážitkem, stále lze vést bohatý a plodný život. Důležité je uvědomit si, že menopauza nemění to, kým jste.

Doporučujeme

Články odjinud