10 rad, které vám zaručeně pomohou usnout

10 rad, které vám zaručeně pomohou usnout

Uléháte, zklidníte dech a nic. Spánek nikde. Když už zamhouříte oči, tak vás sebemenší zvuk zase probudí. A ráno se cítíte rozlámaná a neuvěřitelně unavená. Než sáhnete po lécích, vyzkoušejte nejdříve našich 10 rad, které vás dozajista ukolébají do říše snů.

1. Práci do postele netahejte

Jste-li ten typ, který když si lehne a zavře oči, v hlavě se mu začnou honit myšlenky na zaměstnání a přemítáte, co se vám podařilo, nebo naopak nevyvedlo. Skončete tento maraton vtíravého uvažování, co by kdyby. Potřebujete-li si srovnat myšlenky v hlavě, udělejte tak nad podvečerním šálkem čaje nebo kávy. Do ložnice tyto úvahy rozhodně nepatří.

2. Ložnice je místem klidu a odpočinku

Pokud potřebujete něco udělat, rozhodně tak nečiňte v ložnici. Při učení na zkoušky nebo přípravě do zaměstnání si k materiálům raději sedněte v obývacím pokoji nebo kuchyni, pokud se totiž budete soustavně zatěžovat mozek v posteli, odnaučíte se v ní odpočívat. To platí i pro pracovní kout, pokud jej máte v ložnici, vystěhujte jej, stejně jako počítač a televizi. Při spánku by vás nemělo nic rušit.

3. Pravidelnost je základem

Vštěpte si pravidelný „spánkový režim“. Choďte spát denně ve stejnou dobu a stejně tak v určenou hodinu vstávejte. Vyhněte se večírkům a ponocování, stejně tak jako víkendovému vyspávání. Ani jedno vám neprospívá, tělo si totiž není schopné uvědomit, kdy má odpočívat a kdy být aktivní.

4. Vyvětrejte si a zatáhněte závěsy

Než se uložíte do postele, pořádně místnost vyvětrejte a stáhněte topení. Přetopený pokoj a peřina jsou přímo odpůrci spánku. Skoro stejně jako veselí a rozdovádění sousedé. Pokud chcete spát, potřebujete klid. Takže v případě potřeby „umlčte“ či alespoň ztište sousedy a zatáhněte závěsy nebo žaluzie.

5. Odpoledne a večer jezte a pijte s mírou

Rozhodně neuléhejte s plným žaludkem, ovšem ani pocit hladu není přítelem spánku. Mějte už během druhé poloviny dne na paměti, že se budete chtít vyspat. Z toho důvodu od 15. hodiny jezte jen lehká a dobře stravitelná jídla. Zvláště večer se pak vyvarujte silné kávy či černého čaje. Raději si dejte kakao.

6. Sklenička je povolená

Pokud se vám lépe usíná po skleničce vína nebo kapce něčeho ostřejšího, není důvod, abyste si ji občas nedopřáli. Jen pozor, aby se z toho nestal nebezpečný zvyk.

7. Pomohou bylinky

Výborným pomocníkem pro ty, co nemohou usnout, jsou bylinky. Jejich síla může být schovaná v nejrůznějších čajových směsích, nebo pro ty, komu vadí jejich chuť, přímo v tabletkách.

8. Nezapomeňte na pohyb

Mnohem lépe se vám bude usínat, když budete fyzicky unavení. Můžete chodit cvičit nebo jen na procházky. Při pohybu si pročistíte hlavu a unavíte se. Večer padnete do postele a usnete mnohem snáze, než když za sebou budete mít den, který byl jen psychicky velmi náročný. Ovšem pozor, platí, že „dávat do těla“ byste si měli nejpozději dvě hodiny před tím, než si půjdete lehnout.

9. Uvolněte se

Pokud neholdujete sportu, najděte si jiný způsob, jak se uvolníte. Pomoci může relaxace, meditace nebo jen příjemný rozhovor a kamarádkou či partnerem. Výbornou službu odvede i napěněná a voňavá horká koupel. Celkově se zklidníte a denní shon necháte za dveřmi ložnice.

10. Záleží také, na čem spíte

Alfou i omegou dobrého spánku je kvalitní postel a matrace. Z toho důvodu se nevyplatí na nich šetřit, každému totiž vyhovuje něco jiného. Než si tedy obstaráte novou matraci, v obchodě si ji dobře vyzkoušejte. Neměla by být moc měkká, abyste se do ní nezabořili, ale také moc tvrdá. Zkrátka musí být tak akorát.

Tipy redakce: Než sáhnete po lécích na spaní, raději zvolte bylinné preparáty na podporu spánku a usínání, například: Swiss SLEEPNOX Forte - tento účinný přípravek obsahuje silnou směs čtyř uklidňujících bylin (kozlíku lékařského, chmelu otáčivého, mučenky pletní a meduňky lékařské), obzvlášť kozlíku je v něm extra silná dávka. Relax&Sleep - bylinný extrakt v tabletách se používá k úlevě od nespavosti a snížení nervového napětí a úzkosti (směs čtyř bylinek - kozlíku, chmele, mučenky a šanty kočičí) Revital Revispan - přípravek obsahuje přírodní extrakty z třezalky tečkované, chmelu otáčivého a kozlíku lékařského. Je určen jako podpora dobrého usínání.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud