10 tipů, jak se zbavit celulitidy. Vyzkoušeli jsme za vás několik způsobů

10 tipů, jak se zbavit celulitidy. Vyzkoušeli jsme za vás několik způsobů

Pomerančová kůže trápí jak boubelky, tak modelky. Jak s ní zatočit nebo aspoň zmírnit její projevy?

Celulitida je problém, který se většinou dostane do popředí před plavkovou sezonou. O to víc se jí v té době snažíme zbavit. Důvodů, proč celulitida vzniká anebo se „záhadným“ způsobem zvýrazní, když máme odhodit všechny svršky, je mnoho. Jedním z hlavních je nadváha, pak také vleklé zadržování vody a špatný lymfatický systém.

Vyzkoušeli jsme za vás několik způsobů, jak se celulitidy zbavit, nebo alespoň problematické partie vyhladit, aby v plavkách vypadaly skvěle.

Tuková celulitida

Vzniká hlavně při nadváze. Přes pružnou vazivovou tkáň se tlačí zbytnělé tukové buňky adipocyty, které se dokážou nafouknout až na šedesátinásobek, utlačují cévy a zhoršují prokrvení kůže.

Co dělat:

1. ZMĚŇTE JÍDELNÍČEK

Místo instantního jídla se zaměřte na čerstvé potraviny a nápoje. Zapovězeny jsou také tuky a cukry. Raději vyzkoušejte účinky ananasu, který je nabitý enzymem bromelinem, který odbourává bílkoviny a urychluje spalování tuků. Pochutnávejte si také na sushi – obsahuje řasy, které pomáhají buňkám při odbourávání tuků a mají i čisticí schopnost. Banány zase obsahují draslík, který z tkání vyplavuje vodu a křemík, který tělo využívá ke zpevnění pojivové tkáně.

2. PROHÁNĚJTE BUŇKY

Nedávejte tukovým buňkám šanci k lenošení. Masírujte kůži a zlepšujte tak její prokrvení. Vydatnými pomocníky jsou nejen masážní rukavice, ale také anticelulitidní krémy se speciálními látkami, jako je kofein, zelený čaj nebo olej z kávových zrn.

Podporují rozpouštění tukových buněk a brání jejich ukládání. Jedno namazání vám ale nepomůže. Doporučuje se jimi masírovat ráno i večer. Tukové buňky zmenšuje také L­carnitin, který aktivuje přeměnu tukových částeček na energii.

3. VSAĎTE NA TECHNIKU

Přístroje na hubnutí žehlí povrch pleti tím, že vysílají různé signály do podkoží. Stimulují tak tvorbu kolagenu a ničí tukové buňky, a to i ty dlouho ukládané. Přístroje pokožku vypnou a zlepší její křivky. Dnes už v estetických a spa zařízeních najdete spoustu možností, jako například:

  • RÁZOVÁ VLNA – za pomoci akustických vln vstupujících do těla se vytvářejí nová kolagenní vlákna a zpevňují ochablá místa.

Doporučení: ošetření přístrojem Ray Life, doporučuje se 6 až 8 sezení, cena za jedno ošetření 960 Kč (více na www.esthesia.cz)

  • LIPOMASSAGE LPG – při ošetření se spouští štěpení a uvolňování tuků z tkání. Přístroj využívá podtlak a rolování válečků v aplikační hlavici, a tak vyhlazuje pokožku. Bezbolestné ošetření probíhá ve speciálním obleku.

Doporučení: 10 masáží s jednodenním odstupem, celková cena je zhruba 10 500 Kč (www.pevonia.cz)

  • LIPOSUKCE KOMBINOVANÁ RADIOFREKVENČNÍ ENERGIÍ – tuk se odsává jemnými kanylami a zároveň se doslova rozžehluje kůže nad liposukcí a způsobí tak její vypnutí. Metoda BodyTite je navíc velmi šetrná k ostatním tkáním.

Doporučení: Pro maximální efekt je nutné nosit speciální elastické prádlo. Cena zákroku je 34 500 Kč (www.asklepion.cz)

  • ULTRAZVUK – přístroje na bázi ultrazvuku narušují tukové buňky, rozpuštěný tuk se pak odvádí ultrazvukovou drenáží. Příliš nezpevňuje svaly a kůži, proto je dobré kombinovat ho s laserovým ošetřením.

Doporučení: cena za ultrazvuk je 550 Kč za jedno sezení, doporučuje se 15 sezení; ošetření jedné partie ultrazvukem 750 Kč, doporučuje se 8 sezení

Vodová celulitida

Pokud vás trápí zadržování vody v těle, příčinou mohou být hormonální výkyvy a hormonální antikoncepce, které zasahují do kolagenního režimu podkožního vaziva a způsobují zbytnění a tuhnutí tkáně. Lymfa není tak průchodná a vznikají otoky, zvlášť v době před menstruací. Proto celulitidou trpí i mladé dívky, které jsou velmi štíhlé.

Co dělat:

4. ŽIJTE I BEZ PILULEK

Při sklonech k celulitidě se vyhněte hormonální antikoncepci. Nevhodná je i substituční léčba hormony.

5. ZAMĚŘTE SE NA LYMFU

Lymfa je mízní tekutina, o které toho většinou moc nevíme. Pomalu protéká pod pokožkou a sbírá různé odpadní látky, které se pak vylučují ven. Když se její průtok zpomalí nebo zastaví, začnou se toxiny shromažďovat a vznikají otoky. Nemá svou pumpu, a proto je nutné jí pomoci.

6. ZKUSTE TO POHYBEM

K tomu, aby lymfa nezlenivěla, je potřeba zařadit správný pohyb. Běžte si proto zaplavat, udělejte denně 10 000 svižných kroků, v posilovně se rychle projděte na pásu, a přitom ho nasměrujte do kopce nebo si zacvičte na Power Plate. Mezi osvědčené prostředky patří také sauna, která podporuje látkovou výměnu, prokrvuje kůži a vyhlazuje. Naopak nepomáhají silová cvičení, jako je běh nebo jízda na kole, protože dostatečně nepodporují prokrvení pokožky.

7. UŽIJTE SI MASÁŽE

K rozproudění lymfatického oběhu jsou účinné i drenáže, které spočívají v jemném masírování efektivními tahy, které provádí masérka ručně nebo s pomocí tlakových vln v Lymfovenu. Cena ruční lymfomasáže celého těla je zhruba 600 Kč.

Doporučení: Přístrojová lymfodrenáž, 10 ležení 2100 Kč (www.masazeslany.cz)

8. ZABOJUJTE POD FÓLIÍ

K úbytku centimetrů a vyhlazení pokožky se používají i zábaly s výtažky z rašeliny, mořských řas, skořice, bahna z Mrtvého moře nebo břečťanu. Rovnoměrný tlak fólie, do které jste pevně zabalena, způsobuje zvenčí nárůst vnitřního tlaku v mezibuněčném prostoru a lymfatické i krevní cévy jsou připravené odvádět přebytečnou tekutinu s toxiny. V průběhu je potřeba hodně pít.

Doporučení: 1 kúra (60 minut) stojí 150 Kč (www.studio­cool.cz)

9. KOMBINUJTE PROCEDURY

Velmi účinné je kombinovat několik anticelulitidních metod. Například peeling se zrníčky, zábaly a masáž. Díky tomu se umocní vzájemné působení. Tuk, který se během ošetření uvolní, se promění v energii a ten, který zůstane, se odplaví. Úspěch podporuje dostatečný pitný režim.

Doporučení: Expertní ošetření – série 4 kúr (1x týdně) pro dlouhotrvající výsledky.Cena jedné kúry (90 minut) je 1750 Kč (www.bomton.cz)

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud