10 tipů pro vánoční stůl

10 tipů pro vánoční stůl

I když se vám kapr příliš nevyvede, svátečně prostřená slavnostní tabule zachrání vánoční idylu.

1. SKLO NEJEN NA DEGUSTACI

Sváteční večeře se neobejde bez přípitku, nejlépe kvalitním vínem či šampaňským. Ale v čem si jej nejlépe vychutnáte? Méně aromatická bílá vína by měla mít menší sklenici se zužujícím se hrdlem. Naopak víno červené své aroma dostatečně rozvine i ve sklence s větším objemem. Šampaňské je nejlepší z úzkých skleniček, které se ještě směrem nahoru zužují, výstupek na dně urychluje vzlínání bublinek.

2. TRENDY BÍLÁ

Víte, že i Vánoce mají svůj mezinárodní veletrh, na němž se udávají trendy na následující rok? Koná se každoročně ve Frankfurtu nad Mohanem a pro letošní Vánoce designéři určili bílou barvu a ledový lesk a třpyt ozdob. Slavnostní ráz pak podtrhne kombinace se zlatou či stříbrnou, případně i v módním průmyslu trendy fialovou. Nic nezkazíte ani přírodními materiály a norskými vzory.

3. KAM S NÍM?

Nejde jen o praktickou pomůcku, když se při slavnostní večeři zašpiníte, ale také o dekoraci, která na sváteční tabuli nesmí chybět. Pokud máte před sebou na stole látkový ubrousek, při jídle si jej dáte na kolena či ke krku, papírový pak necháte ležet na stole po levé straně talíře. Při prostírání má látkový ubrousek místo na talíři či nalevo od něj.

Klepněte pro větší obrázek

4. VLASTNORUČNÍ DEKORACE

Jak už řekli designéři na frankfurtském veletrhu – domácí kreativitě se meze nekladou. Stůl mohou ozdobit vaše handmade dekorace z různých přírodních materiálů. Vedle větviček jehličnanů či cesmíny vypadají dobře také šišky, sušené květy, koření, sušené ovoce, ořechy, listy. Anebo napečte perníčky, které můžete doplnit stužkami a máte o další vlastnoruční, a tudíž i originální ozdobu svátečního stolu postaráno.

5. TIP NA VÁNOČNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT

„U nás doma nesmějí na Vánoce chybět ořechy a kvalitní čokoláda“, říká Jana Vašáková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jak je využít? Třeba v podobě lahodného vánočního dortu.

Budete potřebovat: formu o průměru 26 cm, 4 vejce, 250 g třtinového cukru, 450 g špaldové mouky, prášek do pečiva, 200 ml plnotučného mléka, 200 g strouhané čokolády na vaření, 150 g vlašských ořechů, 5 lžic amaretta, kůru a šťávu z 1 citronu, 200 ml oleje, olej a polohrubou mouku na vymazání formy, 50 g marmelády, fondán na potažení.

Vejce vyšlehejte s cukrem, poté postupně vmíchejte mléko a mouku s práškem do pečiva. Přidejte nastrouhanou čokoládu, ořechy, amaretto, kůru a šťávu z citronu a nakonec zlehka vmíchejte olej. Vymažte formu olejem a vysypte moukou. Vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Poté nechte vychladnout. Můžete rozkrojit a vymazat marmeládou. Potáhněte fondánem a ozdobte.

Klepněte pro větší obrázek

6. PROSTŘENO!

Jaké jsou obecné zásady správně prostřeného slavnostního stolu? Nejprve si zvolte barevnost a podle toho vyberte dekorace, doplňky a zejména ubrousky a ubrus, který by měl rovnoměrně ze všech stran přesahovat stůl. Talíře pokládáme zhruba palec od kraje stolu, pokud je na nich vzor, měl by být otočený vpravo. Skleničky patří vpravo nahoru od talíře. Na každý nápoj podáváme jinou sklenku, neměly by být víc než čtyři. Vlevo nad příbor se pokládá salátová miska. Příbory se skládají v tom pořadí, ve kterém je budeme používat.

Klepněte pro větší obrázek

7. ORIGINÁLNÍ JMENOVKY

Zvlášť když se u vás u štědrovečerní večeře schází celá široká rodina, vyhnete se trapasům a strkání, kdo kde bude sedět, nejlépe použitím jmenovek. Často se jmenovka zastrkává do kroužku na ubrousky, ale snadno si originál na vánoční stůl vyrobíte i sami. Stačí čtvrtka, drátek a pomeranč nebo mandarinka. Ze čtvrtky vystřihněte nějaký vánoční motiv (jako šablonu můžete použít vykrajovátko na perníčky), namalujte podle svého vkusu a talentu, napište jméno a pomocí drátku upevněte do citrusu. Uvidíte, že vaši hosté nejenže nebudou u stolu bloudit, ale zároveň ocení vaši kreativitu.

8. OZDOBY NEJEN NA STROMEK

Po různých experimentech se v posledních letech vrátily na české stromky klasické blýskavé koule. Ale nemusejí dělat parádu jen na stromku. Některé z nich můžete rozmístit na sváteční tabuli jako dekoraci, jen dejte pozor, aby nepřekážely strávníkům. Pokud máte v jídelně zároveň nazdobený stromek, bylo by dobré, kdyby se koule na něm a na sváteční tabuli opakovaly. Měly by být v jedné, nanejvýš dvou barvách, efektně vypadají jednobarevné skupinky koulí různých velikostí. Bílá ladí se zelenými tóny (pistáciová, mátová) a ledovou modrou. Nebojte se ani třpytivé stříbrné a zlaté či vánoční fialové, případně červené.

Klepněte pro větší obrázek

9. VĚNEC, NEBO KYTICE?

Do Štědrého dne střed slavnostního stolu většiny českých domácností zdobí adventní věnec s postupně odhořívajícími svíčkami. Ten však už na stůl ke štědrovečerní večeři nepatří. Ústřední dekorací se tento večer může stát věnec bez svíček. Ale věnec není povinnost. Čím dál víc květinářství nabízí na Vánoce kytice s touto tematikou. Výborně vypadá kombinace hrubosti a jemnosti – třeba květů a suchých „klacíků“.

10. ŠKOLA PRETTY WOMAN

To množství příborů na slavnostně prostřené tabuli může dát člověku zabrat. Jednoduché pravidlo zní, nejprve si berte příbory z vnější strany. Doleva se pokládá vidlička, pokud podáváme předkrm, pak se vedle ní pokládá i předkrmová vidlička. Vpravo se dává nůž ostřím k talíři, vedle pak lžíce a v případě předkrmu ještě předkrmový nůž. Dezertní příbor, skládající se z menší lžičky a vidličky, se umisťuje nad talíř, a to tak, že ostří vidličky směřuje doprava a nad ni se v protisměru pokládá lžička. Na kapra byste ale měli místo toho klasického prostřít speciální rybí příbor se špičatým lopatkovitým nožem.


STYL MONIKY WHITE

Monika White, designérka a majitelka obchodů Le Patio, miluje na vánočním stole spojení křišťálu, svíček ve stříbrných svícnech a stříbrných příborů. Aby atmosféra takto nazdobeného stolu nepůsobila příliš strojeně, místo klasického ubrusu používá prostírání z přírodních palmových listů s vetkanými zlatými a stříbrnými nitkami, které pro Le Patio dováží z Indonésie. Celou tabuli pak korunuje velká vánoční kytice. Jinak co se týká letošních vánočních trendů, doporučuje pastelové barvy, jako jsou starorůžová, šampaňská, krémová, blyštivé prvky a ozdoby z říše zvířat – motýli, vážky, ptáčci.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud