10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené vitaminem C toho ale umí daleko víc, využijete ho nejen při úklidu domácnosti, ale i při trůzných zdravotních obtížích či při péči o své tělo. Citronová vůně snižuje napětí, citronovo-slaný výplach zase pročistí nos. Tady je deset tipů na využití citronu.

Citronový peeling proti stařeckým skvrnám

Nevzhledné stařecké skvrny, ale i usazeniny od nikotinu potírejte čtyřikrát až pětkrát denně (prostě kdykoli si vzpomenete a máte příležitost) čerstvě ukrojeným plátkem citronu. Po pár dnech začnou blednout a mizet.

Pokračování 2 / 10

Citronovo-slaný výplach pročistí nos

Vymačkejte šťávu z půlky středně velkého citronu, smíchejte ji s malou lžičkou soli a zřeďte půl hrnkem převařené vody. Lehce se předkloňte a hlavu pootočte na stranu. Brčkem vtáhněte roztok do horní nosní dírky tak, aby samovolně vytékal dolní dírkou. Funguje to jako skvělá prevence proti dýchacím nemocem a uvolní se začínající rýma.

Pokračování 3 / 10

Citronový obklad změkčí ztvrdlou kůži

Do lavorku nalijte vodu o teplotě 37 stupňů, přidejte 20 až 30 kapek citronového oleje, do lázně ponořte na 10 minut nohy a osušte je. Ručník namočte do citronové šťávy, přiložte na ztvrdlou pokožku nohou a nechte dalších 10 minut působit. Kůži pak odstraňte pemzou, chodidla pořádně namažte mastným krémem a navlékněte na ně bavlněné ponožky.

Pokračování 4 / 10

Citronová vůně uvolňuje napětí a uklidňuje nervy

Pokud máte nervy nadranc, nakapejte na kapesník 5 až 6 kapek citronového oleje a držte ho před nosem. 15x se zhluboka nadechněte, až ucítíte uvolnění. Další možností je kápnout do aromalampy 5 kapek citronové esence. Citronová vůně pomáhá při stavech úzkosti, závratích i vyčerpání.

Pokračování 5 / 10

Citronový olej zastavuje krvácení z nosu

5 až 7 kapek citronového oleje dejte na chomáček vaty a opatrně ho zatlačte do krvácející nosní dírky. Podobně působí i smíchání šťávy z 1/2 citronu se studenou vodou. Roztok vtáhněte do nosu a držte 5 minut.

Pokračování 6 / 10

Citronový roztok na kloktání

Pokud vás trápí zápach z úst, vyzkoušejte tenhle jednoduchý recept. Šťávu z čerstvě vymačkaného citronu nalijte do sklenice, která je do poloviny naplněná vlažnou vodou. 3x až 5x denně ho kloktejte.

Pokračování 7 / 10

Citronová náplast na kuří oka

Kousek bio citronu přiložte na noc na kuří oko a zafixujte ho náplastí. Opakujte, dokud kuří oko nezmizí. Ale pozor, neaplikujte na otevřené rány a podrážděnou pokožku.

Pokračování 8 / 10

Citronový nápoj zastavuje průjem

Šťávu ze 3 citronů smíchejte s 1/2 litrem vody, 1 lžičkou cukru a špetkou soli. Pijte 3x až 5x denně.

Pokračování 9 / 10

Citronová polévka proti prochladnutí

Vezměte 4 šálky kuřecího vývaru, cibuli rozkrojenou na čtvrtky, nakrájené jalapeňo papričky, 6 nasekaných stroužků česneku, skořicovou tyčinku, špetku kmínu a vše nechte 20 minut vřít v hrnci. Do vývaru přidejte 10 uvařených krevet a 5 lžiček čerstvé vymačkané citronové šťávy. Dochuťte solí a hrstí nasekaného koriandru.

Pokračování 10 / 10

Citronová mast na bolest hlavy

5 kapek citronové silice smíchejte s 1 lžící oleje. Do směsi namočte bavlněný kapesník a krouživými pohyby nanášejte na čelo, spánky a krk. Při akutních bolestech opakujte každých 10 minut.

Doporučujeme

Články odjinud