10 věcí, které můžete bez obav zahodit!

12 komentářů

Vivian
18. února • 2:51

Já nosím nepotřebné knížky do knihovny-budky u nás v parku, provozuje ji Městská knihovna a lidi tam můžou dávat i brát a funguje to... :)

ivca001
10. února • 15:00

Ano, je pravda, že je to velmi osvobozující. Já mám ve zvyku vždy když mě to chytne (a na to je třeba najít vyhazovací den), projít vše a vyhazovat. Připravit pytel a projíždět a vyhazovat věci. Ale ne vše skončí v odpadcích. Dnes jsou všude kontejnery na oblečení pro charitu, serepetičky (hrnečky, svíčky, knihy..) dávám většinou na aukce pro dobrou věc nebo takové věci můžu recyklovat a darovat je někomu, komu se budou opravdu hodit nebo líbit. Akorát drobnosti, které mi něco krásného připomínají nevyhazuji, zase tolik jich není, aby mě zatěžovali a občas je krásné přivonět k pytlíčku levandule a připomenout si nádhernou dovolenou...

Elynor
9. února • 1:41

Zebruška: přesně, pokud člověk potřebuje někde "udat" větší množství knih, není o to žádný zájem. Před čtyřmi lety jsem se stěhovala do podstatně menšího bytu, a to jsem dávala stohy inzerátů na knížky, a nabízela jsem je všude možně, kde jsem si vzpomněla - důchoďáky, nemocnice, dětský domov, knihovny, antikvariáty... prd, velebnosti. Všude na mě koukali, z čeho jsem to spadla, že knížek mají víc než potřebujou. Knihovny běžně pořádají výprodeje za korunu, aby se zbavily přebytečných knih, ne tak si ještě tahat knížky od lidí. Člověk aby si připadal jak páter Koniáš, když to potom musí vyhodit. Takže ve výsledku mám teď malý byt, který je "zavalený" knihami, a děsím se okamžiku, kdy zdědím po předcích obsáhlou knihovnu čítající tisíce svazků :-( Nabízí se řešení "nové nekupovat a staré spálit", jenže já bydlím v bytovém domě s ústředním topením, takže ani do kamen přiložit knihou nemohu :-)

Elynor
9. února • 1:33

mooia: tak jsem se koukla. Našla jsem těch budek slovy devět, a to v převážné většině v malé oblasti - Praha a nebližší okolí. Dvě jsou někde jinde. Jelikož nemám auto, vozit těžké a objemné knihy na vzdálenost desítek kilometrů například vlakem skutečně nehodlám. Nápad je to asi záslužný, jen nevím, jestli většina těch knih nakonec stejně neskončí v popelnici, protože lidi jsou zvěř a volně přístupné věci ničí, jen tak pro zábavu... i když koukám, že ony ty budky vlastně ani nejsou volně přístupné. Kromě jedné, která je na zastávce autobusu...

mooia
8. února • 8:24

Dobrý den, a znáte KnihoBudky? Jsou to vyřazené telefonní budky předělané na knihovny. Knížky do nich přijímáme stále a rádi! Mrkněte prosím na www.knihobudka.cz a kdyžtak nám napište, budeme za knížky moc rádi!

babiMinka
5. února • 17:03

Vloni na podzim jsem byla nucena pobýt po operaci na lůžkové rehabilitaci na naší poliklinice, a tam jsem si všimla, že mají "knihovnu"-tj.staré knížky opravdu všeho druhu. Tak jsem si řekla, že až budu dělat doma pořádek v knihovně, že jim vyřazené knížky donesu a tím se jich elegantně zbavím. On si tam člověk docela rád něco přečte. Takže tohle je taky jedna z možností, jak se zbavit starých knih. Jo a taky tu máme domov pro seniory, a tam by se taky daly knihy zanést .

Zebruška
4. února • 20:54

zuzkasim: přesně tak - starých knih se není kde "zbavit", myšleno udat je někomu jinému. Zkrátka takových "knih na vyhození" je moc a nikdo je nechce. Stejný problém jsem měla, když jsme vyklízeli byt po rodičích - ohromné knihovny, spousta kvalitních titulů, bohužel do mého pidibytu se skoro žádné nevešly a co s ostatními.... Domov důchodců si vzal asi deset knih, antikvariát jednu, knihovna nechtěla nic, že takových nabídek mají fůry a nemají taky neomezené množství místa, takže několik krabic knih skončilo ve sběrně papíru a srdce krvácelo nad tou škodou. Zase na druhou stranu někdy to je asi lepší, než si "zaplácat" životní prostor...

zuzkasim
4. února • 17:20

Myšleno možná dobře, ale zkusili jste knihy někdy odnést do knihovny? Přijímají totiž pouze tituly vydané max. 2 roky nazpět. Zkoušela jsem i místní domov důchodců, nebyl zájem, antikvariát si ze seznamu 2 stran vybral 2 knihy, za které jsem dohromady dostala 50Kč.

Eviicka
4. února • 12:34

Se vším souhlasím, až na bod jedna. Domácí oblečení je zkrátka domácí oblečení :-).

IvanaJ
4. února • 11:31

taky sem si říkala, konečně normální článek.úplně sem se viděla jak uklízím při čtení jednotivých bodů, ale jsou věci, kterých se zbavit prostě nedokážu ;-)

Rossiena
4. února • 11:03

Tak na tohle všechno se už pár let chystám....

BlanchR
4. února • 10:58

Pěkný článek, poučný. Sice v hloubi duše tohle všechno obvykle víme, ale obvykle se také podle toho nechováme.

Doporučujeme

Články odjinud