12 každodenních pozitiv pro ty, kteří přestávají kouřit

12 každodenních pozitiv pro ty, kteří přestávají kouřit

Přestáváte kouřit a bojíte se, že nevydržíte? Následující důvody vám snad dodají sílu a motivaci.

Pro každého „něco“

1. Budete lépe spát. Kuřáci mají až 4× horší spánek než ostatní, a i když spí, ráno se probouzejí v nepohodě. Nikotin je nepřítel kvalitního spánku.

2. Kosti se stanou pevnějšími. Platí to především pro ženy. Kuřačky totiž ztrácejí kostní denzitu mnohem rychleji než nekuřačky. Tento proces je závažnější po menopauze.

3. Ubude problémů s refluxem. Kuřáci mívají větší potíže s překyselováním žaludku a pálením žáhy.

4. Domácí mazlíčci budou zdravější. Pasivní kouření je špatné nejen pro děti a lidi kolem vás, ale i pro domácí zvířata. Řada studií ukazuje, že pasivní příjem dýmu může být spojen s rakovinou úst a lymfomem u koček či rakoviny plic u psů a ptáků.

5. Sníží se počet požárů. Výzkum ukázal, že domácnosti kuřáků byly vystaveny 6,6× většímu riziku požáru než domácnosti nekuřáků. Cigarety jsou v 55 % dokonce příčinou všech úmrtí po požáru.

6. Rány se budou lépe hojit. Přestanete-li kouřit, vaše poranění se budou rychleji hojit, například v případě stomatologických procedur.

7. Mužům se zkvalitní spermie. Kuřáci mají totiž nižší počet spermií a jsou méně pohyblivé.

8. Hormonální antikoncepce se stane bezpečnější. Riziko vedlejších účinků se zvyšuje s počtem vykouřených cigaret (například riziko krevních sraženin apod.).

9. Riziko vzniku lupénky bude nižší. Studie ukázaly, že každodenní kouření je spojeno s rizikem rozvoje lupénky. To se zvyšuje, pokud zkonzumujete více než 20 cigaret denně.

10. Potěší zdravější a hezčí vlasy. Kuřáci mají 3–6× vyšší pravděpodobnost, že začnou předčasně šedivět. Muži holdující tabáku mají také 2× vyšší pravděpodobnost, že budou dříve plešatí.

11. Zlepší se sex. Přestanete-li kouřit, budete v ložnici jistější – tento zlozvyk má totiž vliv na krevní oběh, tudíž kuřáci mívají častěji problém s erekcí a ženy hůře dosahují orgasmu.

12. Prodlouží se život. Každá vykouřená cigareta snižuje váš život až o 11 minut. 10 cigaret denně po dobu 10 let tedy znamená, že vám kouření „ukrojí“ až 9 měsíců z vašeho života.

(aši)

Zdroj: www.health.com


Převzato z webu ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud