Běž, chlapče běž

Běž, chlapče běž

Zejtra napořád
Tři bratři
Sex Tape
Ostře sledované vlaky
13
Fotogalerie

13 filmových novinek letošního léta! Na co vyrazit?

Přehled těch nejžhavějších a nejzajímavějších filmových novinek, které můžete v letních měsících vidět v českých kinech! Na co zajdete do kina vy?

Magický hlas rebelky

Martě Kubišové, sedmadvacetileté pěvecké hvězdě populární hudby šedesátých let, byla komunistickou mocí po ruské vojenské okupaci Československa v roce 1968 ukončena slibná pěvecká kariéra. Důvodem byla pravděpodobně její píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice a sexy symbol té doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil v porod mrtvého dítěte provázený klinickou smrtí. Marta se stala jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu, a to „jenom" tím, že pravda pro ni byla důležitější než pohodlná kariéra. Film mapuje Martino pěvecké umění v první i druhé kariéře, její osobní a disidentský život i prostřednictvím filmových archivů.

V kinech od 17. července

Běž, chlapče běž

Srulikovi je devět let, když v roce 1942 uteče z varšavského ghetta. Schová se v nedalekých lesích, kde se spolu s dalšími uprchlými židovskými dětmi snaží přežít do konce války. Spí v korunách stromů a živí se tím, co si sami uloví nebo ukradnou na přilehlých farmách. Hlad a zima Srulika ale přinutí, aby se vrátil zpátky do civilizace, kde si musí změnit jméno na Jurek Staniak a předstírat, že je sirotek z katolické rodiny. Ve vesnicích potká lidi, kteří riskují vlastní životy, aby mu pomohli, ale i ty, kteří ho zradí. Dojemný a zároveň inspirující příběh o cestě jednoho chlapce, který musel ze dne na den dospět, aby přežil.

V kinech od 3. července

Love song

Gretta (Keira Knightley) a její přítel Dave (Adam Levine) jsou spolu již od vysoké školy a společně skládají hudbu. Když Dave podepíše smlouvu s jednou z největších nahrávacích společností, odstěhují se spolu do New Yorku, aby zde začali život, o kterém vždycky snili. Dave však rychle nabytou slávu neustojí a brzy Grettu opustí. Všechno se však změní, když Gretta potká během svého vystoupení v zapadlém baru v East Village bývalého hudebního producenta Dana (Mark Ruffalo). Ten na tom taky není zrovna nejlíp a svoje zkrachovalé manželství a nedávný vyhazov z práce utápí v alkoholu. Když ji pak uvidí vystupovat, rozhodne se vsadit všechno na její talent a nahrát netradiční album přímo v ulicích New Yorku.

V kinech od 10. července

Zejtra napořád

Každou noc miliony lidí usínají s tím, že změní svůj život a že zítra udělají něco konečně jinak. Petr Kraus je jedním z nich. Cestuje za prací do Číny, kde zařizuje výrobu zboží pro své zákazníky. Získá zakázku od člověka, který mu není úplně sympatický, ale přesto se pustí s vidinou zajímavého výdělku do práce. Mezitím si na dálku před návratem domů domluví několik schůzek naslepo a věří, že možná potká někoho, kdo mu změní život. Zejtra napořád je film o našich snech, o změnách v životě, které chceme udělat, ale často se jich bojíme. Film o svobodě a touze cestovat a přitom vědět, že se máme kam vrátit.

V kinech od 17. července

Letadla 2: Hasiči a záchranáři

Jeden tip také pro rodiny s dětmi. Do kin přichází pokračování příběhu o Práškovi z filmu Letadla. Práškův příběh pokračuje v prostředí skutečných hrdinů, záchranářů a hasičů v národním parku. Když se světově proslulý letecký závodník Prášek dozví, že má poškozený motor a už možná nikdy nebude moci závodit, je nucen zařadit jiný rychlostní stupeň a vrhá se do světa vzdušného boje s požáry. Prášek spojí své síly se záchranářským a hasičským veteránem, vrtulníkem Strážcem Břitvou a s jeho odvážným týmem, jehož členy jsou mimo jiné odvážná hasička Kapka, nákladní vrtulník Větrník, bývalý vojenský dopravní letoun Cabbie či veselá parta neohrožených terénních vozítek, která si říkají Kouřoví skokani. Společně se tento nebojácný tým pouští do boje s rozsáhlým lesním požárem a Prášek zjišťuje, co je třeba k tomu, aby se z vás stal skutečný hrdina.

V kinech od 17. července

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ida

Než se osmnáctiletá novicka Anna stane jeptiškou, musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu, o jejíž existenci neměla dosud ani tušení. Ukazuje se, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a soudkyně, která v 50. letech posílala na smrt kněze a další odpůrce režimu. Nečekané setkání nasměruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajemství, svého židovského původu a svého pravého jména, Ida. Cynická, životem protřelá, avšak vlastním svědomím stíhaná Wanda je v mnohém pravým protikladem Idy, která během společného pátrání poprvé zakouší pokušení vnějšího světa: jazzovou hudbu, svobodu i možnost zamilovat se.

V kinech od 17. července

Díra u Hanušovic

Učitelka němčiny Maruna (Tatiana Vilhelmová), toho času hospodská, se snad nikdy nevdá. Na malé vesnici je o vhodné muže nouze: nerozhodný starosta (Ivan Trojan) tráví hodně času na posedu a čeká na svého jelena, dětsky naivní Olin je okolím považován za neškodného vesnického blázna a klempíř Kódl se s chutí otočí za každou sukní. Maruně na klidu nepřidá ani její panovačná matka, o kterou spolu se sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) pečují. Když navíc Jaruna využívá první příležitosti a odjíždí po boku postaršího Němce Hanse do Mnichova, zůstává Maruna v „Díře" s matkou i nápadníky sama. Jednoho dne však u Hanušovic dojde k nečekané události...

V kinech od 24. července

Ostře sledované vlaky

Připomeňte si klasiku světového filmu, která je v zahraničí ceněná snad ještě více, než u nás. Brilantní portrét mladého Miloše Hrmy (Václav Neckář) a jeho sexuálních frustrací na pozadí těžké doby protektorátu. Kreace Vlastimila Brodského a jeho kultovní hlášky jsou nezapomenutelné a razítkování zadečku mladé výpravčí panem Somrem je bezesporu jedna z nejerotičtějších scén v dějinách českého filmu. Natočil Jiří Menzel podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala.

V kinech od 31. července

Kouzlo měsíčního svitu

Jeden film ročně, tak zní nepsané pravidlo amerického scenáristy a režiséra Woodyho Allena. Letos nám nabízí pohodovou, nenáročnou, oddechovou, romantickou podívanou s názvem Kouzlo měsíčního svitu. V romanticky laděné zápletce vystupuje britský iluzionista a kouzelník Stanley alias Wei Ling Soo (Colin Firth), který dostane za úkol jako znalec svého oboru odhalit možné podvody mladé neurotické spiritualistky Sophie (Emma Stone) a zjistit, zda jen nevyužívá svým údajným uměním pohostinství bohaté rodiny na francouzské riviéře.

V kinech od 7. srpna

Lucy

V Brutální Nikitě a Pátem elementu vytvořil režisér a scenárista Luc Besson jedny z nejslavnějších akčních hrdinek filmové historie. Nyní obsadil Scarlett Johansson do filmu Lucy, akčního thrilleru o ženě náhodně zapletené do špinavého kšeftu, který ji změní v nelítostného bojovníka pohybujícího se zcela mimo lidské chápání.

V kinech od 7. srpna

Tři bratři

Tři bratři (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska... Filmová pohádka Tři bratři nabízí spoustu dobrodružství, překvapivých situací, ale také laskavého humoru. Děj filmu, včetně známých a oblíbených písniček, které ve filmu zazní, pochází z pera Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

V kinech od 14. srpna

Hráč

Realistický obraz záchranné zdravotní služby, která dennodenně bojuje o záchranu lidských životů. Vincentas je nejlepším lékařem záchranky. Má ale silnou vášeň – gamblerství. Rychle vydělané peníze ještě rychleji utrácí, a tak se brzy dostává do problémů. Rozjede tedy hru, kdy se záchranáři vsází mezi sebou o to, který z pacientů daný týden zemře. Čím těžší zranění, tím vyšší šance na výhru. Hra začne nabírat širších rozměrů a Vincentas drží bank. Jeho nová záliba se však nelíbí jeho milence a v sázce jsou nejen život a smrt, ale také láska.

V kinech od 19. srpna

Sex Tape

Když se Jay (Jason Segel) a Annie (Cameron Diaz) poprvé poznali, byly jejich vzájemné city opravdu velice silné – ale o deset let a dvě děti později by jejich láska potřebovala poněkud povzbudit. Aby obnovili svou vášeň, rozhodnou se natočit si video, ve kterém během nepřerušeného tříhodinového natáčení vyzkoušejí všechny pozice z knihy o sexu. Zdá se to jako skvělý nápad, než zjistí, že jejich nejsoukromější nahrávka už jaksi není soukromá. V sázce je jejich pověst a velice dobře si uvědomují, že stačí jediné kliknutí a budou obnaženi před celým světem – a to doslova!

V kinech od 21. srpna

Doporučujeme

Články odjinud