13 skvělých receptů na grilování

29. 6. 2009
13 skvělých receptů na grilování
Konečně je tu léto a s ním přichází i čas grilování a zahradních oslav. Přinášíme vám 13 skvělých receptů. Sejít se s rodinou a s přáteli, společně připravit jídlo a pak si u jednoho stolu pochutnat, to přece nemá chybu!

Krůtí špíz s cherry rajčátky

Suroviny (na 4 porce): 500 g krůtích prsou sůl, pepř 3 lžíce slunečnicového oleje cherry rajčátka na stonku Koktejlová omáčka 4 lžíce Majonézy Hellmann´s 3 lžíce Jemného kečupu Hellmann´s 1 lžíce koňaku (nebo whisky) 1/2 stroužku česneku čerstvý tymián sůl, pepř

Příprava: Maso nakrájíme na kostky (asi 3x3 cm), napícháme na 4 špízové jehly, osolíme, opepříme, potřeme olejem a ze všech stran opečeme na grilu. Zároveň se špízy grilujeme cherry rajčátka (i se stonky). Ugrilované špízy a rajčátka namáčíme do koktejlové omáčky, kterou připravíme smícháním Majonézy a Jemného kečupu Hellmann´s s koňakem, prolisovaným česnekem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem.

Hermelín na grilu

Suroviny (na 4 porce): 4 ks sýru Pepa na gril 1 balení grilovacího koření Dip 2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s 2 lžíce zavařeniny z divokých brusinek 1 lžíce sladkého dezertního vína Příprava: Sýry obalíme v grilovacím koření, důkladně zabalíme do alobalu, položíme na rozpálený gril a pečeme z každé strany asi 5 minut. Podáváme horké s dipem z Tatarské omáčky Hellmann´s, brusinek a vína, s pečivem, které můžeme do tekutého sýru namáčet, a se zeleninovým salátem.

Pljeskavica s grilovanými rajčaty

Suroviny (na 4 porce): 500 g mletého masa (nejlépe mix jehněčího, vepřového a telecího) sůl, drcený pepř 2 rajčata Omáčka 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s snítka čerstvého tymiánu 1 jarní cibulka kayenský pepř 1 lžíce černého piva Příprava: Maso osolíme, opepříme a rukama z něj vytvoříme 4 pljeskavice – asi 1 cm tenké plátky. Pljeskavice dáme na horký gril a opékáme z každé strany zhruba 2 minuty (uvnitř mohou zůstat růžové). Zároveň s masem grilujeme rozpůlená rajčata (řezem na gril), která pečeme do změknutí. Podáváme s Tatarskou omáčkou Hellmann’s smíchanou s nasekanými lístky tymiánu, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, kayenským pepřem a pivem, s opečenou ciabatou nebo celozrnným pečivem a s listem salátu.

Kuřecí steak s remuládou

Suroviny (na 4 porce): 4 kuřecí steaky i s kůží (prsní nebo stehenní) Marináda 3 lžíce slunečnicového oleje 2 žloutky 2 lžičky solamylu 4 lžíce sójové omáčky 1 lžíce worchesterové omáčky 1 lžíce kremžské hořčice 2 prolisované stroužky česneku čerstvě drcený pepř 2 lžičky cukru moučka 1 lžička soli Remuláda 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s 1 lžička Gurmánské hořčice Hellmann´s 2 cl bílého vína šťáva z půlky citrónu 2 kyselé okurky 1 lžička kapar 1 malá šalotka svazek pažitky čerstvě drcený pepř špetka cukru krupice sůl Příprava: Z oleje, žloutků, solamylu, sójové a worchesterové omáčky, hořčice, česneku, pepře, cukru a soli připravíme marinádu, do které vložíme maso a necháme přes noc marinovat v lednici (pokud necháme maso marinovat několik dní, maximálně 3 dny, bude křehčí a chutnější). Marinované steaky dáme kůží dolů na rozpálený gril – když jsou z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme. Podáváme s chlebem, zeleninovým salátem a remuládou, kterou připravíme smícháním Tatarské omáčky Hellmann´s s Gurmánskou hořčicí Hellmann´s, bílým vínem, citrónovou šťávou, na drobno nakrájenými okurkami, kaparami, nasekanou šalotkou a pažitkou, pepřem, cukrem a solí.

Jehněčí kotletky s omáčkou Aioli

Suroviny (na 4 porce): 16 ks jehněčích hřebínků (kotletek s kostí) 6 lžic bílého nízkotučného jogurtu čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů) rozmarýn, tymián, česnek sůl Omáčka Aioli 6 lžic Majonézy Hellmann´s 1 lžíce hořčice Dijonnaise Hellmann´s 1 stroužek česneku mletá sladká paprika

Příprava: Jednotlivé kousky masa namočíme do jogurtu, posypeme pepřem, bylinkami a česnekem a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinované kotletky pečeme na rozehřátém grilu z každé strany asi 2 minuty. Po upečení je osolíme a necháme chvíli odpočinout na teplém místě. Grilované kotletky namáčíme do omáčky Aioli, kterou připravíme smícháním Majonézy Hellmann´s, hořčice Dijonnaise Hellmann´s, prolisovaného česneku a mleté papriky (podle chuti můžeme přidat sůl a cukr). Podáváme s mladými bramborami pečenými s rozmarýnem.

Pikantní grilovaná kuřecí křidélka

Suroviny (na 4 porce): 8 lžic sójové omáčky (tmavé) 3 lžíce medu 4 stroužky česneku špetka chilli koření sůl 1 kg kuřecích křidélek Dip 4 lžíce Majonézy Hellmann´s 2 lžíce zralého manga 1 lžíce šťávy z limetky 1 lžička šťávy ze zázvoru snítka koriandru (nemusí být)

Příprava: V míse smícháme sójovou omáčku s medem, prolisovaným česnekem, chilli kořením a solí. Do připravené marinády vložíme křidélka, důkladně promícháme a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná křidélka ugrilujeme do měkka, během pečení je potíráme zbylou marinádou (kůže by měla být křupavá, karamelově hnědá). Podáváme s dipem z Majonézy Hellmann´s, rozmačkaného manga, limetkové šťávy, šťávy ze zázvoru (asi 3 cm zázvoru oloupeme, nastrouháme na jemno a rukou vymačkáme) a nasekaného koriandru.

Losos na grilu

Suroviny (na 4 porce): 4 steaky lososa i s kůží (po 150 g) sůl, bílý pepř 2 lžíce slunečnicového oleje Omáčka 4 lžičky Tatarské omáčky Hellmann´s 1 lžička meruňkového džemu 1 lžička kari koření Příprava: Rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme kůží dolů na rozpálený gril – když jsou steaky z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme. Na ugrilované steaky vytvoříme nok z omáčky připravené z Tatarské omáčky Hellmann’s, meruňkového džemu a kari koření. Podáváme s vařenými bramborami a dušenou zeleninou, například s dušenou brokolicí, mladou karotkou a květákem.

Minirolády

Suroviny (na 4 porce): 1 plátek tmavého toustového chleba 1 lžíce Majonézy Hellmann´s 1 plátek uzené šunky 3 nakládané okurky mletá červená paprika pažitka Příprava: Z chleba odkrojíme kůrku, střídku rozválíme válečkem, potřeme Majonézou Hellmann´s, položíme na ni plátek šunky a ten znovu potřeme Majonézou Hellmann´s. Okurky zbavené konců nakrájíme na hranolky a položíme na šunku s majonézou. Chleba s náplní srolujeme pomocí bambusové podložky na sushi. Rolky pomažeme tenkou vrstvou Majonézy Hellmann´s, obalíme v mleté paprice nebo v nasekané pažitce a nakrájíme na 4 dílky (nožem netlačíme, ale „pilujeme“). Rozválenou střídku můžeme mazat různými pomazánkami (slanými i sladkými), klást na ně další suroviny (uzeniny, ovoce atp.) a zdobit kořením, nasekanými bylinkami, drcenými oříšky nebo kakaem, krystalky cukru.

Portobello burger

Suroviny (na 4 porce): 4 obří žampióny portobello sůl, pepř 1 červená paprika, 1 žlutá paprika 4 lžičky pesta 4 tmavé hamburgerové housky 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s 150 g rukoly 1 velké rajče Jemně pálivý kečup Hellmann´s

Příprava: Žampióny vložíme na pekáček a pečeme 10 až 15 minut v troubě při 190 °C nebo z obou stran na rozehřátém grilu. Poté je osolíme a opepříme. Papriky zbavíme slupek (oloupeme je škrabkou na zeleninu), orestujeme na pánvi nebo na grilu a ochutíme pestem. Housky rozpečeme v troubě nebo na grilu (asi 3 minuty) a rozkrojíme je. Spodní půlku potřeme Tatarskou omáčkou Hellmann´s, položíme na ni lístky rukoly, plátek rajčete, opečený žampión a papriku, přidáme trochu Jemně pálivého kečupu Hellmann´s, přiklopíme druhou půlkou housky a propíchneme špejlí.

Hovězí steak s bramborovou kaší

Suroviny (na 4 porce): 4 steaky z hovězí svíčkové (po zhruba 150 g) sůl, čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů) slunečnicový olej na restování 4 snítky tymiánu Bramborová kaše 6 středně velkých brambor (varný typ C) 4 až 6 polévkových lžic Majonézy Hellmann´s růžový pepř

Příprava: Steaky osolíme a posypeme drceným pepřem. Na celokovové pánvi (bez plastových úchytek) rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme do hněda – nejprve z jedné, poté z druhé strany. Na každý steak položíme snítku tymiánu, i s pánví dáme do dobře vyhřáté trouby a při 190 °C dopečeme (5 až 8 minut podle velikosti bifteku). Upečené maso vytáhneme z trouby a necháme 3 až 5 minut odpočinout na teplém místě. Pokud bifteky grilujeme, potřeme je olejem, osolíme, opepříme a z každé strany pečeme zhruba 3 minuty. Pak je necháme asi 5 minut odpočinout na teplém místě. Oloupané brambory uvaříme v lehce osolené vodě do měkka (asi 30 minut) a scedíme vodu. Přidáme Majonézu Hellmann´s, dochutíme solí a přimícháme drcený růžový pepř (krásně voní, ale není ostrý, nepálí).

Bliny s uzeným lososem

Suroviny (na 6 porcí): 300 g hladké mouky 1 prášek do pečiva hrst nasekané pažitky 4 jarní cibulky 2 vejce 300 ml mléka 50 g rostlinného tuku Rama Culinesse 200 g uzeného lososa Koprová omáčka 3 lžíce Majonézy Hellmann´s 3 lžíce nízkotučného jogutru šťáva z jednoho citrónu 2 lžíce kapar hrst nasekaného čerstvého kopru

Příprava: V míse smícháme mouku, kypřící prášek, na jemno nasekanou pažitku a cibulky a přidáme špetku soli. V jiné misce smícháme lehce našlehaná vejce, mléko a rozpuštěný rostlinný tuk Rama Culinesse, vlijeme do mísy s moukou, smícháme (vznikne hustší těstíčko) a necháme 5 minut odpočinout. Mezitím připravíme omáčku z Majonézy Hellmann´s, jogutru, citrónové šťávy, na hrubo nasekaných kapar a kopru. Poté rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, nalijeme na ni jednu lžíci těstíčka (rozlije se samo) a upečeme z obou stran do zlatova. Upečené bliny (lívanečky) položíme na talíře, 2 bliny vedle sebe, naaranžujeme na ně lososa, pokapeme koprovou omáčkou a ozdobíme čerstvým koprem.

Makrela s bramborovým salátem

Suroviny (na 4 porce): 800 g mladých brambor 4 ks makrely směs koření na americké brambory (nebo steakové koření) Majonézový dresing 4 lžíce Majonézy Hellmann´s 1 lžíce Gurmánské hořčice Hellmann´s 2 lžičky worcesterové omáčky šťáva z jednoho citrónu 1 lžíce cukru krupice 1 malá cibulka hrst nasekané petrželové natě sůl, čerstvě drcený pepř pár kapek tabasca (nemusí být)

Příprava: Majonézu a Gurmánskou hořčici Hellmann´s smícháme s worcesterovou omáčkou, šťávou z citrónu, cukrem, jemně nasekanou cibulkou a petrželí, osolíme, opepříme a dochutíme tabascem. Oloupané brambory uvaříme do měkka, scedíme, horké smícháme s dresinkem a necháme uležet. Makrely obalíme ze všech stran ve směsi koření a ugrilujeme do měkka.

Pangasius na grilu se zeleninou

Suroviny (na 4 porce): 1 červená kapie 1 cuketa 4 ks filé z ryby pangasius sůl, pepř 3 lžíce slunečnicového oleje Omáčka 1 zralé rajče 6 listů bazalky 1 stroužek česneku 3 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s 2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy) cukr, sůl

Příprava: Rajče rozčtvrtíme a odstraníme z něj jádřinec. Masitou část rajčete nakrájíme na kostky, které rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem a Tatarskou omáčkou Hellmann´s, dochutíme octem, špetkou cukru a solí. Na horkém grilu opečeme z obou stran kousky červené kapie a plátky cukety. Vložíme do mísy a zamícháme s připravenou omáčkou. Rybu osolíme, opepříme, potřeme z obou stran olejem a položíme na gril. Pečeme z každé strany 2 minuty (krátce a intenzivně, aby se nevysušila).

recepty a foto: Hellmann´s zdroj: Quent

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Objeví se možnost finančních transakcí, které vám mohou zajistit blahobyt na dlouhou dobu. Chytrý Merkur se spojuje trigonem se Saturnem - strážcem vašich peněz. Na základě solidní smlouvy…

Nejčtenější články

Články odjinud