15. březen - Den bez balené vody

15. březen - Den bez balené vody

Na výrobu jedné velké PET lahve je potřeba 6,5 MJ energie. Tolik energie stačí na 60 hodin běžného používání notebooku! Kanadští studenti se rozhodli proti tomuto plýtvání bojovat a před dvěma lety vyhlásili první Den bez balené vody. Jejich ambicí je, aby se nejen Kanada, ale i zbytek světa oprostili od lahví a vrátili se ke kohoutku.

Den bez balené vody připadá vždy na druhý čtvrtek v březnu. Zatímco první ročník vyzněl jako národní záležitost, v roce 2011 se různými akcemi zapojili lidé již z pěti kontinentů. Zadání není dané, účastníci mohou propagovat vodu z kohoutku různou formou – od koncertů, přes informační kampaň po sportovní závod. Kromě individuálních snah se k této iniciativě v Kanadě hlásí i veřejné instituce. Celkem 9 univerzit kompletně přešlo na vodu z kohoutku a desítky měst po celé zemi zavedly politiku boje proti balené vodě.

Tvůrci iniciativy upozorňují na ekologický i humanitární rozměr tématu. Světová komunita čelí velkým environmentálním hrozbám a chudobě v rozvíjejících se zemích. Téměř miliarda lidí nemá podle OSN přístup k zdravotně nezávadné vodě. Za těchto okolností je převážení vody, která je jinak lokálně dostupná z vodovodu či studny, značným plýtváním zdrojů jak přírodních, tak finančních.

„ Balená voda je důkazem toho, jak reklama dokáže ovládat lidi. V České republice má většina z nás doma přísně kontrolovanou vodu, stačí jen otočit kohoutkem. Přesto pod vlivem reklamy platíme až 200x krát vyšší cenu za vodu balenou, která nemá prokazatelné lepší kvality,“ dodává Zuzana Cabejšková z občanského sdružení Česko pije z vodovodu (www.zvodovodu.cz).

Ke Dni bez balené vody se lze připojit přidáním události na webové stránce http://backthetap.ca/index.php/en/section/29

ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě

ČTĚTE TAKÉ:
Problémy v ložnici? I s pivním břichem či malými ňadry lze prožít báječný sex

Doporučujeme

Články odjinud