15 tipů - Ať skvrny zmizí!

15 tipů - Ať skvrny zmizí!

Polili jste si bílou košili červeným vínem? Sedli jste si na něco lepkavého? Máte na bundě skvrnu od kečupu? Vytekla vám v kapse tužka? Skvrny nejsou žádná legrace, ale ve většině případů se jich můžete docela snadno zbavit. Musíte však reagovat rychle! Čím čerstvější skvrna, tím méně bude zažraná do tkaniny. Nemáte-li zrovna u sebe nejmodernější účinné odstraňovače skvrn, zkuste se řídit následujícími radami.

Krev Okamžitě skvrnu vymyjte studenou vodou. Poté prádlo vyperte podle doporučení na štítku.

Inkoust, kuličkové pero, barevné tužky Nejprve zkuste použít odstraňovač skvrn. Pokud se nedostaví kýžený výsledek, zkuste denaturovaný líh.* Rozpuštěný líh/barvu pak vypláchněte vodou. Celý proces opakujte, dokud neodstraníte veškerou barvu/inkoust.

Bobuloviny a jiné ovoce Pokud materiál vydrží vysokou teplotu praní, perte prádlo na 95°C. Bude-li skvrna přesto odolávat, můžete v případě bílého prádla vyzkoušet roztok kyseliny šťavelové, jejíž pomocí se vám možná barevnou skvrnu podaří odstranit.

Čokoláda Opatrně odškrábněte zbytky čokolády a pak prádlo vyperte podle doporučení na štítku. Také můžete dát oděv do mrazničky a čokoládu před praním po vyndání vykartáčovat.

Káva Okamžitě vymyjte studenou vodou a pak textilii vyperte podle doporučení na štítku.

Kečup, rajčata a tráva Perte podle doporučení uvedených na štítku. Pokud skvrna praní odolává, vyperte prádlo hned ještě jednou a do praní přidejte prací prostředek s bělidlem. Skvrnu můžete rovněž před praním předeprat mýdlem na skvrny.

Smůla Namočte do terpentýnu* hadřík, potřete jím skvrnu a rozpusťte ji. Poté perte podle doporučení na štítku.

Rtěnka Skvrnu předeperte jarem a poté prádlo vyperte podle doporučení na štítku. Pokud skvrna při praní nezmizí, potřete ji mýdlem.

Tuky Vyčistěte skvrnu odmašťovacím prostředkem, např. jarem. Potřete ji mýdlem a pak prádlo vyperte podle doporučení na štítku.

Rez Rozpusťte skvrnu kyselinou vinnou nebo citronovou. Poté prádlo vyperte podle doporučení na štítku.

Červené víno Posypte skvrnu kuchyňskou solí - víno se do ní nasaje. Předeperte polité místo ručně jarem, a pak prádlo vyperte v pračce podle doporučení na štítku. Je-li to možné, použijte prostředek obsahující bělidlo. Skvrny od červeného vína můžete také zkusit odstranit malým množstvím bílého vína.

Máslo a margarín Předeperte skvrnu odmašťovacím prostředkem, např. jarem. Vypláchněte místo vodou a poté textilii vyperte podle doporučení na štítku.

Vosk Co nejvíce vosku vydrolte. Skvrnu podložte a přikryjte dvojitou vrstvou papírových utěrek. Přiložte na ni žehličku (bez napařování). Odstraňte skvrnu odmašťovacím prostředkem, např. jarem.

Pot a deodoranty Potřete skvrny mýdlem a poté prádlo vyperte podle doporučení na štítku.

Žvýkačka Uložte od v do mrazničky nebo zmrazte pouze skvrnu, například sáčkem zmrazených potravin. Poté žvýkačku odškrábněte a vyperte látku podle doporučení na štítku.

  • Zkusíte-li použít silná rozpouštědla, jako je denaturovaný líh, vyzkoušejte je nejprve na takovém místě oblečení, které obvykle není vidět.

Nikdy neperte, ani nesušte ve spotřebiči prádlo namočené rozpouštědlem. Rozpouštědlo se nejdříve musí vypařit, v opačném případě hrozí riziko vznícení!

Doporučujeme

Články odjinud