Viry létají všude kolem nás. Nachlazení, kašel a bolest v krku jsou dost nepříjemné. Začíná to únavou, vyčerpáním, zimnicí a knedlíkem v krku, končí to několidenní virózou. Nemusíte se před bacily zamykat až do jara doma, aby na vás nemohly. Zkuste začínající nemoc porazit hned v začátku přírodními prostředky, které máte běžně doma.
1.
Bezinkyjsou pro zimu a chřipkovou epidemii to pravé ořechové. Obsahují antioxidanty, působí protivirově, jsou dobré proti diabetu, zánětům a také pomáhají při depresích. Podle posledních výzkumů jsou na tom z hlediska flavonoidů lépe než borůvky, brusinky, goji a ostružiny. Studie také prokázala, že pokud budete při nachlazení a chřipce užívat bezinky, zkrátí to dobu, po kterou budete nemocní, a také sníží závažnost vašeho onemocnění.
Co všechno se dá připravit z bezinek, se dočtete zde.
Pokračování 2 / 15
2.
Jablečný ocet je opravdový kuchyňský hrdina! Při jeho užívání se tělo odkyseluje, takže má pak víc síly bojovat s nachlazením. Pár kapek jablečného octa můžete nalít do misky s vroucí vodou a pak inhalovat jeho výpary, můžete ho také pár kapek každý den vypít - rozředěných ve sklenici vlažné vody jako prevenci na posílení imunity během chřipkové sezony.
Pokračování 3 / 15
3.
Červené papriky jsou také vynikajícím zdrojem vitaminu C, nemluvě o tom, že v sobě mají i karotenoidy a vitamin E. V chladném počasí a při chřipkové epidemii nakopne vitamin C váš imunitní systém a pomůže tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi v ovzduší. Pokud už jste s chřipkou ulehla, červená paprika je přesně ta podpora, kterou pro svoje zdraví potřebujete.
Pokračování 4 / 15
4.
Listová zelenina je plná živin včetně vitaminů A, C a skupiny B, navíc pomáhá trávení tím, že zvyšuje hladinu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. To zase pomůže proti pálení žáhy a pomůže podporovat játra. Čím hořčí bude zelenina, kterou budete konzumovat, tím lépe. Zkuste třeba zelené smoothies s rozmixovaným listovým salátem.
Pokračování 5 / 15
5.
Kořenová petržel podpoří funkce vašeho mozku a produkci serotoninu, který vám zase pomůže snížit hladinu stresu. Je také bohatá na minerály a dokonce pomáhá vyčistit pleť.
Pokračování 6 / 15
6.
Zdravé tuky v kokosovém oleji působí proti virům. Nezničí se při zahřátí, takže na něm můžete vařit. Kokosový olej vám pomůže uklidnit škrábání v krku, je také dobrý proti kašli. A navíc ani při vaření neztratí svou vůni a chuť.
Pokračování 7 / 15
7.
Zázvorje skvělou přírodní alternativou k lékům zmírňujícím podráždění žaludku. Je taky silným lékem proti nevolnosti. Obsahuje také sloučeninu gingerol, která pomáhá proti křečím, nadýmání a poruchám trávení a také pomáhá držet na uzdě bakteriální infekce. Zázvorse dá konzumovat na všechny způsoby, takže ho můžete do svého jídelníčku zařadit velice snadno. Ostatně v Asii patří k základním ingrediencím při vaření.
Pokračování 8 / 15
8.
Jednou z nejčastějších příčin bolestí hlavy je dehydratace organismu. Pokud budete dobře pít a přidáte si do vody i pár kapek vymačkaného citronu, pocítíte úlevu. Nejenže vodě dodají chuť, citron také pomůže detoxikovat játra a podporuje dobré trávení.
Pokračování 9 / 15
9.
Ananas je nejen plný vitaminu C, je to také jediná potravina, kde se vyskytuje bromelain – antioxidant a zároveň protizánětlivý enzym. Kombinace vitaminu C a bromelainu zabraňuje ucpání dutin a zánětu dýchacích cest.
Pokračování 10 / 15
10.
Jíst pestrou stravu je důležité celý rok, ale hlavně v zimě, kdy začínáme posmrkávat a kýchat. Houby, stejně jako para ořechy, jsou plné selenu, který pomáhá tělu bojovat proti chřipce, a také antioxidantů. Určitě tedy do polévky nezapomeňte pár hub přidat a u televize si místo chipsů mlsejte oříšky.
Pokračování 11 / 15
11.
Že horký vývar, vařený pomalu a mnoho hodin, dá vašemu tělu spoustu síly, to věděly už naše babičky a prababičky. Pokud ale do polévky ještě rozklepnete jedno (nejlépe bio) vejce, její účinnost jen zvýšíte. Polévka nejen zahřeje a dodá energii, studie také ukazují, že pomáhá tělu vyloučit hlen a zastavit jeho hromadění.
Pokračování 12 / 15
12.
Skořice se společně se zázvorem používá v tradiční čínské medicíně k posílení a zvýšení imunity. Rozmíchejte ji špetku v horké vodě, přidejte lžíci medu a máte skvělý nápoj proti bolesti v krku. Skořice navíc rozehřívá, a tak ji můžete použít i ve chvíli, kdy se vrátíte vymrzlí zvenku.
Pokračování 13 / 15
13.
Vědci se domnívají, že existuje souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D (to je ten, co ho získáváme ze slunce) a nachlazením. Než se vědci dohodnou, jestli to tak opravdu je, nebo ne, nebude od věci přidat si do stravy bílý bio probiotický jogurt.
Pokračování 14 / 15
14.
Není divu, že všichni saháme po medu, pokud se cítíme mizerně. Med se staletí používal pro léčení méně závažných onemocnění, jako jsou bolesti v krku nebo kašel, protože ničí choroboplodné zárodky, takže zkracuje dobu, kdy jsme nachlazení.
Pokračování 15 / 15
15.
Sůl je známá pro své antiseptické vlastnosti. Když budete kloktat slanou vodou, rozhodně tak v krku zničíte spoustu bakterií. Sůl můžete přidat i do horké vody a inhalovat ji nebo si přidat pár lžic do koupele (tady bude nejlepší mořská sůl nebo rovnou sůl z mrtvého moře).