Viry létají všude kolem nás. Nachlazení, kašel a bolest v krku jsou dost nepříjemné. Začíná to únavou, vyčerpáním, zimnicí a knedlíkem v krku, končí to několidenní virózou. Nemusíte se před bacily zamykat až do jara doma, aby na vás nemohly. Zkuste začínající nemoc porazit hned v začátku přírodními prostředky, které máte běžně doma.
1.
Bezinkyjsou pro zimu a chřipkovou epidemii to pravé ořechové. Obsahují antioxidanty, působí protivirově, jsou dobré proti diabetu, zánětům a také pomáhají při depresích. Podle posledních výzkumů jsou na tom z hlediska flavonoidů lépe než borůvky, brusinky, goji a ostružiny. Studie také prokázala, že pokud budete při nachlazení a chřipce užívat bezinky, zkrátí to dobu, po kterou budete nemocní, a také sníží závažnost vašeho onemocnění.
Co všechno se dá připravit z bezinek, se dočtete zde.
2.
Jablečný ocet je opravdový kuchyňský hrdina! Při jeho užívání se tělo odkyseluje, takže má pak víc síly bojovat s nachlazením. Pár kapek jablečného octa můžete nalít do misky s vroucí vodou a pak inhalovat jeho výpary, můžete ho také pár kapek každý den vypít - rozředěných ve sklenici vlažné vody jako prevenci na posílení imunity během chřipkové sezony.
3.
Červené papriky jsou také vynikajícím zdrojem vitaminu C, nemluvě o tom, že v sobě mají i karotenoidy a vitamin E. V chladném počasí a při chřipkové epidemii nakopne vitamin C váš imunitní systém a pomůže tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi v ovzduší. Pokud už jste s chřipkou ulehla, červená paprika je přesně ta podpora, kterou pro svoje zdraví potřebujete.
4.
Listová zelenina je plná živin včetně vitaminů A, C a skupiny B, navíc pomáhá trávení tím, že zvyšuje hladinu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. To zase pomůže proti pálení žáhy a pomůže podporovat játra. Čím hořčí bude zelenina, kterou budete konzumovat, tím lépe. Zkuste třeba zelené smoothies s rozmixovaným listovým salátem.
5.
Kořenová petržel podpoří funkce vašeho mozku a produkci serotoninu, který vám zase pomůže snížit hladinu stresu. Je také bohatá na minerály a dokonce pomáhá vyčistit pleť.
6.
Zdravé tuky v kokosovém oleji působí proti virům. Nezničí se při zahřátí, takže na něm můžete vařit. Kokosový olej vám pomůže uklidnit škrábání v krku, je také dobrý proti kašli. A navíc ani při vaření neztratí svou vůni a chuť.
7.
Zázvorje skvělou přírodní alternativou k lékům zmírňujícím podráždění žaludku. Je taky silným lékem proti nevolnosti. Obsahuje také sloučeninu gingerol, která pomáhá proti křečím, nadýmání a poruchám trávení a také pomáhá držet na uzdě bakteriální infekce. Zázvorse dá konzumovat na všechny způsoby, takže ho můžete do svého jídelníčku zařadit velice snadno. Ostatně v Asii patří k základním ingrediencím při vaření.
8.
Jednou z nejčastějších příčin bolestí hlavy je dehydratace organismu. Pokud budete dobře pít a přidáte si do vody i pár kapek vymačkaného citronu, pocítíte úlevu. Nejenže vodě dodají chuť, citron také pomůže detoxikovat játra a podporuje dobré trávení.
9.
Ananas je nejen plný vitaminu C, je to také jediná potravina, kde se vyskytuje bromelain – antioxidant a zároveň protizánětlivý enzym. Kombinace vitaminu C a bromelainu zabraňuje ucpání dutin a zánětu dýchacích cest.
10.
Jíst pestrou stravu je důležité celý rok, ale hlavně v zimě, kdy začínáme posmrkávat a kýchat. Houby, stejně jako para ořechy, jsou plné selenu, který pomáhá tělu bojovat proti chřipce, a také antioxidantů. Určitě tedy do polévky nezapomeňte pár hub přidat a u televize si místo chipsů mlsejte oříšky.
11.
Že horký vývar, vařený pomalu a mnoho hodin, dá vašemu tělu spoustu síly, to věděly už naše babičky a prababičky. Pokud ale do polévky ještě rozklepnete jedno (nejlépe bio) vejce, její účinnost jen zvýšíte. Polévka nejen zahřeje a dodá energii, studie také ukazují, že pomáhá tělu vyloučit hlen a zastavit jeho hromadění.
12.
Skořice se společně se zázvorem používá v tradiční čínské medicíně k posílení a zvýšení imunity. Rozmíchejte ji špetku v horké vodě, přidejte lžíci medu a máte skvělý nápoj proti bolesti v krku. Skořice navíc rozehřívá, a tak ji můžete použít i ve chvíli, kdy se vrátíte vymrzlí zvenku.
13.
Vědci se domnívají, že existuje souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D (to je ten, co ho získáváme ze slunce) a nachlazením. Než se vědci dohodnou, jestli to tak opravdu je, nebo ne, nebude od věci přidat si do stravy bílý bio probiotický jogurt.
14.
Není divu, že všichni saháme po medu, pokud se cítíme mizerně. Med se staletí používal pro léčení méně závažných onemocnění, jako jsou bolesti v krku nebo kašel, protože ničí choroboplodné zárodky, takže zkracuje dobu, kdy jsme nachlazení.
15.
Sůl je známá pro své antiseptické vlastnosti. Když budete kloktat slanou vodou, rozhodně tak v krku zničíte spoustu bakterií. Sůl můžete přidat i do horké vody a inhalovat ji nebo si přidat pár lžic do koupele (tady bude nejlepší mořská sůl nebo rovnou sůl z mrtvého moře).