16 zajímavých faktů o snech! Orgasmus během spánku? Proč ne?

16 zajímavých faktů o snech! Orgasmus během spánku? Proč ne?

Snění je jedním z nejzáhadnějších a nejzajímavějších zážitků v našem životě. Během římské éry bývaly některé sny dokonce předloženy římskému senátu na analýzu a výklad. Tehdy si někteří mysleli, že sny mohou být zprávami od bohů. Vykladatelé snů pak dokonce i cestovali v doprovodu svých vůdců do bitev. Je také známo, že mnoho umělců dostalo svůj největší životní nápad a inspiraci právě ve spánku. Ale co vlastně víme o snech? Zde je 16 zajímavých faktů!

1. 90 % svých snů zapomeneme

Pět minut po probuzení si pamatujeme polovinu snu, do 10 minut už z našeho snu většinou nevíme nic. I když si těsně po probuzení živě vzpomínáte, o čem se vám tu noc zdálo, podle vědců jde pouze o malou část z celkového snu, jehož zbytek jste už zapomněli. Pamatování snů prý napomáhá to, když se probudíte ve spánkové fázi, které se říká REM fáze (oči se při ní za zavřenými víčky pohybují). Probuzení v NREM fázi (bez pohybů očí) je většinou spojené s tím, že si člověk bohužel (a někdy bohudík) nepamatuje nic.

2. Slepí lidé také sní

Lidé, kteří oslepli až po narození, mohou ve svých snech vidět zcela normálně různé výjevy, obrazy. Lidé, kteří už se ale slepí narodili, žádné obrazy nevidí. Jejich sny jsou postavené na základě jiných smyslů – sluchu, čichu, doteku nebo emocí. Zdá se jim o vůních, zvucích a jiných smyslových vjemech.

3. Všichni mají sny

Každá lidská bytost ve spánku sní. Výjimkou bývají psychicky těžce narušení lidé. Pozor, děti trpí mnohem častěji na noční můry, než dospělí. Vědci pro to sice zatím nemají vysvětlení, ale jejich statistiky to potvrzují.

4. Ve svých snech vidíme tváře, které známe

Naše mysl neumí "tvořit" obličeje. Proto v našich snech vždy vidíme skutečné tváře skutečných lidí, které jsme někdy během svého života již viděli, ale nemusíme to vědět, nebo si to pamatovat. Každý člověk vidí během svého života stovky tisíc tváří. Náš mozek má tedy nekonečnou zásobu tváří, které nám pak "promítá" ve snech.

5. Ne každý sen je barevný

Celých 12 % lidí má sny pouze v černé a bílé. Zbývající počet má sny barevné. To tvrdila studie z roku 1915. Po roce 1950 bylo zase zjištěno, že většina lidí má sny spíše černobílé než barevné. A rok 1960 zase přišel s výsledky opačnými – více se nám prý zdají sny barevné. V současné době je pouze 4,4 % snů lidí do 25 let v černobílém provedení. Nedávný výzkum uvedl, že měnící se výsledky mohou být spojeny s přechodem z černo-bílých televizí na barevné! Zajímavé!

6. Sny jsou symbolické

Sny se nám často zdají o tématech, které právě řešíme ve skutečném světě. Popisují naše emoční nastavení a ukazují nám jakési zrcadlo, díky kterému si můžeme leccos uvědomit. Řeč snů je velmi symbolická. Je ovšem na každém z nás, zda si daného symbolu všimne a dokáže rozluštit jeho význam. Spousta mystiků, ale i řada vědců věří, že většina věcí, o kterých se nám ve snu zdá, má nějaký skrytý význam a existují dokonce celé výkladové slovníky snů, jak si jednotlivé motivy ve snech vykládat. Nic, o čem se nám zdálo, prý ale rozhodně nemůžeme brát doslovně a každá věc ve snu je jen symbolem jiné.

7. Negativně laděné sny jsou častější

Mezi nejčastější emoci ve snu patří úzkost. Celkově jsou sny plné negativních emocí častější. To, o čem se nám zdá, ale můžeme částečně ovlivnit. Většina snů je totiž složená ze zážitků, lidí nebo různých věcí, které jsme viděli nebo na ně mysleli v uplynulých 48 hodinách před usnutím. Když na někoho přes spánkem intenzivně myslíme, dost často se nám nějakým způsobem objeví i ve snu.

8. Během noci můžete mít i několik snů za sebou

V průměru se normálnímu člověku zdají čtyři až sedm snů za jednu noc. Každý sen se zdá většinou jednu až dvě hodiny. Skvělé je, že spousta velkých myšlenek vznikla právě ve snech! Řada vynálezů nebo uměleckých děl má počátek ve vnuknutí během spánku, při kterém mozek třídí a nově spojuje nabyté informace. Vynálezy Grahama Bella prý také pocházejí z jeho snění a o spánkové inspiraci se zmiňuje i řada slavných básníků.

9. Zvířata mají také sny

Studie byla provedena na mnoha různých zvířatech a všechny vykazují stejné změny v mozku během snění jako lidé. Podívejte se někdy na psa, když spí. Jeho tlapy se často pohybují, jako když běží, nebo si pes ze sna poštěkává na nepřítele.

10. Pokud chrápete, nemůžete snít

Této skutečnosti je plný internet. Pro toto tvrzení ale není žádný vědecký důkaz, což je trochu podezřelé. Pokud chrápe někdo vedle vás, nesnažte se ho každou chvíli budit. Z přerušovaného spánku se prý totiž člověk může i zbláznit! Nejnebezpečnější je, pokud nemáte dost času dostat se při spaní do REM fáze. Pokusy se studenty, které vědci opakovaně probouzeli v momentě, kdy se pokusná osoba dostávala z NREm fáze spánku do REM fáze, působily studentům takové problémy, že by při přílišném opakování mohli rychle skončit s psychickými poruchami. Klid při spaní zkrátka tělo i mozek nutně vyžaduje.

11. Muži a ženy sní jinak

Muži mají tendenci snít o jiných mužích. Přibližně 70 % postav v jejich snech jsou jiní muži. Na druhou stranu, ženský sen obsahuje stejný počet žen a mužů. Muži mají také daleko více agresivnější sny, než jejich ženské protějšky. Často se nám navíc zdá o věcech, které se nesmí dělat nebo je máme zakázané. Lidé skrze své sny dávají průchod svým tajným tužbám a frustracím, takže například člověk, který nesmí jíst sladké, může mít často sny o čokoládě. A určitě si dovedete představit i horší možnosti, o jakých zakázaných věcech se člověku může zdát...

12. Začlenění reality do snu

Naše mysl interpretuje do snu vnější podněty, kterými jsou naše smysly zavaleny, když spíme. To znamená, že pokud ve snu něco slyšíme, často zvuk pochází z reality. Například se nám může zdát, že jsme na koncertě, když slyšíme během spánku hrát souseda na kytaru.

13. Jasnovidecké sny

Výsledky několika rozsáhlých výzkumů naznačují, že 18 % lidí zažilo alespoň jednou jasnovidecký sen a 70 % zažívá pravidelně tzv. deja’vu. Procento osob, které se domnívají, že mělo jasnovidecký sen je ještě vyšší, pohybuje se od 63 % do 98 %.

14. "Ochrnutí" těla

V průběhu spánku je tělo takzvaně "paralizováno", aby bylo zabráněno pohybu, který se nám zrovna ve snu zdá.

15. Ve snu můžete prožít i orgasmus

Orgasmus ve spánku bývá čast doprovázen silnými pozitivními emocemi, ale z 95 % bez "viditelných" výsledků. Erotické sny bývají způsobené touhou z reálného života.

16. Sny nám dávají signál, že se s tělem něco děje.

Dost často se stává, že ve snu nutně potřebujeme na záchod, až se probudíme a zjistíme, že máme doopravdy plný močový měchýř. Časté jsou také případy, kdy mozek záměrně vyrobí sen, ve kterém pijeme a pijeme, abychom si uvědomili, že je tělo opravdu žíznivé a rychle se probudili.

Jaký byl váš nejpodivnější, nejděsivější, nebo naopak nejkrásnější sen?

Doporučujeme

Články odjinud