2 snadná těsta: 8 báječných koláčů

2 snadná těsta: 8 báječných koláčů

Na to, abyste každý víkend mohli péct jiný dezert ke kávě, stačí dvě základní těsta a trocha fantazie. Nechte se inspirovat našimi recepty a pusťte se do toho taky!

Recepty na těsta

TMAVÉ TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce, tuk a mouka na vymazání formy

SVĚTLÉ TĚSTO: 2 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce, tuk a mouka na vymazání formy

Pokračování 2 / 9

Čokoládový koláč s polevou

10–12 porcí příprava: 75 minut

suroviny na tmavé těsto, 250 g hořké čokolády (50 % kakaa), 2 lžíce oleje, 30 g bílé čokolády

Mouku smíchejte s kakaem, cukrem a práškem do pečiva, přidejte mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. Nalijte do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut. Tmavou čokoládu rozpusťte a vmíchejte olej. Bílou rozpusťte. Koláč potřete tmavou polevou a na ni skrz tence ustřižený roh naneste bílé linky. Špejlí táhněte kolmé linky střídavě oběma směry.

Pokračování 3 / 9

Mramorovaný koláč s dýní

10–12 porcí příprava: 85 minut

1 dýně hokkaidó, 250 g měkkého tvarohu, 100 g krupicového cukru, 1 velké vejce, mletá skořice, tmavé těsto

Dýni oloupejte, nakrájejte a 20 minut vařte. Slitou ji rozmačkejte a nechte vychladnout. Smíchejte dýni, tvaroh, cukr, vejce a skořici. Do formy střídavě po lžících dávejte těsto připravené podle prvního receptu a dýňovou směs, na závěr ještě promíchejte obrácenou stranou lžíce. Pečte při 180 °C asi 35 minut.

Pokračování 4 / 9

Koláč s třešňovou marmeládou a bezé

10–12 porcí příprava: 80 minut + chladnutí

tmavé těsto, 250 g třešňové marmelády, 4 bílky, 350 g krupicového cukru, 2–3 lžíce škrobu

Těsto podle prvního receptu nalijte do vymazané a vysypané formy a při 180 °C pečte asi 20 minut. Pak koláč vyjměte a teplotu v troubě snižte na 150 °C. Mezitím vyšlehejte bílky s cukrem a přes sítko prosetým škrobem v jasně bílou, pevnou pěnu, která drží tvar - říká se jí bezé . Předpečené těsto potřete silnou vrstvou marmelády (ta s celými třešněmi je pro tento účel jako stvořená!) a cukrářskou zdobičkou na něj naneste ornamenty z bílkového bezé. Vložte do trouby a pečte dalších asi 20 minut dorůžova. Pak troubu vypněte a nechte za pootevřených dvířek úplně vychladnout (jinak bezé spadne a popraská). Opatrně nakrájejte a podávejte!

Pokračování 5 / 9

Koláč s medovým mascarpone a ořechy

10–12 porcí příprava: 90 minut

tmavé těsto, 500 g mascarpone, 4 lžíce medu, 150 g směsi ořechů, 75 g másla, 4 lžíce třtinového cukru

Těsto nalijte do připravené formy (můžete ji místo vymazání vyložit pečicím papírem) a při 180 °C pečte asi 35 minut. Hotový koláč vyjměte a nechte na mřížce úplně vychladnout. Mascarpone, které jste nechali ohřát na pokojovou teplotu, opatrně smíchejte s medem. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše koláče a nechte v ledničce ztuhnout. Zkaramelizujte cukr, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Vmíchejte ořechy – máslo se do nich vsákne a ořechy se obalí cukrem. Nechte zchladnout. Vychlazenou buchtu posypte ořechy.

Pokračování 6 / 9

Cheesecake s brusinkami

10–12 porcí příprava: 50 minut

suroviny na světlé těsto, 400 g cream cheese (Philadelphia, Buko), 250 g zakysané smetany, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 velké vejce, 2 hrsti brusinek namočených ve vodě

Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. Cream cheese spojte se zbylými surovinami. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a navrch rozprostřete směs s brusinkami. Pečte asi 35 minut dorůžova.

Pokračování 7 / 9

Světlý koláč s broskvemi

10–12 porcí příprava: 50 minut

6 broskví, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g perníku na strouhání, 50 g másla, 50 g třtinového cukru, světlé těsto

Broskve vypeckujte, nakrájejte na kousky a nechte 15 až 20 minut odležet promíchané s citronovou šťávou. Z nastrouhaného perníku, rozměklého másla a třtinového cukru špičkami prstů vypracujte drobenku. Těsto připravte podle předchozího receptu, nalijte do připravené formy, poklaďte kousky ovoce a posypte drobenkou. Pečte při 180 °C asi 35 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Pokud chcete, aby vrstvy těsta a cheesecaku zůstaly oddělené, těsto 20 minut předpečte, pak teplotu stáhněte na 150 °C a krémovou směs natřete až na polohotové těsto. Pečte dalších 35 minut.

Pokračování 8 / 9

Koláč s mákem, švestkami a mandlemi

10–12 porcí příprava: 65 minut

200 g mletého máku, 400 ml mléka, 100 g másla, kůra z 1 citronu, mleté nové koření, světlé těsto, 500 g švestek, 100 g plátkových mandlí

Troubu zapněte na 180 °C. Mák svařte s mlékem, máslem, nastrouhanou kůrou a mletým novým kořením. Švestky vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Do připravené formy nalijte těsto, které potřete makovou směsí a poklaďte švestkami. Posypte plátky mandlí a dejte asi na 35 minut péct.

Náš TIP: Místo švestek použijte jiné sezonní ovoce, z peckovin se k máku hodí i různé blumy, vyzkoušet můžete i hrušky. Mák také můžete jen ochutit přimícháním lžíce povidel.

Pokračování 9 / 9

Koláč s ganache a granátovým jablkem

10–12 porcí příprava: 75 minut

250 ml smetany, 220 g hořké čokolády (50 % kakaa), 25 g másla, světlé těsto, 1–2 granátová jablka

Smetanu svařte a zalijte jí nalámanou čokoládu. Tu nechte rozpustit, přidejte kousek másla a promíchejte. Nechte úplně vychladnout a dejte podchladit do ledničky, mezitím upečte buchtu (asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C) a nechte ji rovněž vychladnout. Mezitím si vyloupejte granátové jablko. Ganache, jak se tomuto krému říká, vyšlehejte. Povrch koláče podle chuti můžete potřít ostřejší, například rybízovou marmeládou. Na ni zdobicím sáčkem naneste ganache a posypte semínky granátového jablka.

Doporučujeme

Články odjinud