20 tipů pro sexy postavu. Rychlé rady, které vás nasměruji!

20 tipů pro sexy postavu. Rychlé rady, které vás nasměruji!

Všichni v podstatě víme, jak můžeme zhubnout. Měli bychom jíst zdravě, být aktivní, a hlavně spálit víc kalorií, než přijímáme. Co dalšího můžeme pro své hubnutí udělat?

Žijeme ve světě plném pokušení, což znamená, že hubnutí je spíš mentální než fyzická výzva. Zapomeňte proto na slovo dieta a na vše, co slibuje rychlý úbytek váhy nebo ve vás vzbuzuje dojem, že je to jednoduché. To je jen snůška nesmyslů. Jediná cesta, jak se zbavit nadváhy a znovu nepřibrat, je soulad mezi vašimi stravovacími návyky, stupněm aktivity a dobrou myslí. Máte pocit, že jste pro to, abyste zhubli, už udělali opravdu vše? Máme pro vás pár tipů navíc.

1. ZAMĚŘTE SE NA OBLEČENÍ, VE KTERÉM CVIČÍTE

Dobře vypadat i se tak cítit napomáhá dlouhodobému pocitu důvěry a motivace. Máte-li oblečení na cvičení, které vám sluší a cítíte se v něm dobře, mnohem snadněji se vám podaří udržet si pravidelný tréninkový návyk. Pokud to jde, zaměřte se i na svůj vzhled. Jen proto, že zatím nejste na ideální váze, ještě neznamená, že se nemusíte cítit báječně. Rozvíjejte svou sebedůvěru NYNÍ a to vám napomůže ke stálé motivaci na vaší cestě.

2. NAJDĚTE SI SVÉ MÍSTO V KUCHYNI

Zásobit kuchyni zdravými potravinami, a naopak pro hubnutí nevhodné jídlo vůbec nekupovat, je ideálním řešením. Je potřeba však vzít v úvahu, že většina z nás má partnera, děti nebo spolubydlící. Vytvořte si proto oddělené místo v lednici a v kuchyňských skříňkách, které budou jenom vaše. Věnujte také zhruba hodinu každý týden přípravě ovoce, zeleniny a dalších zdravých svačin, které si vezmete s sebou ven.

3. ODMĚŇUJTE SE

Vše si můžete ulehčit tím, že se odměníte novou peněženkou anebo dnem stráveným ve wellness. Nebo na to jděte rafinovaně. Hoďte pět korun (nebo i víc) do sklenice pokaždé, když si zacvičíte. Je zábavné odměňovat se a zároveň být motivován a pracovat na svém vzhledu. Rozhodnutí, co si za svoji odměnu koupíte, už je jen na vás.

4. PŘIPRAVTE SI VLASTNÍ MOTIVACI

Možná znáte malé lepicí papírky, které jsou určeny pro drobné poznámky. Dobře vám poslouží nejen v kanceláři, ale i u vás doma pro připomenutí něčeho důležitého. Fungují skvěle i pro motivační poznámky! Napište si na ně motivační hesla a umístěte je na místa, která během dne neminete, jako je zrcadlo v koupelně, lednice, obal na svačinu nebo na pracovní stůl. Pokud většinu dne sedíte za stolem, kupte si malou křídovou tabulku a napište si na ni něco, co má pro vás inspirující význam. Denně můžete motiv měnit podle toho, jak se zrovna cítíte.

5. VYTVOŘTE SI PLAYLIST POUZE PRO CVIČENÍ

Hudba může mít z velké míry vliv na to, že vás pohyb bude víc bavit. Je to jedna z chvil, kdy uniknete všedním povinnostem a poslechnete si své oblíbené skladby. Abyste sami sebe ještě víc motivovali, vytvořte si playlist pouze pro účel cvičení. Budete se díky tomu na pohyb i víc těšit.

6. NEHÝBEJTE SE JEN KVŮLI KILŮM NAVÍC

Pokud je vaším jediným cílem zhubnout, po delší době pravidelného cvičení se už budete k pohybu spíše nutit. Věřte tomu, že váha vám může lhát! Nebere totiž v úvahu vaši tělesnou konstituci (tuk vs. svaly) a někdy mohou být výsledky pomalé. Pokud si můžete sami připomínat všechny další důvody, proč je dobré cvičit (raději si i napište jejich seznam), stane se cvičení součástí vašeho života. Představte si například sami sebe ode dneška za několik let, jak odlišně budete vypadat a cítit se při pravidelném cvičení a jak bez něj.

Víc než jen nižší váha aneb Proč říct cvičení „ano“

  • Zlepšuje náladu a omezuje depresi, stres a úzkost
  • Dá vám více energie a pomáhá se soustředit * Bojuje proti zdravotním potížím a nemocem
  • Napomáhá lepšímu spaní a relaxaci
  • Zpomaluje projevy stárnutí
  • Posiluje a podporuje imunitní systém
  • Zvyšuje pocit sebedůvěry a celkovou vizáž
  • Zlepšuje paměť a posiluje schopnost učení
  • Zlepšuje sexuální život tím, že zrychluje krevní oběh
  • Zabraňuje závislosti na tabákových výrobcích, alkoholu a jiných drogách
  • Zlepšuje trávení a ulevuje při zácpě

7. UDĚLEJTE SI Z DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ SVOJI PRIORITU

Vaše duševní zdraví je pravděpodobně tím nejdůležitějším nástrojem k dosažení vašich cílů. Hubnutí není fyzickou výzvou, je duševní výzvou. Buďte proto pozitivní. Mějte sami sebe rádi. Soustřeďte se na úctu k vlastnímu tělu a k tomu, co dokáže.

8. VYSTAVTE SI SVÉ PLAVKY

Pověste své bikiny nebo plavky tam, kde je budete mít každý den na očích. Pomůže vám to hlavně v zimních měsících, kdy jsme navlečeni v džínách a svetrech a máme tendenci „podvádět“ sami sebe a více jíst. Stejně tak poslouží i přiléhavé oblečení pro zvláštní příležitost.

9. VYMĚŇTE SEDAVÝ ZPŮSOB PRÁCE

Většina z nás stráví mnoho času před počítačem. Tomuto způsobu života se lze jen těžko vyhnout. Když si ale místo sezení zvolíte k práci pult, u něhož stojíte, spálíte více kalorií denně, a navíc zlepšíte držení těla i náladu. Je to právě životní styl, který ovlivňuje váš dlouhodobý záměr zhubnout, a toto je jedna z cest, jak být aktivnější bez nutnosti měnit práci či návyky práce s počítačem. K usnadnění této změny si pořiďte vysokou židli a během dne střídejte sezení a stání.

10. MĚJTE PO RUCE ÚSTNÍ VODU

Někteří lidé věří tomu, že žvýkáním žvýkačky se zbaví chuti na sladké, jenže žvýkačky většinou obsahují náhradní sladidla a další aditivní látky. Vyzkoušet ale můžete peprmintovou ústní vodu. Lahvičku ústní vody proto mějte po ruce na pracovním stole, v kuchyni nebo kdekoli, kde na vás sladkosti útočí. Používejte také vodu vždy po jídle a nebudete mít takovou chuť na sladké. Můžete si na ni dokonce přelepit nálepku s názvem „Zázračný potlačovač chuti“. Užívejte si legraci a představujte si, že je to opravdový elixír, který vás chrání před přejídáním. Někdy je totiž vše jen ve vaší hlavě.

11. CVIČENÍ SI VČAS NAPLÁNUJTE

Někteří z nás nejsou ranní ptáčata, a je tak těžké se motivovat, když jste napůl ospalí. Proto byste si měli vše, co můžete, připravit večer předcházejícího dne, abyste se na cvičení připravili snadněji. Přichystejte si vše, co potřebujete (šortky, sportovní podprsenku, tričko, ponožky, boty, iPod, sluchátka, průkazku do fitka) a dejte si vše na jedno místo.

12. VYHAZUJTE ZBYTKY JÍDLA

Máte často chuť si přidat, i když nejste hladoví? Odstraňte zbytky jídla dříve, než se posadíte ke stolu. Není pravděpodobné, že se budete vkrádat do ledničky pro další sousto, ale když budete mít jídlo před sebou, jen těžko mu odoláte. A proč byste měli sami sebe pokoušet?

13. ZPŘÍJEMNĚTE SI PITNÝ REŽIM

Je všeobecně známo, že správný pitný režim usnadňuje hubnutí. Možná vám ale už obyčejná voda leze na nervy. Nakrájejte si proto na kostičky a zmrazte ovoce, jako jsou maliny, jahody, pomeranče, limetky nebo jiné druhy podle vaší chuti a přidávejte si je do láhve s vodou. Můžete také zmrazit citronový džus v ledových kostkách. Je to maličkost, ale zpříjemní vám to klasický pitný režim.

14. VYZKOUŠEJTE MOTIVAČNÍ SKLENICI

Vyzkoušejte unikátní a veselý způsob motivace. Každý kamínek či oblázek je hezkým vizuálním připomenutím toho, čeho jste dosáhli. Každý skleněný džbánek, sklenici či hrneček můžete vyzdobit a napsat si na ně své cíle.

15. STÁHNĚTE SI APLIKACI

Pokud ještě nepoužíváte mobilní aplikace, které jsou určeny pro kontrolu vaší hmotnosti, měli byste začít. Dají vám aktuální měřítko a kontrolují i váš optimální příjem kalorií.

Takových aplikací je dnes už spousta a mohou vám například každý večer oznámit, kolik budete vážit za pět týdnů, pokud budete jíst a cvičit každý den stejně. Nebo si můžete naskenovat čárové kódy z obalů potravin a sledovat tak snadněji své stravování.

16. ZMĚŇTE PROSTŘEDÍ

Během stresu nebo nudy je to nejjednodušší, co můžete udělat, abyste nejedli v době, kdy nemáte hlad. Poslední průzkumy dokázaly, že chutě na sladké či slané nás většinou přepadnou tři nebo čtyři hodiny po obědě. Určete si proto své „slabé“ chvilky a změňte je. Zaměstnejte v tuto dobu ruce i mysl. Pokud nemůžete změnit tuto část dne, poslouchejte alespoň deset minut hudbu, jděte na procházku nebo zavolejte kamarádku, abyste své chutě zlomili a na něco se těšili. Malé změny totiž mohou způsobit velké rozdíly.

17. POŘIĎTE SI SEZNAM UPOMÍNEK

Ženy mají často snahu opomíjet význam zdravé výživy na úkor kontroly váhy. Jsme natolik soustředěny na svůj zevnějšek, že zapomínáme na své zdraví, ale tyto dvě oblasti spolu úzce souvisejí. Místo myšlenky: „Nebudu to jíst, protože chci zhubnout“ si řekněte: „Nebudu to jíst, protože to není zdravé pro můj žaludek, budu se cítit podrážděná a ztíží mi to ranní cvičení, protože budu mít těžký žaludek.“ Zdravé jídlo poskytuje mnoho užitku. Udělejte si vlastní seznam a mějte jej stále na očích.

18. MĚJTE ČINKY NA DOSAH

Činky si dejte na viditelné místo, kde budou dosažitelné kdykoli, kdy máte chvilku času. Zacvičit si můžete vždy, když máte přestávku. Při sledování televize to dokonce můžete pojmout jako hru a pokaždé, jakmile začne reklama nebo hlavní protagonista filmu řekne určité slovo, uděláte pár cviků. Zapojte do této hry i děti a uvidíte, že cvičení dostane úplně nový rozměr.

19. PŘESTAŇTE SE SROVNÁVAT

Zapomeňte na to, jak vypadají ostatní. Nemůžete být jiným člověkem, tak proč nebýt nejlepší verzí sami sebe? Když se pokoušíte srovnávat své tělo s tělem kamarádky nebo s tím, co vidíte v časopisech, vede vás to k pocitu neúspěchu. Život je příliš krátký na to, abyste jej strávili bojem se sebou samými. Stanovte si reálné cíle a tím se přiblížíte k úspěchu mnohem více.

20. PIJTE DOST A VŠUDE

Označte si jednu nebo více láhví na vodu podle toho, jaký máte denní pitný režim. Mějte je na pracovním stole, v autě, na pultě a všude tam, kde se můžete během dne napít. Snažte se dodržet své předsevzetí. Díky tomu budete mít přehled o tom, kolik vody vypijete.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud