21. Designblok odhalí Budoucnost, na své si přijdou i děti

21. Designblok odhalí Budoucnost, na své si přijdou i děti

Dvacátý první Designblok si jako ústřední téma zvolil Budoucnost, do které zve návštěvníky od 17. do 21. října na holešovické Výstaviště. Největší tuzemský festival designu a módy odhalil vizuál, které každoročně vytváří fotograf Salim Issa a grafická designérka Martina Černá. Podobu Designerie, hlavní tematické výstavy Designbloku, vytvoří Lucie Koldová.

Návštěvníci budou spolu s designéry prozkoumávat svět budoucnosti a sledovat, jak se právě design může zasadit o jeho zlepšení pro následující generace.

Budoucnost jako hlavní téma tematicky propojí celý ročník včetně doprovodného programu a hlavní výstavy. „Budeme zkoumat roli designéra při navrhování produktů v dnešním věcmi přeplněném světě, a jaká je zodpovědná cesta výrobců při samotné výrobě. Designéři i výrobci budou muset svůj talent a um použít v budoucnosti mnohem širším způsobem. Budou spíše řešit problémy, sledovat ekologické aspekty a společenský dopad své práce, než navrhovat nové výrobky. V rámci 21. ročníku Designbloku chceme ukázat, co může design udělat pro naši lepší budoucnost,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Festival i letos naplní designem prostor Výstavišti Praha Holešovice. Designerie, centrální výstava umístěná ve střední hale Průmyslového paláce, bude členěna do několika tematických okruhů – jak budeme v budoucnu žít, jak budeme pracovat, hrát si, nebo odpočívat. Nebude chybět ani interaktivní zóna pro děti.

Jako jedna z významných kulturních akcí v Praze je Designblok podporován ze strany Hlavního města Prahy. „Nové nápady designérů a estetika jdou ruku v ruce s vývojem technologií a se stále větším důrazem na ekologii a udržitelný rozvoj. Pro Prahu jakožto moderní metropoli, jde o jedno z klíčových témat. A to jakým způsobem jej uchopíme, ovlivní budoucí životy nás všech. Festivalu proto do budoucna přeji, aby nalákal nejen co nejvíce návštěvníků, ale i designérů a aby byl otevřenou platformou pro výměnu kreativních myšlenek a zkušeností,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Kromě hlavního prostoru Designbloku na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde bude v Průmyslovém paláci, na prostranství před palácem a v Lapidáriu Národního muzea více než 10 000 m2 výstav, bude již tradičně otevřena řada galerií, pop-up shopů a showroomů po Praze.

Doporučujeme

Články odjinud